Αυτές οι σούπερ αντιοξειδωτικές τροφές αγαπούν την καρδιά σου

Τα αντιοξειδωτικά είναι μία από τις πλέον ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες για την καρδιά και αυτές οι τροφές σού τα παρέχουν αφειδώς.

Αυτές οι σούπερ αντιοξειδωτικές τροφές αγαπούν την καρδιά σου

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που παράγονται στο σώμα, αλλά βρίσκονται και σε τρόφιμα συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης διαφόρων χρόνιων ασθενειών, μεταξύ των οποίων και μια σειρά καρδιακών παθήσεων.

Σε ποιες τροφές βρίσκονται σε υψηλότερη συγκέντρωση;

Μαύρη σοκολάτα

Αν αγαπάς την σοκολάτα έχουμε καλά νέα, αφού η μαύρη σοκολάτα είναι μια άκρως θρεπτική επιλογή. Έχει περισσότερο κακάο από την κανονική, περισσότερα μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά μάλιστα του κακάο και, κατ’ επέκταση, της μαύρης σοκολάτας έχουν συνδεθεί με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένη φλεγμονή στο σώμα και μειωμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, αφού φαίνεται να βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης και να προστατεύει τις αρτηρίες από την «κακή» LDL χοληστερόλη.

Πεκάν

Τα γλυκά αυτά καρύδια είναι γεμάτα ωφέλιμα λιπαρά και πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με αύξηση των αντιοξειδωτικών στο αίμα, και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Επίσης, οι ειδικοί εστιάζουν και στην προστασία που θεωρείται ότι παρέχουν από τον καρκίνο.

Μύρτιλλα

Χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα μύρτιλλα καθυστερούν τη μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζεται με τη γήρανση εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη φλεγμονή και αλλάζοντας την έκφραση ορισμένων γονιδίων.

Τα αντιοξειδωτικά τους, ειδικά οι ανθοκυανίνες, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και μειώνουν τόσο τα επίπεδα χοληστερόλης LDL όσο και την αρτηριακή πίεση.

Φράουλες

Πέρα από πεντανόστιμες, οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, αλλά και ανθοκυανίνες, οι οποίες τους δίνουν το χαρακτηριστικό τους κόκκινο χρώμα. Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι ανθοκυανίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και αυξάνοντας την HDL (καλή) χοληστερόλη.

Αγκινάρες

Δε λαμβάνουν την προσοχή που τους πρέπει και είναι κρίμα. Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ως χλωρογενικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Γκότζι Μπέρι

Τα γκότζι μπέρι είναι ένα άκρως δημοφιλές super food, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά τα μούρα περιέχουν επίσης ένα σπάνιο είδος αντιοξειδωτικών, γνωστό ως πολυσακχαρίτες Lycium barbarum, το οποίο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Σμέουρα

Ακόμα ένα είδος μούρων, τα κόκκινα αλλά και τα μαύρα σμέουρα με την χαρακτηριστική υπόξινη γεύση, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες που – μην τα ξαναλέμε – είναι ο καλύτερος φίλος της καρδιάς σου.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα πλούσια σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται βεταλαΐνες. Αυτές δίνουν στα παντζάρια το κοκκινωπό τους χρώμα και έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Τέλος, χάρη στα ανόργανα νιτρικά που περιέχουν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, χαμηλώνοντας την αρτηριακή πίεση και αυξάνοντας το σχηματισμό μονοξειδίου του αζώτου.

Τα μπαχάρια της… καρδιάς

Μπαχαρικά όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς και το σκόρδο, καθώς και βότανα όπως το δεντρολίβανο, ο μαϊντανός και το φασκόμηλο, περιέχουν ποικιλία από μέταλλα, βιταμίνες και σημαντικά αντιοξειδωτικά.

Προσθέτοντάς τα στο φαγητό ή στο μαγείρεμα, βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Ανάλογα με το εκάστοτε βότανο ή μπαχαρικό, αυτές οι ασθένειες περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο και διαβήτη.

Με πληροφορίες από Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v