Οι παραδοσιακοί λουκουμάδες της πόλης όπως παλιά

 Αχνιστοί, αφράτοι κι έξτρα μελωμένοι, οι πιο λαχταριστοί λουκουμάδες της Αθήνας ψάχνουν εσένα και την παρέα σου για να σας πάρουν τα σιρόπια.

Οι παραδοσιακοί λουκουμάδες της πόλης όπως παλιά

Καλές οι πάστες και τα προφιτερόλ, τα τιραμισού και τα τσιζκέικ, ωστόσο όταν μιλά η παράδοση καλό θα ήταν να βαράς προσοχή και να ορκίζεσαι αιώνια πίστη μπρος στους παραδοσιακούς λουκουμάδες που ανάθρεψαν γενιές και γενιές γλυκολάγνων. Μελένιοι, αφράτοι, αχνιστοί και με μπόλικη κανελίτσα για να απογειωθεί η γεύση τους, οι καλύτεροι λουκουμάδες της πόλης έχτισαν το όνομά τους μπουκιά, μπουκιά κι εμείς πάλι βρεθήκαμε στα μέρη τους για να πάρουμε τη δόση μας.

Λουκουμάδες Χανίων – Θ. Κτιστάκης

Σωκράτους 59, Ομόνοια, τηλ: 210 5240891

Ένα από τα πιο ιστορικά γλυκοπωλεία της Αθήνας, στέκει αγέρωχο στην Ομόνοια από το 1912, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του πιο θρυλικού ίσως λουκουματζίδικου του κέντρου. Εδώ θα φας πατροπαράδοτα –όπως πρέπει δηλαδή- αυτή τη μαγεία που είναι συμπυκνωμένη σε μικρές μαγικές λουκουμαδομπαλίτσες, οι οποίες βαφτίζονται σε σιρόπι σαν μελομακάρονα και λιώνουν στο στόμα σου.

«Ο λουκουμάς με μέλι», λέει ο κ. Κτιστάκης, «είναι γλυκό της ώρας. Τον φτιάχνεις, τον περιχύνεις με μέλι και πρέπει να τον φας αμέσως, ζεστό. Ο δικός μας είναι όπως τα σιροπιαστά γλυκά, που τα απολαμβάνεις και ζεστά, αλλά και κρύα μετά από μερικές μέρες» και κάτι παραπάνω θα ξέρει ο άνθρωπος αφού έχει αναθρέψει γενιές και γενιές λουκουμαδοφάγων που συρρέουν καθημερινά στο μαγαζάκι του.

Λουκουμάδες Μπαλατσούρα

Ιερά Οδός 237, Αιγάλεω, τηλ.: 210 5982806

Από τα πλέον θρυλικά sweet spots των δυτικών προαστίων ο Μπαλατσούρας με το όνομα σε προσκαλεί για να σε τρατάρει την διαλεχτή πραμάτεια του.

Από το 1930, όταν ακόμη στη Θηβών υπήρχαν βοσκοτόπια, ο Μπαλατσούρας φτιάχνει αχνιστούς πεντανόστιμους λουκουμάδες, τιμώντας την παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά της οικογένειάς του.

Αν δεν είσαι της παραδοσιακής συνταγής, μπορείς να περιλούσεις τους λουκουμάδες με σοκολάτα, Bueno, Oreo κι ό,τι άλλο τραβά η όρεξη σου, προκειμένου να τεστάρεις τις αντοχές σου, μιας και οι μερίδες είναι τεράστιες. Αν τώρα είσαι μερακλής, θα πάρεις φεύγοντας και κρέμες, ρυζόγαλο ή μουσταλευριά από τα ψυγεία του καταστήματος. Η τιμή της μερίδας στους λουκουμάδες ξεκινά από 3€.

Κρίνος

Αιόλου 87, Αθήνα, τηλ.: 210 3216852

Αν στο άκουσμα της λέξης Κρίνος σκέφτεσαι τον παραδοσιακό τρύπιο λουκουμά του ιστορικού γλυκοπωλείου, τότε είσαι πολύ φίλος μας. Αν πάλι όχι, ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις και να γευτείς την ιστορία του αγαπημένου λουκουματζίδικου που μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής αφού πρωτοάνοιξε το 1923. Εκτός από τις μικρές μπουκίτσες «παραδείσου», ο Κρίνος φημίζεται και για την τραγανή μπουγάτσα βουτύρου. Μια μερίδα λουκουμάδες κοστίζει γύρω στα 3,50€.

Η Στάνη

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια τηλ.: 21 0523 3637

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Η Στάνη- Stani (@stani1931)

Σαν περάσεις από τη Στάνη θα σε πάρουν οι μοσχομυρωδιές από τη μύτη και θα σε γυρίσουν νοητά πίσω στην παλιά Αθήνα. Βλέπεις από το 1931 η Στάνη γλυκαίνει τους Αθηναίους με λογής, λογής καλούδια που ομορφαίνουν τις βιτρίνες του ιστορικού παραδοσιακού γαλακτοπωλείου. Εκτός από τις κρέμες, τα ρυζόγαλα και τις συγκλονιστικές πάστες αμυγδάλου, στη Στάνη θα βρεις αφράτους κι έξτρα μελωμένους λουκουμάδες, που θα φέρουν σε οργασμό τον ουρανίσκο σου μπουκιά τη μπουκιά. Η μερίδα ξεκινά από 3,50€.

LUKUMAΔΕΣ

Αιόλου 21 & Αγίας Ειρήνης, Αθήνα, τηλ.: 2103210880

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by LUKUMAΔEΣ (@lukumades)

Όταν σε έχουν γράψει κοτζάμ Νew York Times –Παναγιώτης Χατζηστεφάνου ακούει;- ως μια απαραίτητη γλυκο-στάση στο αθηναϊκό κέντρο τότε ακόμα κι αν δεν είσαι αμιγώς παραδοσιακό λουκουματζίδικο πρέπει να μπεις σε τούτο το άρθρο. Βλέπεις οι LUKUMAΔΕΣ εξασκούν την τέχνη των στρογγυλών λαδομπαλίτσων και την εξελίσσουν δίνοντας και εξαιρετικές αλμυρές εκδοχές με τυρί φέτα και πιπερόμελο. Αν μας ρωτάς ωστόσο, θα σου λέγαμε να επιλέξεις την παραδοσιακή μελένια εκδοχή (στα 4,20€) ή αυτή με την επικάλυψη πραλίνας φυστικιού αν είσαι έξτρα μερακλής στα 5,90€.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v