Τα καλύτερα σαλιγκάρια της πόλης

Στέλνουμε ένα ερωτικό γράμμα σε ένα από τα καλύτερα μεζέδια της κρητικής κουζίνας, βρίσκοντας για άλλη μια φορά αφορμή να φάμε στα καλύτερα.

Τα καλύτερα σαλιγκάρια της πόλης

Πολλές είναι οι φορές που έχουμε χρησιμοποιήσει το βήμα που μας έχει δοθεί προκειμένου να αποθεώσουμε την κρητική κουζίνα και ποιος μπορεί να μας αδικήσει αφού η Λεβεντογέννα Κρήτη μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται για κάποια από τα πιο νόστιμα και γευστικά πιάτα του κόσμου. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν κι οι χοχλιοί –τα σαλιγκάρια ντε- ένας από τους πιο μερακλήδικους μεζέδες που επιβάλλεται να δοκιμάσεις χθες. Κι αν είσαι από αυτούς που σιχαίνονται ολίγον τι, καλό είναι να γνωρίζεις πως αμέτρητοι ήταν εκείνοι που αλλαξοπίστησαν μετά την πρώτη μπουκιά.

Για αυτόν τον λόγο θα σε πάμε βόλτα στα κρητικά ταβερνάκια με τους καλύτερα σαλιγκάρια της πόλης, με την ελπίδα να βρούμε ένα τραπεζάκι αδειανό για να του δώσουμε να καταλάβει.

Αχλάδια

Κωνσταντινουπόλεως και Κερασούντος 26, Αιγάλεω, τηλ.: 21 0598 6568

Από τα αγαπημένα κρητικά φαγητοστέκια των δυτικών προαστίων τα Αχλάδια θα σε αποζημιώσουν με την ποιότητα της κουζίνας τους και το εξαιρετικό κι έξτρα φιλικό σέρβις.

Ο εσωτερικός χώρος έχει μπόλικες κρητικές πινελιές, ενώ η ευρύχωρη καλοκαιρινή αυλή του, σφύζει από προπόσεις και ρακοπότηρα όταν ο καιρός το επιτρέπει. Εδώ θα δοκιμάσεις συγκλονιστικούς χοχλιούς μπουρμπουριστούς (η λέξη «μπουμπουριστοί» προέρχεται από μια άλλη λέξη του κρητικού λεξιλογίου το «αμπούμπουρα» που σημαίνει με τη μούρη προς τα κάτω). Από τις υπόλοιπες σπεσιαλιτέ του καταλόγου αξίζει να δοκιμάσεις αρνάκι τσιγαριαστό, αλλά και γαμοπίλαφο, κρητική καρμπονάρα, αμπελοντολμάδες χειροποίητους, ομαθιές (βραστό χοιρινό έντερο γεμισμένο με χοιρινά συκωτάκια ρύζι και κύμινο), συκώτι μόσχου σαβόρε και φουκάκι μαλεβιζιώτικο. O λογαριασμός στα 20-22€ το άτομο.

Ραχάτι

Μαρίνου Αντύπα 93, Hλιούπολη, τηλ: 2109920207

Κάθε φορά που ξετρυπώνουμε κάποιο συνοικιακό κρητικό ταβερνάκι νιώθουμε περήφανοι για την ανακάλυψή μας ειδικά αν σερβίρει λαχταριστές νοστιμιές όπως το Ραχάτι στην Ηλιούπολη. Ο μοσχομυρωδάτος χώρος είναι ταμάμ για μεζεδομαχίες και τσιμπούσια συνοδεία τσικουδιάς, ενώ από το μενού σού συστήνουμε ανεπιφύλακτα τους λαχταριστούς χοχλιούς μπουρμπουριστούς με κρασάτο ζουμάκι και δεντρολίβανο. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις σκιουφιχτά ζυμαρικά με κόκκορα, κριθαρότο μανιταριών, κολοκυθοανθούς, στάκα με αυγά μάτια, κρητικό λουκάνικο ξυδάτο, χοιρινό με σταμναγκάθι και αρνί τσιγαριαστό. Ο λογαριασμός μαζί με τις συνοδευτικές ρακές στα 15€ το άτομο.

Ο Μίτος

Αριστείδου 62, Καλλιθέα, τηλ: 21 0951 0134

@in2life_gr Ο Μίτος στην Καλλιθέα είναι το κρητικό καφενείο που έψαχνες και σίγουρα θα γίνει στεκι σου! #μπεςφοργιουγαμω #in2life #ελληνικοτικτοκ #μεζεδοπωλείο #καλλιθεα ♬ Γεραγώτικος - Μπάλος - Παναγιώτης Βέργος

Λατρεμένος παραδοσιακός κρητικός καφενές ο Μίτος σε περιμένει κάθε φορά με τις αγκάλες ανοιχτές και τα τραπεζάκια του γεμάτα με εκλεκτά μεζέδια, τιμώντας την γευστική παράδοση της Κρήτης σε value for money τιμές. Από τα μερακλήδικα highlights του καταλόγου ξεχωρίζουν οι χοχλιοί μπουρμπουριστοί, τα γλυκάδια τηγανιτά (αμελέτητα, συκωτάκια κ.α.) σε αφράτο κουρκούτι χρυσαφένιο, γαλάντερο (το έντερο του μικρού αρνιού – λουκούμι) και τα κολασμένα γαρδουμάκια ήτοι λεπτό αρνίσιο αντεράκι τυλιγμένο σε κομμάτια κοιλιάς. Εξαιρετικό επίσης το γαμοπίλαφο αλλά και το αρνάκι σχάρας που θα σε ενθουσιάσει. Μαζί με τις συνοδευτικές τσικουδιές ο λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 15-18€ το άτομο.

Ρακάκι

Μοσχονησίων 2, Καισαριανή, τηλ: 210 7237457

Σε έναν όμορφο, φωτεινό χώρο με ξύλινα πατώματα και διακοσμητικές πινελιές από την κρητική παράδοση στους τοίχους, το Ρακάκι βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να στήσει ένα ερωτικό παιχνίδι με τον ουρανίσκο σου, τρατάροντας τον καλομαγειρεμένα μεζέδια, με τους χοχλιούς μπουρμπουριστούς που λιώνουν στο στόμα, να κλέβουν τις εντυπώσεις από τον ισορροπημένο κατάλογό του. Εξίσου πεντανόστιμη η χοιρινή πανσέτα με πουρέ σελινόριζας και το αντικριστό αρνάκι που είναι ίσως από τα καλύτερα της αθηναϊκής πιάτσας. Μαζί με συνοδευτικά ψιψιψόνια και ρακές ο λογαριασμός θα γράψει 18-20€ κατ’ άτομο.

Σασμός

Γρ. Λαμπράκη 1, Γλυφάδα, τηλ: 21 0898 1902

Πάμε τώρα στα νότια προάστια για να καλοφάμε στον Σασμό της Γλυφάδας, έναν υπέροχο χώρο που παντρεύει τη μοντέρνα διακόσμηση με την κρητική παράδοση, σερβίροντας λαχταριστά πιατάκια στους πιστούς θαμώνες του.

Δυο μηχανές σιγοψήνουν ολημερίς κι οληνυχτίς αρνάκι και κατσικάκι αντικριστό, που αποτελούν τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος, μαζί με τους χοχλιούς οι οποίοι σερβίρονται με ξύδι και χοντρό αλάτι κι είναι κυριολεκτικά γλύκισμα. Αντίστοιχα επιβάλλεται να τιμήσεις το εξαιρετικό γαμοπίλαφο, το χοιρινό με πράσα, το κουνέλι τηγανητό, τα αυγά με στάκα και καραμελωμένες πατατούλες, και τη σφακιανόπιτα με μέλι. Ο λογαριασμός μαζί με ρακές στα 22-25€ το άτομο.

Μιτάτο

Γεωργίου Πλίθωνος 7, Ίλιον τηλ.: 2102619629

Καθημερινά στο Μιτάτο τα φιλέματα δίνουν και παίρνουν, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η κρητική κουζίνα είναι ίσως η καλύτερη στον κόσμο. Σε αυτό το παραδοσιακό μεζεδοταβερνάκι η μάνα Κρήτη προστάζει τις συνταγές και η κουζίνα τις υπηρετεί κατά γράμμα δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της, όπως μπορείς να κρίνεις εκ του γευστικού αποτελέσματος. Από το τραπέζι σου δεν πρέπει να λείψουν τα σιγουράκια όπως απάκι με αυγά, μυζηθρόπιτες, φέτα ψητή, πατάτες τηγανιτές με στάκα, αρνί τσιγαριαστό, χοιρινό κρασάτο, γαμοπύλαφο με γίδα βραστή, συκώτι μοσχαρίσιο και οι σχεδόν γαλατικές κρεατοποικιλίες. Λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο συνοδεία ρακών.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v