Πού χτυπά η ρεμπέτικη καρδιά της πόλης;

Κλασικά ρεμπέτικα και λαϊκά ηχούν σε κουτούκια της Αθήνας όπως παλιά, κι εμείς πιάνουμε τραπέζι για μεζέδες, πενιές και γυροβολιές.

Πού χτυπά η ρεμπέτικη καρδιά της πόλης;

Γνήσια ρεμπέτικα από άξιους καλλιτέχνες, ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, μεζέδες και άφθονο κρασί και αποστάγματα.

Στα ρεμπετάδικα της Αθήνας ο ντουνιάς αναστενάζει, αλλά ρίχνει κι ένα χορό γιατί όλα μέσα στη ζωή είναι.

Πιάνουμε θέση στα καλύτερα και γινόμαστε όλοι μια παρέα.

Κοτταρού

Αγ. Σοφίας 43, Κολωνός, τηλ: 210 5120682

Η περίφημη Κοτταρού είναι ο ορισμός του κουτουκιού-ρεμπετάδικου από τα παλιά. Θα τη βρεις σε ένα υπόγειο στον Κολωνό, με την ιδανική ατμόσφαιρα που σε προετοιμάζει για τους ρεμπέτικους ήχους που θα ακολουθήσουν. Η ρεμπέτικη ορχήστρα της διανυκτερεύει κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Το μπουζούκι, η κιθάρα και το ακορντεόν δίνουν το σύνθημα και οι φωνές του μαγαζιού τραγουδούν χωρίς μικρόφωνο, σαν μέλη μιας μεγάλης παρέας. Στον κατάλογο θα βρεις πίτα Καισαρείας, ρεβίθια τηγανιτά, μπουγιουρντί, τηγανιές, συκώτι λαροδίγανη και σουτζουκάκια μεταξύ άλλων. Λογαριασμός στα 25€ κατ’ άτομο, με κρασί.

Εφήμερον

Μεθώνης 58, Εξάρχεια, τηλ: 210 3841848

Παλιά και ξακουστή ταβέρνα στο πλακόστρωτο της Μεθώνης, το Εφήμερον σερβίρει πολίτικες και παραδοσιακές γεύσεις σε ένα όμορφο νεοκλασικό με πολλά δωματιάκια. Εδώ δοκιμάσεις, μεταξύ άλλων χοιρινό στη γάστρα με λιωμένα τυριά και παπαρουνόσπορο, χιουνκιάρ μπεγεντί, σουτζουκάκια σμυρνέικα, μαντί και κοτόπουλο γιαουρτλού. Στα της μουσικής το μαγαζί φέρνει εξαιρετικούς μουσικούς– από τρίο με κιθάρες που παίζουν μόνο Χιώτη, μέχρι κλαρίνα και ρεμπέτικα του ’30. Για ένα πλήρες γεύμα, με δικό τους κρασί, ο λογαριασμός στα 15-18€ κατ’ άτομο.

Χαμηλός

Αδριανουπόλεως 30, Κολωνός, τηλ: 210 5131359

Με ιστορία 8 δεκαετιών και βάλέ, το παραδοσιακό αυτό κουτούκι αν και έχει ανακαινιστεί δεν χάνει την όμορφη και ρετρό του ατμόσφαιρα, η οποία φέρνει στο νου εικόνες από παλιά Αθήνα. Καθημερινά, φέρνει ορχήστρες για ρεμπέτικα με ή χωρίς μικρόφωνο, ενώ στα τραπέζια του προσγειώνονται εδέσματα όπως μακεδονίτικη μελιτζανοσαλάτα, σπετζοφάι με λουκάνικο Καρδίτσας, αυγά πολίτικα με παστουρμά, κεφτεδάκια της γιαγιάς τυλιγμένα με μελιτζάνα και χορτόπιτες. Λογαριασμός για ένα τίμιο γεύμα με κρασί στα 15-20€ το άτομο.

To Ναυάγιο των Αγγέλων

Στουρνάρη 41, Εξάρχεια, τηλ: 21 0380 7061

Mε ιστορία από το 1958, το Ναυάγιο αποτελεί σταθερή αξία στην περιοχή των Εξαρχείων για ρεμπέτικες μελωδίες, καλό κρασί και τίμιο τσιμπολόγημα. Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του θυμίζει κουτούκι από τα παλιά, ενώ κάθε μέρα από τα τραπέζια σου θα ακούσεις ζωντανή ρεμπέτικη μουσική από εξαιρετικούς μουσικούς, με μια επιπλέον χρέωση στα 2,5 ευρώ/άτομο. Στον κατάλογο θα βρεις κλασικά μεζεδάκια τίμια, χωρίς πρωτοτυπίες αλλά με σωστή εκτέλεση. Για ένα τσιμπολόγημα με κρασί, υπολόγισε περί τα 20€ το άτομο.

Το Πέρασμα

Πλ. Μακρυγιάννη, Δάφνη, τηλ: 21 0975 4064

Κρυμμένο διαμαντάκι για μερακλήδες στην περιοχή της συνοικίας της Χαραυγής στη Δάφνη, το Πέρασμα φιλοξενεί μουσικούς που είναι ευρέως γνωστοί στους φίλους του Ρεμπέτικου, οι οποίοι ρίχνουν πενιές χωρίς μικρόφωνα μέχρι αργά. Τα λάιβ γίνονται συνήθως Τετάρτες και Παρασκευές, ενώ στα τραπεζάκια στο οικείο εσωτερικό του προσγειώνονται ποικιλίες με κάθε λογής προσεγμένα εδέσματα για να τσιμπολογήσεις, όπως νόστιμα παστουρμαδοπιτάκια, κεφτεδάκια, ποικιλίες τυριών, γαύρος μαρινάτος και άλλα τέτοια ωραία. Συνοδεύεις με ούζο ή κρασί, και πληρώνεις περί τα 12-15€ το άτομο.

Ροζ Γάτος

Ευκλείδου 46-48, Κολωνός, τηλ: 694 344 3343

Απέναντι από την είσοδο του πάρκου του Πλάτωνα, αυτό το φρέσκο μουσικό μεζεδοπωλείο ξέρει πώς να φτιάχνει όμορφες μουσικές βραδιές με ρεμπέτικα αλλά και λαϊκά, με συχνά λάιβ στα οποία συμμετέχουν ωραιότατες ορχήστρες. Η στεγασμένη του αυλή, αλλά και το όμορφο εσωτερικό του γεμίζουν καθημερινά από παρέες και μουσικές, ενώ η κουζίνα του βγάζει ωραιότατα μεζεδάκια, όπως χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, τηγανιά κοτόπουλο με μανιτάρια, τυροκαυτερή, πατάτες τηγανιτές και άλλα τέτοια ωραία σε πολύ καλές τιμές. Υπολόγισε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο, με τα απαραίτητα κρασάκια και κερασμένο γλυκάκι για το τελείωμα.

Σκορδόπιστη

Σωφρονίου 12, Γκάζι, τηλ: 697 582 5919, 21 1408 8220

Μικρούλι, νεανικό, παρεΐστικο και μερακλίδικο, το μουσικό στέκι της Σωφρονίου κοντά στο μετρό είναι από εκείνα που ξεχωρίζουν στο Γκάζι και φιλοξενεί σχεδόν σε καθημερινή βάση δυνατά ντουέτα μουσικών με κιθάρα και μπουζούκι. Εδώ θα ακούσεις γνωστά και άγνωστα ρεμπέτικα και λαϊκά, χωρίς μικρόφωνο και θα φας καλά: δοκίμασε ταμπουλέ, ντάκο, σαλάτα παντζάρια, σαγανάκι, μπεκρή μεζέ με χοιρινό, κεφτεδάκια και ντοματοκεφτέδες. Συνοδεύεις με ούζο, ρακή, τσίπουρο και δικό τους κρασί και πληρώνεις περί τα 15-18€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v