Όλα τα προβλήματα των σύγχρονων σχέσεων προκύπτουν από τη μονογαμία

Η ζήλεια, η ματαίωση, η ρουτίνα, το κέρατο (ναι, το κέρατο) και όλα τα προβλήματα που δεν θα είχαμε χωρίς τη μονογαμία.

Όλα τα προβλήματα των σύγχρονων σχέσεων προκύπτουν από τη μονογαμία

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι μονογαμικοί. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι δεν είναι –για να μην πούμε ότι εκ φύσεως δεν είναι κανείς, και μας πεις αφοριστικούς ακόμα δεν ξεκινήσαμε. Ανάλογα με τον βαθμό εμπιστοσύνης μας στο περιβάλλον εντός του οποίου μεγαλώνουμε, οι περισσότεροι απλώς καταλήγουμε να υιοθετούμε, λιγότερο ή περισσότερο αγόγγυστα, ένα σύστημα μέσα στο οποίο ασφυκτιούμε, γιατί ακριβώς όπως και στα ρούχα το one size fits all ταιριάζει τελικά μόνο σε πολύ λίγους. Και μετά αυτό το σύστημα το διαιωνίζουμε, πακέτο με όλα τα προβλήματα που γεννά, γιατί αφενός βολεύει διάφορους κοινωνικούς αυτοματισμούς, αφετέρου γιατί σιγά μην εκχωρήσουμε στις επόμενες γενιές έτσι αβασάνιστα δικαιώματα που εμείς στερηθήκαμε.

Πρόβλημα που οφείλεται στη μονογαμία #1: Η ζήλεια

Σε πείραξε ποτέ το ότι οι φίλοι σου έχουν κι άλλους φίλους; Συνέκρινες ποτέ τον εαυτό σου με τους άλλους φίλους των φίλων σου, μόνο και μόνο για να τον βγάλεις ανεπαρκή, λιγότερο έξυπνο, λιγότερο όμορφο, λιγότερο καλή παρέα, λιγότερο οτιδήποτε, και να στεναχωρηθείς; Φοβήθηκες ποτέ ότι οι φίλοι σου θα σε αφήσουνε για πάντα μόνο κι έρμο, για να πάνε να κάνουν παρέα με τους άλλους τους φίλους; Η απάντηση σε όλα αυτά είναι όχι, γιατί οι φιλίες δεν στηρίζονται στον παραλογισμό της αποκλειστικότητας. Οι φιλίες ξέρουν πως η αγάπη όταν την μοιράζεις δεν διαιρείται, πολλαπλασιάζεται, και μας κάνει όλους καλύτερους –και πιο χαρούμενους.

Πρόβλημα που οφείλεται στη μονογαμία #2: Οι μεγάλες προσδοκίες (που γίνονται μεγάλες απογοητεύσεις, και μετά μεγαλύτεροι χωρισμοί)

Είναι παράλογο, για να μην πούμε απάνθρωπο, να περιμένεις από έναν άνθρωπο να καλύψει όλες τις ανάγκες σου –συναισθηματικές, σεξουαλικές, εγκεφαλικές, πρακτικές, κοινωνικές, ό,τι ανάγκες μπορεί να έχεις τέλος πάντων. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιος που να σου ταιριάζει τόσο απόλυτα, οι πιθανότητες να τον βρεις, δεν θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε, είναι λίγο μικρότερες από αυτές που έχεις να κερδίσεις το Τζακπότ του Τζόκερ. Επειδή όμως όλους μας μεγάλωσαν με την ανοησία ρομαντική ιδέα του ενός και μοναδικού, όλοι προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας πως τον βρήκαμε, στην αρχή της κάθε σχέσης –η οποία οι πιθανότητες πάλι λένε πως θα καταλήξει σε μια ακόμα, μικρή ή μεγαλύτερη, απογοήτευση. Σκέψου τώρα λίγο πόσο υποτιμητικό και άδικο είναι αυτό για τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεσαι.

Πρόβλημα που οφείλεται στη μονογαμία #3: Η ρουτίνα

Δεν είναι πολύ αστείες όλες εκείνες οι συμβουλές που λένε «αν έχει ρουτινιάσει η σχέση, αγόρασε σέξι εσώρουχα και ξαναβγείτε ραντεβού»; Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν γίνεται να εκβιάσεις ενθουσιασμό, ή γενικώς οποιοδήποτε συναίσθημα. Η ρουτίνα οφείλεται στην έλλειψη νέων εμπειριών και ερεθισμάτων, σε ευθεία αναλογία με εκείνη την παλιά σοφία που λέει πως «δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή μεγαλώνουμε. Μεγαλώνουμε επειδή σταματάμε να παίζουμε».

Πρόβλημα που οφείλεται στη μονογαμία #4: Το ότι ο έρωτας περνάει (και σε αφήνει με μια ματαίωση να, με το συμπάθειο)

Εντάξει, αυτό του πλαγιότιτλου είναι το κακό σενάριο. Υπάρχει και το καλό σενάριο, ο έρωτας όταν περάσει να σε αφήσει με αγάπη, συντροφικότητα και καλή παρέα για να παίζεις σκάκι τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ξέρεις τι έχουν κοινό αυτά τα δύο σενάρια, όμως; Το ότι φτάνει μια στιγμή που θυμάσαι πώς είναι να ερωτεύεσαι, να ανεβάζεις παλμούς και να βλέπεις τη ζωή ωραία δεν πα’ να γίνεται γύρω σου πόλεμος. Και αυτή η χημική διεργασία (διότι περί τέτοιας πρόκειται, μην το ρομαντικοποιούμε άλλο) που η επιστήμη λέει πως κάνει στον εγκέφαλό σου ό,τι και τα ναρκωτικά, είναι εθιστική, ακριβώς επειδή είναι συναρπαστική. Πράγμα που μας φέρνει στο…

…Πρόβλημα που οφείλεται στη μονογαμία #5: Το κέρατο

Δεν είναι, όμως, φοβερά εγωιστικό και επίσης βάναυσο το να ρισκάρεις να πληγώσεις έναν άλλον άνθρωπο που μεγάλωσε όπως κι εσύ με το δήθεν ρομάντζο της μονογαμίας, μόνο και μόνο για να ξανανιώσεις εκείνο το συναρπαστικό συναίσθημα, όσο εθιστικό και να ‘ναι; Δεν θα ήταν καλύτερα να ήμασταν όλοι ενήμεροι, συναινούντες ενήλικοι, που τα έχουμε μελετήσει και απορρίψει τα περί μονογαμίας, και συνεχίζουμε τις ζωές μας χωρίς ψέματα και απιστίες; Μήπως να συνεχίσεις να διαβάζεις εδώ; - Μήπως είσαι polyamorous; 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v