Τα vegan κρέατα δεν ωφελούν την καρδιά περισσότερο από τα κανονικά

Είναι καλύτερα τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος για την καρδιά σε σχέση με το… παραδοσιακό κρεατάκι; Μια νέα έρευνα δίνει κάποιες απαντήσεις.

Τα vegan κρέατα δεν ωφελούν την καρδιά περισσότερο από τα κανονικά

Σε νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι επιστήμονες εξέτασαν πώς οι διατροφές που περιέχουν πραγματικό κρέας συγκρίνονται με αυτές που χρησιμοποιούν εναλλακτικά κρέατα φυτικής προέλευσης, ειδικά όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη.

Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές τροφές είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού, χάρη στη μεγάλη ποικιλία συστατικών που προάγουν την υγεία, όπως βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, για εκείνους που τρώνε τακτικά κρέας, η μετάβαση σε τέτοιες διατροφές μπορεί να είναι δύσκολη λόγω βαθιάς πολιτιστικής, ιστορικής και κοινωνικής επιρροής στην κατανάλωση κρέατος, καθώς και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.

Τα κρέατα φυτικής προέλευσης (PBMAs) έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται τη γεύση και την υφή του πραγματικού κρέατος χρησιμοποιώντας βιώσιμα συστατικά και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή παγκοσμίως.

Η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στη σύγκριση των επιπτώσεων μιας διατροφής που βασίζεται σε κρέατα φυτικής προέλευσης και παραδοσιακών κρεάτων με βάση τα ζώα στην υγεία της καρδιάς σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Το κύριο ζήτημα ήταν εάν η αντικατάσταση του ζωικού κρέατος με φυτικό κρέας θα βελτίωνε την υγεία της καρδιάς και θα μείωνε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Στη μελέτη 8 εβδομάδων στην οποία συμμετείχαν 89 συμμετέχοντες, οι μισοί κλήθηκαν να φάνε φυτικό κρέας και οι άλλοι μισοί έτρωγαν κρέας ζώων. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, μεταξύ άλλων δεικτών υγείας.

Τα ευρήματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα προφίλ χοληστερόλης για καμία από τις δύο διατροφές, αλλά και οι δύο συνδέθηκαν με βελτιώσεις σε ορισμένους δείκτες σακχάρου στο αίμα. Δεν υπήρχε σαφές πλεονέκτημα της μιας διατροφής απέναντι στην άλλη στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο, σε μια μικρότερη ομάδα που παρακολουθούσε στενά το σάκχαρό της, όσοι έτρωγαν ζωικό κρέας διαχειρίζονταν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Βελτιώσεις της αρτηριακής πίεσης σημειώθηκαν επίσης στην ομάδα του ζωικού κρέατος αλλά όχι στην ομάδα του φυτικού.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη που συχνά συνδέονται με τις φυτικές δίαιτες μπορεί να μην ισχύουν άμεσα για τα φυτικά κρέατα, καθώς διαφέρουν διατροφικά από τα κανονικά φυτικά τρόφιμα και τον αντίκτυπό τους στην υγεία της καρδιάς.

Αν και αυτή η κατηγορία «κρεάτων» γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή πρωτεΐνης, τα ευρήματα αυτής της μελέτης δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι προσφέρουν καλύτερα οφέλη για την καρδιά και το μεταβολισμό από διατροφές που περιλαμβάνουν ζωικά κρέατα.

Πηγή

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v