Οι σωστές συνταγές για να αλλάξεις γνώμη για τη βρώμη

Γλυκές και αλμυρές, ιδανικές για σνακ αλλά και για κυρίως γεύμα, αυτές οι συνταγές θα σε κάνουν να εκτιμήσεις τη βρώμη όπως της αξίζει.

Οι σωστές συνταγές για να αλλάξεις γνώμη για τη βρώμη

Η διατροφική της αξία είναι αδιαμφισβήτητη, η γεύση της πάλι… όχι η δημοφιλέστερη του κόσμου. Και αν σου λέγαμε ότι μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό; Βάλε τις παρακάτω συνταγές με βρώμη στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, και δεν θα το πιστεύεις.

Αλμυρές μπάρες βρώμης με λιαστές ντομάτες, ελιές και μυρωδικά

Υλικά:
180 γρ. νιφάδες βρώμης, ¾ κ.γλ. αλάτι, 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι, 1 κ.γλ. ξερή ρίγανη, 2 ½ κ.σ. λιναρόσπορος αλεσμένος, ¼ κ.γλ. κύμινο (προαιρετικά), ½ κ.γλ. μπούκοβο, γλυκό ή καυτερό ή συνδυασμό (προαιρετικά), 40 γρ. ηλιόσπορος, 40 γρ. κολοκυθόσπορος, 1 κ.σ. διατροφική μαγιά, 320 γρ. φυτικό ρόφημα χωρίς ζάχαρη, 8 λιαστές ντομάτες (σε ελαιόλαδο) ψιλοκομμένες, 8 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι χοντροκομμένες

Εκτέλεση:
Σε μπολ ανακατεύουμε τις νιφάδες βρώμης, το αλάτι, τη ρίγανη, το θυμάρι, τον λιναρόσπορο, το κύμινο, το μπούκοβο, τους ηλιόσπορους, τους κολοκυθόσπορους και τη διατροφική μαγιά. Περιχύνουμε με το φυτικό ρόφημα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες και τις ελιές Καλαμών και τις ενσωματώνουμε στο μείγμα.

Ρίχνουμε ομοιόμορφα το τελικό μείγμα σε ταψάκι λαδωμένο και περασμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35-40 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσουν. Θα είναι μαλακές, όχι σαν τις κλασικές τραγανές μπάρες. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μεταφέρουμε τη λαδόκολλα σε ξύλο κοπής. Κόβουμε προσεκτικά σε μπάρες ή τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Τάρτα με βρώμη, χουρμάδες και ταχίνι

Υλικά
Για τη ζύμη της τάρτας: 100 γρ, βρώμη, 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ, 80 γρ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι, 1 κ.γλ. baking powder, ½ κ.γλ. αλάτι, 70 γρ. βούτυρο καρύδας (κρύο), 10 ml ηλιέλαιο (για την ταρτιέρα)
Για τη γέμιση: 400 γρ. χουρμάδες, 200 γρ κρέμα καρύδας, 70 γρ. ταχίνι, 150 γρ. φουντούκια (καβουρδισμένα)
Για την επικάλυψη σοκολάτας: 100 γρ. σοκολάτα, 50 γρ. κρέμα καρύδας

Εκτέλεση
Για τη ζύμη της τάρτας: Μέσα στον κάδο του μπλέντερ βάζουμε τη βρώμη και το φιλέ αμυγδάλου. Χτυπάμε καλά να αποκτήσουν μορφή σαν αλεύρι. Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου, το baking powder, το αλάτι και το baking powder. Χτυπάμε καλά τα υλικά μέχρι να μαζευτούν σε μια μπάλα ζύμης. Καλύπτουμε τη βάση της ταρτιέρας με λαδόκολλα κομμένη στις διαστάσεις της. Τέλος, απλώνουμε το ηλιέλαιο στην ταρτιέρα με ένα πινέλο. Απλώνουμε τη ζύμη σε όλη τη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά

Για τη γέμιση: Ξεκινάμε καβουρδίζοντας το φουντούκι. Τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C. Έπειτα τα βάζουμε σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τα τρίβουμε (σαν να τους κάνουμε μασάζ) για να φύγει ο φλοιός που έχει μαυρίσει. Τα καθαρίζουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τους χουρμάδες, την κρέμα καρύδας και το ταχίνι μέχρι να έχουν υφή σαν καραμέλα. Έπειτα προσθέτουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό. Αδειάζουμε το μίγμα μέσα στην ψημένη ζύμη.

Για την επικάλυψη σοκολάτας: Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με την κρέμα καρύδας. Απλώνουμε το μείγμα πάνω από τη γέμιση της τάρτας. Αφήνουμε να σταθεί στη συντήρηση του ψυγείο για 2 ώρες. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από το Cool Artisan 

Μπιφτέκια με βρώμη

Υλικά:
Για τα μπιφτέκια: 800 γρ. κιμά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα), 1 ντομάτα (τριμμένη), 1/2 φλ. κουάκερ (νιφάδες βρώμης), 1 κ.σ. ρίγανη (αποξηραμένη), 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο), 1 κ.σ. γιαούρτι, 1 κ.σ. μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες: 8 πατάτες, 1/3 φλ. Ελαιόλαδο, 2 λεμόνια (το χυμό τους), 2 κ.σ. μουστάρδα, 1 κουτάκι μπύρα (350ml), 2-3 κλων. φρέσκο θυμάρι και ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Για τις πατάτες: Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα, λάδι και τον χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με την μπύρα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα και 15 λεπτά.

Για τα μπιφτέκια: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά να μαραθούν. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Πλάθουμε 8 κομμάτια.

Αφού έχουν ψηθεί οι πατάτες για 50 λεπτά, τότε τα τοποθετούμε πάνω τους. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-25 λεπτά περίπου ώσπου να ροδίσουν (ανάλογα το ψήσιμο που επιθυμούμε).

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Κις λορέν με βρώμη και σπανάκι

Υλικά:
Για τη ζύμη: 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι αμυγδάλου, 3/4 του φλιτζανιού αλεσμένη βρώμη (λίγο πιο χοντροκομμένη από αλεύρι), 1/4 του φλιτζανιού βρώμη, 3 κ.σ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μαϊντανός, 1 κ.σ. νερό, 1/2 κ.γ. αλάτι και πιπέρι

Για τη γέμιση: 1 πακέτο τόφου (σκληρό) στραγγισμένο, 2 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι, 2 φλιτζάνια ντομάτες, 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σουσάμι, 1 κ.σ. γάλα αμυγδάλου, 2 κ.γ. μπαχαρικά, ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σωτάρουμε ελαφρά τις ντομάτες και τα κρεμμύδια με το ψιλοκομμένο σκόρδο, το λάδι και το αλάτι μέχρι να «σωθούν» και να μείνει μισή ποσότητα. Όσο τα λαχανικά σωτάρονται, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι αμυγδάλου, την αλεσμένη βρώμη, την κανονική αλλά και τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και το κρύο νερό και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να σταθεί η ζύμη. Αν φαίνεται ξηρή, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές λάδι ακόμη.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψάκι για τάρτες. Πιέζουμε τη ζύμη σε όλο τον πάτο αλλά και τα πλαινά προκειμένου να απλωθεί ομοιόμορφα και ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Τοποθετούμε το τόφου, το ελαιόλαδο, το σουσάμι, το γάλα αμυγδάλου, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μίξερ και αναμειγνύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Προσθέτουμε στο μείγμα το φρέσκο σπανάκι. Ανακατεύουμε το μείγμα με τα σωταρισμένα λαχανικά και το αδειάζουμε στη τάρτα. Ψήνουμε για 32-37 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδοκοκκινήσει. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και απολαμβάνουμε.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v