Τι να μαγειρέψω αύριο;

Έχεις όρεξη για μαγείρεμα; Πολύ καλά κάνεις. Είμαστε εδώ για να σου προτείνουμε μερικές άκρως καλοκαιρινές και νόστιμες προτάσεις.

Τι να μαγειρέψω αύριο;

Τι να μαγειρέψω σήμερα; Τι θα φάμε αύριο;

Μόνιμα ερωτήματα σε ένα σπίτι, που ψάχνουν απαντήσεις νόστιμες, θρεπτικές και καλοκαιρινές.

Τις έχουμε φυσικά, και σου δίνουμε ιδέες για μαγειρέματα απολαυστικά.

Κινόα με φασολάκια, κοτόπουλο και πορτοκάλι

Υλικά: 270 γρ. κινόα, καλά ξεπλυμένη, 300 γρ. φασολάκια κατεψυγμένα, προτιμότερο πλατιά, 2 κ.γλ. ψιλοτριμμένο φρέσκο τζίντζερ (ή 1 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη), 500 - 550 γρ. βραστό φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, σε λεπτές φέτες, 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, από βάζο, σε λεπτές λωρίδες, 120 γρ. τρυφερά φύλλα ρόκας, 1/4 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού, 2 κυπριακές πίτες ή πίτες για σουβλάκι ολικής άλεσης, ψημένες για λίγο στο γκριλ και κομμένες στη μέση, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κινόα με το τζίντζερ και 1+3/4 φλιτζ. τσαγιού κρύο νερό. Βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά και, όταν αρχίσει το υγρό να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12 - 15 λεπτά, μέχρι η κινόα να πιει τα υγρά.

Μεταφέρουμε την κινόα σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε 5 λεπτά, να «σταθεί».

Στο μεταξύ, ζεματίζουμε τα φασολάκια σε νερό που κοχλάζει, μέχρι να μαλακώσουν όσο θέλουμε (ιδανικά, 3 - 4 λεπτά). Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στο μπολ με την κινόα.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο, την πιπεριά, τη ρόκα, το χυμό πορτοκαλιού και αλατοπίπερο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με τις πίτες.

Συνταγή από εδώ

Κοτόπουλο στη γάστρα με ρύζι

Υλικά: 1 κοτόπουλο περίπου 1,8-2 κιλά, 1 πορτοκάλι, 2 λεμόνια, 2 κ.γλ. μουστάρδα, Πάπρικα γλυκιά, 2 κ.σ. βούτυρο, 300 γρ. Ρύζι κίτρινο (par boiled), 600 ml νερό ή ζωμό κοτόπουλου, Ελαιόλαδο, Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε το κοτόπουλο στη γάστρα. Ανασηκώνουμε το δέρμα στο στήθος και βάζουμε λίγο βούτυρο από κάτω, απλώνοντάς το να πάει παντού.

Στίβουμε μισό λεμόνι. Το ανακατεύουμε με τη μουστάρδα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο.

Με πινέλο αλείφουμε το κοτόπουλο.

Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με την πάπρικα.

Κόβουμε το πορτοκάλι στα 4. Κόβουμε και το μισό λεμόνι στα 2.

Τα τοποθετούμε στην κοιλιά του κοτόπουλου.

Βάζουμε ένα φλιτζάνι νερό στη γάστρα, κλείνουμε το καπάκι και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° για 35-40 λεπτά.

Στίβουμε το υπόλοιπο λεμόνι. Ζεσταίνουμε 2 φλιτζάνια νερό και σ'αυτό διαλύουμε τον κύβο κότας. Προσθέτουμε στο νερό το λεμόνι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ανοίγουμε τη γάστρα. Γυρνάμε το κοτόπουλο.

Προσθέτουμε το ρύζι και στη συνέχεια το ζωμό. Ανακατεύουμε να πάει παντού στη γάστρα.

Κλείνουμε το καπάκι και ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 180°.

Ψήνουμε ακόμα 30 λεπτά.

Στη συνέχεια ανοίγουμε το καπάκι. Γυρνάμε το κοτόπουλο από τη μεριά του στήθους πάλι.

Ελέγχουμε το ρύζι και βλέπουμε αν χρειάζεται επιπλέον νερό και συμπληρώνουμε αναλόγως μια μικρή ποσότητα.

Βάζουμε ξανά τη γάστρα στο φούρνο, χωρίς καπάκι και ψήνουμε ακόμα 15-20 λεπτά, να πάρει ωραίο χρώμα η πέτσα.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, το βγάζουμε, το αφήνουμε 5 λεπτά να τραβήξει τα ζουμάκια του και στη συνέχεια κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Stir fry noodles με μοσχάρι

Υλικά: 300 γρ μοσχάρι γάλακτος κόντρα, 200 γρ noodles αυγού, 2 κ.σ. σησαμέλαιο, 6 κ.σ. σόγια σoς, 1 λευκό κρεμμύδι ξερό, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 αυγό, ½ λάιμ, 6 μπουκετάκια μπρόκολο, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα (πράσινο μέρος), 2 κ.σ. κόρν φλάουρ, 1 φλ. ζωμό κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. σουσάμι, 25 γρ. τζίντζερ τριμμένο

Εκτέλεση: Κόβουμε το μοσχαράκι σε λεπτές φέτες (λεπτά μπαστουνάκια), τα μαρινάρουμε με αλατοπίπερο, 1/2 λάιμ χυμό, 1 κ.τ.σ σησαμέλαιο, 2 κ.τ.σ σόγια, 1 αυγό, 2 κ.τ.σ κορν φλάουρ, ανακατεύουμε και βάζουμε ψυγείο.

Βράζουμε τα noodles για όσο χρόνο λέει η συσκευασία μας.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε λίγο ηλιέλαιο να σωτάρουμε το μοσχαράκι έως ότου πάρει χρώμα, το βγάζουμε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε λίγο ηλιέλαιο ακόμα και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, την πιπεριά σε λεπτές φέτες, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το τζίντζερ, το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια. Σωτάρουμε καλά να πάρουν χρώμα και προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο.

Σε ενα μπολ βάζουμε 1 κ.τ.γ ζάχαρη, 1 κ.τ.σ σησαμέλαιο, 4 κ.τ.σ σόγια σος, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι και αφήνουμε 2 λεπτά να δέσει η σάλτσα μας.

Μόλις δέσει προσθέτουμε το μοσχάρι και τα noodles και ανακατεύουμε καλά.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και σουσάμι.

Συνταγή από εδώ.

Φακοσαλάτα με τόνο

Υλικά: 200 γρ. φακές, 100 γρ. τόνο, σε νερό, κονσέρβα, 1 καρότο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. ελιές, σε ροδέλες, 1 κ.σ. κάππαρη, 5 ντοματίνια, 40 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. κρέμα βαλσάμικο

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αλάτι, και αφήνουμε να πάρει βράση.

Ρίχνουμε τις φακές και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τις φακές.

Σουρώνουμε τον τόνο και τον βάζουμε σε ένα μπολ.

Κόβουμε το καρότο σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, και τα βάζουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε τις ελιές, την κάπαρη και τις φακές.

Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και την κρέμα βαλσάμικο.

Ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα.

Σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v