Τι θα συμβεί αν δεν κοιμάμαι αρκετά;

Θα αρρωσταίνεις ευκολότερα, θα κάνεις λιγότερο σεξ, θα πάρεις κιλά, και άλλα πράγματα που θα σου συμβούν αν δεν κοιμάσαι αρκετά.

Τι θα συμβεί αν δεν κοιμάμαι αρκετά;

Σύμφωνα με τις επίσημες μελέτες του The National Sleep Foundation που δημοσιεύονται εδώ, οι ενήλικες από 26 έως 64 ετών χρειαζόμαστε από 7 έως 9 ώρες ύπνου την ημέρα, τις οποίες αν στερείσαι τακτικά –δεν θέλουμε να σε τρομάξουμε αλλά– έχεις να αντιμετωπίσεις σοβαρές παρενέργειες, όπως οι παρακάτω.

Θα αρρωσταίνεις ευκολότερα

Έρευνες συνδέουν την έλλειψη ύπνου με το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό, πράγμα που καθιστά τον οργανισμό σου ευάλωτο σε μικρόβια, ιούς και λοιπούς εξωτερικούς εχθρούς.

Η καρδιά σου θα υποφέρει

Τόσο η έλλειψη ύπνου (λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα) όσο και η μεγάλη διάρκεια ύπνου (9 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα) έχει αποδειχθεί ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικόυ αυξάνονται σημαντικά όταν δεν κοιμάσαι αρκετά.

Θα αυξήσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ο μειωμένος ύπνος σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που κοιμούνταν 7 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Δεν θα σκέφτεσαι καθαρά

Ακόμη και μία μόνο νύχτα αϋπνίας μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα της γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου (της σκέψης, σαν να λέμε). Σε μια μελέτη του Experimental Brain Research, μια ομάδα 18 ανδρών κλήθηκε να ολοκληρώσει μια σειρά εργασιών. Η πρώτη εργασία ολοκληρώθηκε μετά από έναν πλήρη ύπνο. Η επόμενη εργασία ολοκληρώθηκε μετά από μια νύχτα αϋπνίας. Στη δεύτερη εργασία, φάνηκε ότι οι λειτουργίες του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της λήψης αποφάσεων, του συλλογισμού και της επίλυσης προβλημάτων επιδεινώθηκαν, μαζί με τον χρόνο αντίδρασης και την εγρήγορση.

Θα ξεχνάς πράγματα

Πέρα από τις επιπτώσεις του στη γνωστική λειτουργία, πολλές πρόσφατες έρευνες συμφωνούν ότι ο μειωμένος ύπνος έχει επίσης αντίκτυπο στη μάθηση και τη μνήμη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο ύπνος είναι κρίσιμος για τη διαδικασία ενοποίησης των πραγμάτων που μαθαίνουμε στον εγκέφαλο. Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε σωστή ανάπαυση για να επεξεργαστούμε τις νέες πληροφορίες και να τις «αποθηκεύσουμε» στη μνήμη μας.

Η λίμπιντο σου θα μειωθεί

Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Σε αυτή την έρευνα, παρατηρήθηκε ότι νεαροί άνδρες που κοιμούνταν λιγότερο από το κανονικό σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας εμφάνισαν μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Ο ύπνος 5 ή λιγότερες ώρες μείωσε τα επίπεδα των ορμονών του φύλου κατά 10 έως 15 τοις εκατό. Οι άνδρες ανέφεραν επίσης ότι η συνολική τους διάθεση και το σθένος μειώνονταν με κάθε διαδοχική νύχτα μειωμένου ύπνου.

Θα παχύνεις

Αυτή εδώ η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ ύπνου και βάρους σε 21.469 ενήλικες άνω των 20 ετών. Τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της τριετούς μελέτης είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος και τελικά να γίνουν παχύσαρκοι. Όσοι κοιμόντουσαν μεταξύ 7 και 8 ωρών τα πήγαν καλύτερα στην κλίμακα.

Ο κίνδυνος για διαβήτη θα αυξηθεί

Σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα, που εξέτασε αποτελέσματα δέκα διαφορετικών μελετών επικεντρωμένων στη σχέση ύπνου και διαβήτη, τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά (ή που κοιμούνται πάρα πολύ) αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε ενήλικες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 7 έως 9 ώρες ύπνου είναι το βέλτιστο εύρος για την αποφυγή προβλημάτων ινσουλίνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαβήτη.

Θα είσαι επιρρεπής σε ατυχήματα

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, είναι τρεις φορές πιθανότερο να εμπλακείς σε τροχαίο ατύχημα αν κοιμάσαι έξι ώρες ή λιγότερες κάθε βράδυ. Τα πιο επιρρεπή άτομα είναι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, οι εμπορικοί οδηγοί, όσοι ταξιδεύουν για δουλειά και οποιοσδήποτε άλλος εργάζεται πολλές ή περίεργες ώρες. Σκέψου το διπλά πριν οδηγήσεις αν δεν έχεις κοιμηθεί καλά.

Το δέρμα σου θα υποφέρει

Σε αυτήν εδώ την έρευνα, μια ομάδα ανθρώπων μεταξύ 30 και 50 ετών αξιολογήθηκαν με βάση τις συνήθειες ύπνου τους και την κατάσταση του δέρματός τους. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσοι είχαν πολύ λίγο ύπνο είχαν περισσότερες λεπτές γραμμές, ρυτίδες, ανομοιόμορφο χρώμα δέρματος και έντονη χαλαρότητα του δέρματος. Όσοι κοιμούνταν λίγες ώρες, ήταν επίσης πιο δυσαρεστημένοι με την εμφάνισή τους σε σχέση με τους συμμετέχοντες που ξεκουράζονταν επαρκώς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v