Πώς θα αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Η δυσκοιλιότητα είναι σύνηθες φαινόμενο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις;

Πώς θα αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη

Η χαρμόσυνη περίοδος της εγκυμοσύνης συνήθως συνοδεύεται και από μια σειρά άβολων καταστάσεων, με την πιο συχνή να είναι η περίπτωση της δυσκοιλιότητας.

Σύμφωνα με την Ιωάννα Στεργίου, Διατροφολόγο, η δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη είναι απόλυτα φυσιολογική, καθώς η κινητικότητα του εντέρου μειώνεται και ο οργανισμός καθυστερεί τη πέψη των τροφών, ώστε να μπορέσει να απορροφήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για το έμβρυο.

Η δυσκοιλιότητα εντείνεται επίσης λόγω ορμονικών αλλαγών στο σώμα της εγκύου, της χορήγησης σιδήρου και της καθυστερημένης κινητικότητας του εντέρου, καθώς η πίεση από την μήτρα που έχει μεγαλώσει στο τελικό τμήμα του εντέρου επιβραδύνει την λειτουργία του.

Τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς; Πολύ απλά και εν πολλοίς γνωστά πράγματα, τα οποία ισχύουν και για οποιαδήποτε ομάδα πληθυσμού.

Σημειώνεις;

Πίνε αρκετό νερό και ιδιαίτερα στην αρχή της ημέρας για να πας εκείνη την ώρα τουαλέτα, ή κάποια στιγμή αργότερα. Ιδανικά, στόχευσε στα 7-9 ποτήρια νερού τη μέρα.

Ξέρουμε πως οι φυτικές ίνες κάνουν καλό, όμως κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να προτιμάς τις αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το αβοκάντο, η φλούδα τον φρούτων και ορισμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο (αν δεν σου προκαλεί φούσκωμα και αέρια).

Ενσωμάτωσε στη διατροφή σου (με μέτρο όμως γιατί έχουν αρκετές θερμίδες) λιπαρά τρόφιμα όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, λιναρόσπορο και λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγγα και η σαρδέλα.

Απόφυγε τα επεξεργασμένα σνακ, τα οποία ναι μεν είναι νόστιμα και… σαγηνευτικά, όμως δεν βοηθούν στην υγρασία του εντέρου, αφού είναι πλούσια σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Τέτοια σνακ είναι τα μπισκότα, τα κέικ, οι σοκολάτες και προϊόντα ζύμης όπως σφολιάτες, πίτες του εμπορίου κ.α.

Απόφυγε τρόφιμα που προκαλούν αέρια, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα φασόλια και γενικά τα όσπρια, γιατί η κατανάλωσή τους θα επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Τέλος, το προφανές αλλά οφείλουμε να το λέμε: ξεκίνα να κινείσαι, κάθε μέρα. Η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι περίοδος πλήρους απραγίας, εκτός και αν κάτι τέτοιο στο έχει πει γιατρός, πράγμα σπάνιο.

Βγες έξω για περπάτημα, κάνε ήπιας έντασης αερόβια άσκηση, δοκίμασε pre –natal Pilates ή γιόγκα, αλλά και ασκήσεις ενδυνάμωσης με ελεγχόμενα φορτία και χωρίς να ασκείς μεγάλη πίεση στην κοιλιακή χώρα.

Δες περισσότερα για την άσκηση στην εγκυμοσύνη εδώ.  

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v