5 υπέροχα μυθιστορήματα για να μάθεις ελληνική ιστορία
Ξεψαχνίσαμε τη βιβλιοθήκη μας και μας αποκαλύφθηκαν 5 εξαιρετικά μυθιστορήματα για να «ρουφήξεις» λίγη ελληνική ιστορία ακόμα.
Ξεψαχνίσαμε τη βιβλιοθήκη μας και μας αποκαλύφθηκαν 5 εξαιρετικά μυθιστορήματα για να «ρουφήξεις» λίγη ελληνική ιστορία ακόμα.
Aν ψάχνεις τρόπους για να μάθεις ελληνική ιστορία και βαριέσαι αφόρητα τα δοκίμια, τότε καλώς μας ήρθες πάλι, πέρασε μέσα γιατί σε λίγο θα βγάλουμε και καφέ. Για άλλη μια φορά με αίσθημα ευθύνης αναζητήσαμε στη βιβλιοθήκη μας μυθιστορήματα που θα σου δώσουν μια χείρα βοηθείας για να εντρυφήσεις στην ελληνική ιστορία. Φτιάξαμε λοιπόν για πάρτη σου και μόνο μια λίστα με 5 ιστορικά μυθιστορήματα που ψάχνουν τα ράφια της δικής σου βιβλιοθήκης και σου την παρουσιάζουμε πάραυτα.
Σέργιος και Βάκχος του Μ. Καραγάτση (Εκδόσεις της Εστίας)
Γραμμένο το 1959, «το Σέργιος και Βάκχος, ιστορικό μυθιστόρημα ή καλύτερα μυθιστορηματική χρονογραφία, αντλεί την υπόθεσή του από το Βυζάντιο, εξιστορεί όμως συνολικά, άλλοτε σοβαρά και άλλοτε με ευτράπελο τρόπο, δεκατέσσερις αιώνες ζωής του Ελληνισμού, από το 250 μ.Χ. έως το 1948.
»Οι άγιοι Σέργιος και Βάκχος δεν ζουν αποσυρμένοι στη μακαριότητα του Παραδείσου αλλά αντίθετα, από τον περικαλλή ναό που έχτισε προς τιμήν τους ο Ιουστινιανός, παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι την πορεία της Ρωμιοσύνης αλλά και ολόκληρης της Οικουμένης, τη συζητούν, την σχολιάζουν, την κρίνουν. Εν τω μεταξύ ο αναγνώστης ευφραίνεται και ξεκαρδίζεται. Το μυθιστόρημα αυτό είναι μοναδικό μέσα στο έργο του Καραγάτση, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει άλλο που να εμπνέεται από το Βυζάντιο - εκτός από το διήγημα «Χριστούγεννα του 1448 μ.Χ.» - αλλά και για έναν ακόμη λόγο: ο συγγραφέας του έγραψε ο ίδιος και μια σύντομη επιτομή του με τον ελαφρώς διαφορετικό τίτλο: «Η θαυμαστή ιστορία των αγίων Σεργίου και Βάκχου» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.
Αν ψάχνεις να βρεις το πιο διασκεδαστικό βιβλίο του Καραγάτση, τότε εδώ είσαι. Απολαυστική γραφή που σε βουτά σε μιάμιση σχεδόν χιλιετία ελληνισμού, αποκαλύπτοντάς σου όλα όσα σημάδεψαν την ιστορία του.
Περίληψη εδώ
Ασπασία, η εταίρα, της Αικατερίνης Μαυρίδου-Λιβάνη (εκδόσεις Κέδρος)
Η Ασπασία υπήρξε μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, αφού δεν έχει εξακριβωθεί αν και σε ποιο βαθμό επηρέαζε τον Περικλή στη λήψη σοβαρών αποφάσεων στον τομέα της πολιτικής.
Η ζωή της ήταν μυθιστορηματική και το τέλος της τραγικό, ενώ μετέωρο και αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν ήταν μια εταίρα ή μια γυναίκα με φιλελεύθερο πνεύμα, πολύ μπροστά από την εποχή της.
Και μέσα από το μυθιστόρημα αυτό, μαθαίνουμε περισσότερα για μια ζωή σχεδόν κινηματογραφική, για ένα τέλος τραγικό αλλά και για μια γυναίκα που ίσως να είναι από τις πιο παρεξηγημένες στην ιστορία αυτής της χώρας. Παράλληλα ξετυλίγεται κι η ιστορία της αρχαίας Ελλάδος στην ακμή της μέσα από μια ρέουσα γραφή που δεν κουράζει στιγμή τον αναγνώστη.
Περίληψη εδώ
Καλντερίμι του Γιάννη Καλπούζου (εκδόσεις Ψυχογιός)
Το κυνήγι της ευτυχίας, το λίγο που γεμίζει μια ζωή, η μεταμόρφωση μιας πόλης, τα όνειρα και οι ψευδαισθήσεις τριών γενιών, που πορεύονται όπως καθορίζουν τα βήματά τους οι γυναίκες – σύζυγοι, ερωμένες, μητέρες, κόρες, αδελφές… Κι όλα έχουν ως φόντο τη βαβυλωνία φυλών και γλωσσών κι εν γένει τη συνταρακτική ιστορία της Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου, με τις μνήμες να συμπληρώνουν κύκλο ενενήντα εννέα χρόνων. Ο Γιάννης Καλπούζος έχει υπογράψει κάποια από τα πλέον ευπώλητα ιστορικά μυθιστορήματα της χώρας, γεγονός που δικαιολογείται πλήρως αν λάβουμε υπόψη μας τη μαεστρία της γραφής του και την ιστορική έρευνα που ακολουθείται κατά την έκδοση κάθε βιβλίου του. Εδώ μας αποκαλύπτεται η εκατονταετής ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που δεν θα θες να αφήσεις από τα χέρια σου.
Περίληψη εδώ
Άγιες Ψυχές του Θοδωρή Παπαθεοδώρου (εκδόσεις Ψυχογιός)
Πρώτοι μήνες της Επανάστασης κι ο αέρας της λευτεριάς σαρώνει τα σκλαβωμένα χώματα της πατρίδας απ’ τη Μακεδονία και το Αιγαίο μέχρι το Μεσολόγγι και τον Μοριά.
Ο Νικόλας, η Δέσπω, ο Στέφανος, η Αργυρώ, ο Σίμος, ο μικρός λαός αυτού του μυθιστορήματος, μορφές και ψυχές της Επανάστασης, παλεύουν θεριεμένα για τ’ άπιαστο όνειρο και δοκιμάζονται σκληρά απ’ την ανθρώπινη μοίρα. Ζυμώνονται με τη φωτιά και το μπαρούτι, πολεμούν, αγαπούν, θρηνούν, πονούν. Μα, επιτέλους, ανασαίνουν λεύτερα. Oι Άγιες Ψυχές είναι το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Θοδωρή Παπαθεοδώρου για την Ελληνική Επανάσταση η οποία ολοκληρώθηκε με τα βιβλία Άγιο Αίμα και Άγια Ελευθερία.
Μέσα από τη μυθιστορηματική αφήγηση των Άγιων Ψυχών αποκαλύπτεται μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 η οποία συνδυάζεται με μια διεισδυτική ματιά σε άγνωστες πτυχές εκείνων των χρόνων. Η γραφή του Παπαθεοδώρου τέμνει τη λογοτεχνία με το ιστορικό δοκίμιο και προσφέρεται για μια πρώτη γνωριμία με τα τεκταινόμενα της Επανάστασης.
Περίληψη εδώ
Υπατία του Δημήτρη Βαρβαρήγου (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα)
Βρισκόμαστε στον 4ο - 5ο αιώνα μ.Χ. Η φημισμένη Αλεξάνδρεια πνίγεται στο κρασί των καπηλειών, στις ηδονές των γυναικών του δρόμου, στις δεισιδαιμονίες, στις φιλοσοφικές διαφορές, στις διαμάχες των θρησκευτικών φανατισμών και στους φονικούς διωγμούς.
Μέσα σε αυτή τη διαφθορά, μια γυναίκα αφοσιωμένη στα ελληνικά ιδεώδη διδάσκει στο πανεπιστήμιο, στους δρόμους και στο σπίτι της το αστείρευτο ελληνικό πνεύμα. Αυτή η σοβαρή ευθύνη δεν της στερεί το γυναικείο ένστικτο, και στο πρόσωπο του χριστιανού έπαρχου, βρίσκει τον έμπιστο φίλο και άντρα. Το βιβλίο του Βαρβαρήγου είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία της γνωστής φιλοσόφου, μαθηματικού και αστρονόμου από την Αλεξάνδρεια. Ο συγγραφέας φωτίζει μέσα από ενδελεχή έρευνα όλα όσα συνέβησαν την περίοδο της ακμής αλλά και των τελευταίων χρόνων της ζωής της Υπατίας, ενώ παράλληλα ξετυλίγει το ιστορικό κουβάρι εκείνης της εποχής, μέσα από μια εξαιρετική γραφή που ποντάρει στους ενδιαφέροντες χαρακτήρες και την ρεαλιστική αποτύπωση του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ.
Περίληψη εδώ