H περουβιανή κουζίνα έχει κολασμένο σεβίτσε

Σεβίτσε από άλλον πλανήτη, τραγανά ρεπένος ντε πάπα και λοιπά περουβιανά καλούδια προκαλούν εκρήξεις στον ουρανίσκο σου, σε αυτά τα γαστρονομικά στέκια της πόλης.

H περουβιανή κουζίνα έχει κολασμένο σεβίτσε

Διακοπές στο Περού μπορεί να μην κάνουμε γιατί πέφτει λίγο μακριά, όμως την περουβιανή κουζίνα μπορούμε να την δοκιμάσουμε σε όλη την γευστική της γκάμα στην Αθήνα, σε συνδυασμό μάλιστα με ιαπωνικές γεύσεις, οι οποίες ενσωματώθηκαν ανά τους αιώνες σε αυτήν χαρίζοντάς της την ονομασία Nikkei.

Πληθωρική σε γεύσεις και αρώματα, η Nikkei κουζίνα προέκυψε από την γαστρονομική συναλλαγή μεταξύ των Ιαπώνων εποίκων και των γηγενών του Περού τους προηγούμενους αιώνες και έχει κατακτήσει τη διεθνή γαστρονομική κοινότητα με την γοητευτική της πολυπλοκότητα.

Mayan by Aliento Experience

Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ: 21 0331 4349

Το λατινοαμερικάνικο εστιατόριο του Σταμάτη Τσίλια χρειάζεται να το ψάξεις για να το βρεις, γιατί τα ωραία πράγματα δεν εμφανίζονται πάντα μπροστά στα μάτια μας. Σε έναν speakeasy μίνιμαλ χώρο στην Στοά Πεσμαζόγλου, ο ταλαντούχος σεφ υμνεί την κουζίνα του Περού και της Ιαπωνίας, σερβίροντας πιάτα που ετοιμάζει σχεδόν δίπλα σου, μιας και τα τραπέζια του εστιατορίου είναι λίγα. Από τα χέρια του θα δοκιμάσεις, μεταξύ άλλων, ένα αυτοκρατορικό σεβίτσε με ψάρι ημέρας, πουρέ γλυκοπατάτας με κανέλα και γλυκάνισο, καλαμπόκι choclo, σέλερι και γάλα τίγρη αρωματισμένο με μανταρίνι και κόλιανδρο, Ρεπένος ντε Πάπα ήτοι τηγανητή κρέμα πατάτας με κίμτσι, λάιμ και aji Amarillo με γέμιση από σιγομαγειρεμένο αρνί σε πάστα μίσο, Gyoza με πάπια και σάλτσα από σπόρους μουστάρδας και τατάκι σολομού με κρέμα από κίτρινη κολοκύθα, κράμπλ φουντουκιού και γάλα τίγρη. Η λίστα κρασιών είναι προσιτή οικονομικά και συνοδεύει όπως πρέπει τον κατάλογο, ενώ ο λογαριασμός για ένα γεύμα κυμαίνεται στα 40-50€, με μπουκάλι κρασί.

Huaca Nikkei Resto Bar

Τιμολέοντος 1, Μετς, τηλ: 2114138347

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Huaca (@huacanikkeirestobar)

Ατμοσφαιρικό και λιλιπούτειο resto bar στην όμορφη γειτονιά του Μετς, το Huaca («ιερό» στα περουβιανά) των Ειρήνη Μπέκα και Παναγιώτη Λογοθέτη έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια το δικό του φανατικό κοινό που λαχταρά Nikkei κουζίνα, την οποία εδώ επιμελείται ο σεφ Δημήτρης Κότσαλης. Τα πιάτα είναι όμορφα σε παρουσίαση και πληθωρικά σε γεύση και αρώματα και περιλαμβάνουν λαχταριστά tiradito σολομού με κρέμα αβοκάντο, γιούζου, σόγια και ντρέσινγκ από jalapenos, ωραιότατο σεβίτσε με λαυράκι, ντοματίνια, κρεμμύδι, λάιμ εσκαρόλ, αγγούρι, πιπεριά aji Amarillo και αβοκάντο, ψητό χταπόδι με πράσινο ντρέσινγκ από τσίλι, πάνκο και πουρέ γλυκοπατάτας με shichimi και υπέροχα nigiri με κάθε λογής ψάρια, όπως σολομός, μαγιάτικο, και τόνος με εκρηκτικούς συνδυασμούς υλικών και σως. Ωραιότατα και τα signature cocktails (από 10€)– στα οπωσδήποτε το Pisco Sour, κλασική περουβιανή αξία με pisco, φρέσκο λεμόνι, σπιτικό σιρόπι, μπίτερ και βέλγικη μαρένγκα. Για ένα γεύμα με κοκτέιλ, o λογαριασμός περί τα 40-50€/ άτομο.

Huracán

Λεωφ. Ποσειδώνος 81, Γλυφάδα, τηλ: 2108940080

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Huracan Restaurant (@huracanrestaurant)

Σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο στα νότια προάστια, με εντυπωσιακή εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση, ο σεφ Θάνος Στασινός πειραματίζεται με την περουβιανή και ιαπωνική κουζίνα δημιουργώντας εκλεκτά πιάτα για απαιτητικούς ουρανίσκους. Στον κατάλογο ξεχωρίζουν τα Gyoza Iberico, με καπνιστό Μανιτάρι Shitake, μπέϊκον και Dashi Ponzu, η παραδοσιακή περουβιανή Causa με κοτόπουλο, με στρώσεις από πατάτα και πάστα aji Amarillo, το σεβίτσε με λαυράκι σε μια ημίξινη σάλτσα εσπεριδοειδών με κρεμμύδι και κόκκινο τσίλι, τα τιραντίτο τόνου με φρέσκο Wasabi, σόγια και Togarashi ή εκείνα με τον σολομό και γλυκιά miso, τα King Oyster με μανιτάρια, σάλτσα φιστικιών Αιγίνης και πίκλες ραπανάκι, αλλά και τα εξαιρετικά sushi rolls, από τα οποία ξεχωρίζουν εκείνα με το χταπόδι, τα οποία γαρίνονται με σάλτσα Aioli. Τον κατάλογο συνοδεύουν ιδιαίτερα signature cocktails, ενώ ο λογαριασμός για ένα γεύμα με κοκτέιλ ή ποτήρι κρασί, στα 40-50€/ άτομο.

Nómada Athens Grill & Raw Bar

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Nómada Athens (@nomadaathens)

Ξεν. «Dusit Suites Athens», Πανδώρας 3, Γλυφάδα, τηλ: 2144103464

Πρόσφατη άφιξη στην γαστρονομική ιαπωνο-περουβιανή σκηνή, αυτή η Νομάδα στο ισόγειο του πολυτελούς ξενοδοχείου «Dusit», υπό την επιμέλεια του σεφ Andre Josef Nweh Severino, εξερευνά την Λατινική Αμερική μέσα από εξαιρετικούς γευστικούς συνδυασμούς. Σε μοντέρνο χώρο διακοσμημένο με διακριτή πολυτέλεια, θα δοκιμάσεις πιάτα όπως αφράτο, τηγανιτό καλαμάρι με χειροποίητη σάλτσα ταρτάρ, λαυράκι Usuzukuri με σάλτσα τρούφας γιούζου, πέρλες από φρούτα του πάθους και σχοινόπρασο, Tiradito με φρέσκο λαυράκι, γαρίδες στη σχάρα, κίτρινη σάλτσα τσίλι, σχοινόπρασο, αβοκάντο και pebre, εξαιρετικό σεβίτσε με φρέσκο ψάρι ημέρας, μάνγκο, περουβιανή πιπεριά τσίλι, γάλα τίγρης, κόκκινο κρεμμύδι και κορίανδρο, κροκέτα βασιλικού καπνιστού καβουριού με κρεμμύδια, κόκκινο τσίλι και σάλτσα αβοκάντο και φοβερό τατάκι μοσχαριού, με τρούφα πόνζου και σχοινόπρασο. Λογαριασμός για ένα γεύμα με ποτήρι κρασί στα 50€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v