Πειράζει αν συνεχίσω να φοράω μάσκα;

Οι μάσκες αποτελούν για πολλούς μακρινό παρελθόν, όμως κάποιοι εξακολουθούν να τις φορούν για προστασία. Είναι κακό αυτό;

Πειράζει αν συνεχίσω να φοράω μάσκα;

Αποτέλεσαν ένα αρκετά αποτελεσματικό εργαλείο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19, και παρά το γεγονός ότι η κατάσταση με την πανδημία έχει χαλαρώσει, δεν είναι λίγος ο κόσμος που συνεχίζει να τις φορά.

Υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό; Θα πάθουμε κακό αν συνεχίσουμε – για δικούς μας λόγους – να φοράμε μάσκα; Όχι με τον τρόπο που μπορεί να σκεφτείς. Ωστόσο, μερικά κοινά λάθη στη χρήση της μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένες ενοχλητικές καταστάσεις.

Αρχικά, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως παρά τα όσα ακούγονται, οι μάσκες δεν μας κάνουν να εισπνέουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Στις αρχές της πανδημίας η άποψη αυτή ήταν αρκετά συχνή και πολύς κόσμος ανησυχούσε. Αν και γνωρίζουμε πως η εισπνοή μεγάλης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα είναι επικίνδυνη, κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ενώ φοράμε υφασμάτινη ή μάσκα προσώπου μιας χρήσης.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου κατά νου ότι οι μάσκες μπορεί να είναι επικίνδυνες για όσους δεν μπορούν να τις αφαιρέσουν μόνοι τους. Παιδιά κάτω των 2 ετών, άτομα που ζουν με αναπνευστικές παθήσεις ή άτομα που δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια δεν θα πρέπει να φορούν.

Άρα δεν υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση της; Όχι. Μπορεί να υπάρξουν όμως, αν δεν είμαστε προσεκτικοί στη χρήση της. Δες παρακάτω μερικές.

Πονόλαιμος

Όχι, δεν θα πονέσει ο λαιμός σου αν φοράς μάσκα. Αν φοράς όμως την ίδια μάσκα για μέρες είναι πιθανό. Ιοί ή μικρόβια που βρίσκονται σε πολυχρησιμοποιημένες και μη καθαρές μάσκες μπορεί  να προκαλέσουν πονόλαιμο. Αν για παράδειγμα φοράς αυτή τη μάσκα που έχεις στο αυτοκίνητο για εβδομάδες, καλό θα ήταν να την πετάξεις.

Φορώντας μια βρώμικη μάσκα συνέχεια, καταλήγεις να αναπνέεις βακτήρια ή ιούς που μπορεί να έχουν παγιδευτεί σε αυτή. Γι' αυτό θα πρέπει να πλένεις τις υφασμάτινες μάσκες μετά από κάθε χρήση. Επίσης, καλό είναι να περιορίσεις το πόσο συχνά αγγίζεις ή βγάζεις τη μάσκα χωρίς να έχεις πλύνει τα χέρια σου.

Φωνητικά προβλήματα

Όσοι φορούν μάσκα, συνήθως μιλούν πιο δυνατά για να τους ακούσουν οι άλλοι κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει φωνητική καταπόνηση. Αν πρόκειται να μιλήσεις ενώ φοράς μάσκα, αντί να φωνάζεις, προσπάθησε απλά να υψώσεις ελαφρά τη φωνή σου. Στη συνέχεια, μίλα αργά και καθαρά. Και μην ξεχνάς να προφέρεις την αρχή και το τέλος των λέξεων.

Ακμή

Οι μάσκες παγιδεύουν πολύ ζεστό αέρα όταν αναπνέουμε ή μιλάμε. Δημιουργούν επίσης ένα ζεστό, υγρό περιβάλλον που είναι ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και άλλων μικροβίων όπως το demodex (τύποι ακάρεων που ζουν φυσικά στο δέρμα μας). Οι βακτηριακές ανισορροπίες και η τριβή από τις μάσκες μπορεί προκαλέσουν ακμή, να πυροδοτήσουν εξάρσεις της ροδόχρου ακμής και να προκαλέσουν την εμφάνιση λεπτών σπυριών και φλύκταινων γύρω από τη μύτη και το στόμα. Έτσι, αν αναρωτιέσαι γιατί έχεις ακμή αν φοράς συνέχεια μάσκα, εδώ είναι η απάντηση.

Μπορεί η χρήση μάσκας να προκαλέσει άγχος;

Για άτομα που ζουν με αγχώδεις διαταραχές ή κλειστοφοβία, μπορεί. Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν ψυχολογικές αντιδράσεις όταν φορούν μάσκα, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, εφίδρωση ή γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Οι προσεγγίσεις αντιμετώπισης για τα παραπάνω ποικίλουν και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εξοικείωση με τη μάσκα φορώντας τη στο σπίτι, αλλά και την συνεργασία με κάποιον συμπεριφορικό ψυχολόγο.

Με πληροφορίες από Cleveland Health Clinic.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v