Πόση τροφή χρειάζεται η γάτα μου;

Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει ανά ημέρα η γάτα σου και από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ποσότητα φαγητού;

Πόση τροφή χρειάζεται η γάτα μου;

Το πόσο πρέπει να ταΐζεις τη γάτα σου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει μια ενιαία ποσότητα, αφού κάθε γάτα έχει τις δικές της μοναδικές ανάγκες. Επομένως, οι ποσότητες μπορεί να ποικίλλουν έως και 50% πάνω ή κάτω από το μέσο όρο.

Γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου σχετικά με το μέγεθος της μερίδας του κάθε γεύματος.

Ηλικία

Τα μωρά γατάκια χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις. Ως αρχική οδηγία, η εκτιμώμενη μέση ημερήσια απαίτηση σε θερμίδες για ένα αναπτυσσόμενο γατάκι είναι περίπου 300 έως 500 θερμίδες την ημέρα. Τα γατάκια πρέπει να παίρνουν περίπου 1 κιλό το μήνα εάν είναι φυσιολογικά και υγιή.

Οι ενήλικες γάτες και οι ηλικιωμένες γάτες έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις σε θερμιδική πρόσληψη, με μέσο όρο περίπου 45 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Δες παρακάτω μερικά παραδείγματα θερμίδων ανά ημέρα με βάση το μέσο βάρος της γάτας:

* Γατάκια 0 έως 4 μηνών με βάρος από μισό μέχρι 2,5 κιλά: 77,38 έως 353,2 θερμίδες

* Γατάκια 4 μηνών και πάνω με εύρος βάρους από 2,6 έως 5 κιλά: 258,73 έως 453,1 θερμίδες

* Στειρωμένες γάτες περίπου 5 κιλών: 348 θερμίδες

* Μη στειρωμένες γάτες περίπου 5 κιλών: 392 θερμίδες

Για να υπολογίσεις τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες της γάτας σου με βάση το ακριβές βάρος και την κατάστασή της, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό εδώ το εργαλείο.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ταΐζεις τη γάτα σου με βάση το στάδιο της ζωής της, καθώς κάθε στάδιο έχει τις δικές του θερμίδες και διατροφικές ανάγκες. Για παράδειγμα, η τροφή για γατάκια είναι υψηλότερη σε θερμίδες ανά μερίδα από την τροφή για ενήλικες γάτες.

Εάν η ενήλικη γάτα σου τρώει τροφή για γατάκια, καταναλώνει περισσότερες, πιθανότατα πολύ περισσότερες, θερμίδες από όσες χρειάζεται. Μια γάτα θεωρείται ενήλικη σε ηλικία ενός έτους.

Μέγεθος

Οι γάτες ποικίλλουν σε μέγεθος. Όσο πιο μεγάλη είναι μια γάτα ράτσας ή ημίαμη, τόσο περισσότερη τροφή χρειάζεται. Επίσης, οι γάτες μπορεί να διαφέρουν ως προς το μέγεθος του πλαισίου του σώματός τους. Οι γάτες με μικρότερο σκελετό ή «μικρόσωμες» γάτες απαιτούν λιγότερη τροφή από τις γάτες με μεγαλύτερο πλαίσιο ή με «μεγάλα κόκαλα».

Επίπεδο δραστηριότητας

Οι… τεμπέλικες γάτες καίνε πολύ λιγότερες θερμίδες από μια γάτα που ασκείται πολύ. Επίσης, κάθε γάτα έχει το δικό της μοναδικό μεταβολικό ρυθμό, τον ρυθμό δηλαδή με τον οποίο καίει θερμίδες. Άλλοι είναι υψηλά και άλλοι χαμηλά.

Γάτες εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου

Οι γάτες εξωτερικού χώρου τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γάτες εσωτερικού χώρου, καθώς είναι πιο δραστήριες.

Κατάσταση σώματος

Οι υπέρβαρες γάτες χρειάζονται λιγότερες θερμίδες αφού συχνά είναι λιγότερο δραστήριες.

Κατάσταση υγείας

Ορισμένες ασθένειες αλλάζουν τον τύπο και την ποσότητα πρωτεΐνης που πρέπει να υπάρχει στην τροφή μιας γάτας. Ορισμένες ασθένειες όπως ο υπερθυρεοειδισμός, επηρεάζουν τους μεταβολικούς ρυθμούς της γάτας με αποτέλεσμα να καίει περισσότερες θερμίδες. Οι γάτες με νεφρική νόσο πάλι, χρειάζονται μια διατροφή υψηλής ποιότητας και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.

Αναπαραγωγική κατάσταση

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γάτες έχουν υψηλότερες θερμιδικές απαιτήσεις λόγω των διατροφικών απαιτήσεων στο σώμα τους. Όμως οι στειρωμένες γάτες χρειάζονται μείωση του αριθμού των θερμίδων, λόγω πιο αργού μεταβολισμού από την έλλειψη ορμονών.

Ο κτηνίατρός σου θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τις σωστές θερμιδικές απαιτήσεις για την υγεία, την ηλικία και τις γενικές ανάγκες της γάτας σου.

Τι γίνεται με τις ποσότητες που αναγράφει η συσκευασία;

Οι οδηγίες στη συσκευασία είναι ενδεικτικές, και σε αρκετές περιπτώσεις πολύ ενδεικτικές. Σκοπός τους είναι να καλύψουν όλες τις καταστάσεις της ζωής και συχνά αναγράφουν ποσότητες για τις πιο «απαιτητικές» από αυτές, όπως μια μη στειρωμένη αρσενική γάτα.

Σίγουρα μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ως βασικό μπούσουλα, αλλά φρόντισε να τις προσαρμόσεις, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, σε αυτό που είναι κατάλληλο για τη γάτα σου.

Πολύ γενικά, αν χρησιμοποιείς μια υψηλής ποιότητας ξηρά τροφή, με καλής ποιότητας πρωτεΐνη, τότε μια μέση γάτα εσωτερικού χώρου χρειάζεται περίπου 1/3 έως 1/2 φλιτζάνι τροφή την ημέρα ήτοι από 38 μέχρι 57 γραμμάρια. Αυτή η ποσότητα τροφής αντιστοιχεί σε περίπου 167-250 θερμίδες.

Στις υγρές τροφές, ο μέσος όρος θερμίδων για μια κονσέρβα 155 γραμμαρίων είναι 150–200, αλλά τσέκαρε την ετικέτα γιατί υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ των εμπορικών σημάτων.

Ενδεικτικά, μια υγρή τροφή σε φακελάκι, 85 γραμμαρίων έχει περίπου 80 θερμίδες. Επομένως μια μέση, στειρωμένη αρσενική γάτα βάρους 5 κιλών, θα χρειαζόταν περίπου 3-4 μερίδες την ημέρα.

Με πληροφορίες από Preventivet.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v