Τέλειες συνταγές για να δεις τις φράουλες αλλιώς

Και γλυκά και αλμυρά, και κέικ και πίτσα, ακόμα και φέτα και… χοιρινό με φράουλες, απ’ όλα έχουν αυτές οι συνταγές. Γιατί οι φράουλες πάνε με όλα.

Τέλειες συνταγές για να δεις τις φράουλες αλλιώς

Αφού φάγαμε το βάρος μας σε φράουλες σκέτες –προλάβαμε, καθότι βγήκαν εξαιρετικά νωρίς φέτος, ευχαριστούμε κλιματική αλλαγή– είπαμε να τις δούμε και αλλιώς, συγκεντρώνοντας τις καλύτερες συνταγές με πρωταγωνιστή το απόλυτο ανοιξιάτικο φρούτο.

Αναποδογυριστό κέικ ολικής με φράουλες

Υλικά:
350-380 γρ. φράουλες σε φέτες, 25 γρ. φυτικό βούτυρο λιωμένο, 3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
Για το κέικ: 70 γρ. αλεύρι βρώμης, 340 γρ. αλεύρι ολικής, 15 γρ. μπέικιν πάουντερ, ¼ κ.γλ. αλάτι, 200 γρ. μαύρη ζάχαρη, 360 ml ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας χωρίς ζάχαρη, 1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, 90 ml ηλιέλαιο, 90 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τις φράουλες. Λαδώνουμε ελαφρώς τη φόρμα, την περνάμε με λαδόκολλα και απλώνουμε το λιωμένο βούτυρο σε όλο το εσωτερικό της. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την απλώνουμε λίγο και καλύπτουμε τη βάση με τις κομμένες φράουλες.

Ετοιμάζουμε το κέικ. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι βρώμης με το αλεύρι ολικής, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά με σύρμα τη ζάχαρη, το ρόφημα, το εκχύλισμα βανίλιας, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ, ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν σε ενιαίο μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στις φράουλες μέσα στη φόρμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40-45 λεπτά ή μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα στο κέντρο του και να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 1 ώρα και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Σεμιφρέντο χωρίς ζάχαρη με φράουλες

Υλικά:
Για το σεμιφρέντο: 600 γρ. φρέσκες κατακόκκινες φράουλες, 4 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό, 50 γρ. κρυσταλλική στέβια, 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% κρύα, 100 γρ. φράουλες κομμένες
Για τη σάλτσα φράουλα -μπαλσάμικο –μέντα: 250 γρ. φράουλες κομμένες σε χοντρές φέτες, 2-3 κλων. μέντα ή δυόσμο, 2 κ.σ. κρυσταλλική στέβια, 3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό

Εκτέλεση:
Ντύνουμε πρώτα με μεμβράνη μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ. Στρώνουμε μια σειρά φράουλες κομμένες στη μέση. Κόβουμε τις φράουλες (600 γρ.), τις βάζουμε σε μπολ, περιχύνουμε με την κρέμα μπαλσάμικο και πασπαλίζουμε με το γλυκαντικό. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 30′. Έπειτα τις αλέθουμε σε πουρέ. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή και προσθέτουμε τον πουρέ φράουλας. Απαλά με μαλακή σπάτουλα αναδιπλώνουμε το μείγμα. Όσες φράουλες περίσσεψαν από τα 100 γρ. τις προσθέτουμε στο μείγμα. Το αδειάζουμε στην παγωμένη φόρμα. Παγώνουμε για 3-4 ώρες ώσπου να σφίξει καλά. Αναποδογυρίζουμε το σεμιφρέντο, αφαιρούμε την μεμβράνη και σερβίρουμε με σάλτσα φράουλα μπαλσάμικο και μέντα.

Για τη σάλτσα φράουλα: Σε τηγάνι βάζουμε το γλυκαντικό, την κρέμα βαλσαμικού και 4 λιωμένες φράουλες. Αφήνουμε το σιρόπι να δέσει σε χαμηλή φωτιά. Κόβουμε τις φράουλες σε χοντρά κομμάτια. Μόλις κρυώσει το σιρόπι προσθέτουμε τις ωμές φράουλες και τα φύλλα μέντας. Ανακατεύουμε και παγώνουμε.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Superfood πίτσα

Υλικά:
Για τη βάση: 70 γρ. καρύδια, 70 γρ. φιστίκια Αιγίνης, 130 γρ. βρόμη, 100 γρ. βούτυρο καρύδας, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 πρέζα αλάτι, 200 γρ. χουρμάδες απύρηνοι, 3 κ.σ. μέλι
Για την επικάλυψη: 100 γρ. φιστικοβούτυρο, 1 μπανάνα, 1 νεκταρίνι, 150 γρ. φράουλες, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης, 90 γρ. καρύδια, 1 κ.σ. μέλι, φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:
Για τη βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Βάζουμε στον πολυκόφτη τα καρύδια, τα φιστίκια και τη βρόμη, και χτυπάμε καλά να σπάσουν αλλά να μην γίνουν σκόνη. Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο καρύδας να λιώσει αλλά όχι να κάψει.

Βάζουμε το βούτυρο καρύδας στον πολυκόφτη με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, τους χουρμάδες και το μέλι, και χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθούν. Απλώνουμε λίγο βούτυρο καρύδας -από αυτό που έχει μείνει στην κατσαρόλα- σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε καλά με τα χέρια μας -φορώντας γάντια- για να καλυφθεί όλη η επιφάνειά του. Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφαιρούμε τη φόρμα από τον φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

Για την επικάλυψη: Απλώνουμε το φιστικοβούτυρο σε όλη την επιφάνεια της βάσης. Κόβουμε τη μπανάνα και το νεκταρίνι σε φέτες και τις φράουλες στη μέση. Τοποθετούμε τα κομμένα φρούτα πάνω από το φιστικοβούτυρο και πασπαλίζουμε με το ξύσμα πορτοκαλιού, τα φιστίκια και τα καρύδια. Πασπαλίζουμε με το μέλι και βάζουμε φύλλα δυόσμου. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Τραγανή φέτα με ντοματίνια και φράουλες

Υλικά:
Για την τραγανή φέτα: 200 γρ. φέτα, 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ, 200 γρ. ασπράδι αυγού, ελαφρώς χτυπημένα, 200 γρ. πανάδα βρώμης
Για τη σαλάτα με ντοματίνια και φράουλες: 100 γρ. ντοματίνια κομμένα σε τέταρτα, 75 γρ. φράουλες κομμένες σε όγδοα, 2 γρ. δυόσμος ψιλοκομμένος, 20 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι
Για την πανάδα βρώμης: 120 γρ. βρώμη, 30 γρ. σουσάμι λευκό, 15 γρ. σουσάμι μαύρο, 70 γρ. πάνκο

Εκτέλεση:
Για την πανάδα βρώμης: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη βρώμη μαζί με το λευκό σουσάμι και το μαύρο σουσάμι.

Για την τραγανή φέτα: Βάζουμε το αλεύρι, τα ασπράδια και την πανάδα βρώμης σε 3 μεγάλα μπολ ώστε να χωράει άνετα η φέτα. Περνάμε κάθε κομμάτι φέτας με προσοχή αρχικά από το αλεύρι, τινάζοντάς το μετά για να φύγει η περίσσια ποσότητα. Έπειτα το βυθίζουμε στο αυγό, αφήνοντας και πάλι την περίσσια ποσότητα να στραγγίξει και, τέλος, το γυρνάμε στην πανάδα βρώμης, φροντίζοντας να καλυφτούν πολύ καλά και οι δύο πλευρές του.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο. Αφήνουμε τη φέτα να τηγανιστεί και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο και έντονο χρώμα και να κάνει τραγανή κρούστα. Βγάζουμε τη φέτα από το τηγάνι και σερβίρουμε με τη σαλάτα με ντοματίνια και φράουλες.

Για τη σαλάτα με ντοματίνια και φράουλες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια, τις φράουλες και τον δυόσμο και προσθέτουμε αλάτι και λάδι.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα τσιμιτσούρι και φράουλες

Υλικά:
Για τις μπριζόλες: 1 κιλό μπριζόλες χοιρινές (4 μπριζόλες), 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. μέλι, χυμό από 1 λεμόνι, 100 γρ. νερό
Για το ρύζι: 500 γρ. ρύζι μπασμάτι, 1 λίτρο νερό, 1 κ.γ. κάρι, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. βούτυρο
Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι: ½ ματσάκι μαϊντανό, 2 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο, 150 γρ. φράουλες, ½ κρεμμύδι, ½ σκ. σκόρδο, ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από 1/2 λεμόνι, 2 κ.σ. μηλόξιδο, 2 κ.σ. μέλι, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. μπούκοβο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Για τις μπριζόλες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Τοποθετούμε ένα ταψί στον πάγκο εργασίας. Παίρνουμε τη μια μπριζόλα και χαράσσουμε σε 4-5 σημεία τη μεριά της πανσέτας (όχι το σημείο που είναι το ψαχνό) κάθετα προς το κόκαλο, μέχρι να το συναντήσουμε με το μαχαίρι, ώστε να ψηθεί σωστά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες 3 μπριζόλες.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις μπριζόλες και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τις μπριζόλες στο ταψί περιμετρικά, αφήνοντας χώρο στη μέση του ταψιού και φροντίζοντας η μεγάλη πλευρά από κάθε μπριζόλα να ακουμπάει στα τοιχώματα του ταψιού.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το μέλι και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αλείφουμε με ένα πινέλο τις μπριζόλες με τη μαρινάδα και προσθέτουμε στο ταψί το νερό. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το μεταφέρουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 40 λεπτά με αλουμινόχαρτο, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Για το ρύζι: Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ρύζι, το νερό, το κάρι, αλάτι, πιπέρι και το βούτυρο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα τσιμιτσούρι: Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τις φράουλες και το κρεμμύδι, και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Τρίβουμε σε έναν τρίφτη χειρός τη σκελίδα σκόρδου και το λεμόνι πάνω από το μπολ. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το μηλόξιδο, το μέλι, αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Σερβίρουμε τις μπριζόλες με το ρύζι και τη σάλτσα τσιμιτσούρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v