Τα θρυλικά γλυκατζίδικα της Θεσσαλονίκης

Αν είσαι Σαλονικιός γλυκατζής ξέρεις που να πας, αν πάλι όχι σε στέλνουμε εμείς συστημένο στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της συμπρωτεύουσας.

Τα θρυλικά γλυκατζίδικα της Θεσσαλονίκης

Μπήκε ο νέος χρόνος κι ανάμεσα στα resolutions πολλών Αθηναίων είναι να ανηφορίσουν προς Σαλόνικα μεριά γιατί σαν τη συμπρωτεύουσας δεν έχει κι είναι γνωστό αυτό, ας μην επεκταθούμε. 

Για αυτόν τον λόγο δεν θα αρχίσουμε να απαριθμούμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείς τη Θεσσαλονίκη, αντίθετα θα σου δώσουμε το τελικό πουσάρισμα που χρειάζεσαι πριν τσεκάρεις εισιτήριο, ή βάλεις το αυτοκίνητο μπροστά, κάνοντας μια ειδική μνεία στα πιο θρυλικά γλυκατζίδικα της πόλης. Ελπίζουμε να αποδειχθείς κιμπάρης ωστόσο και να φέρεις κανένα κουτάκι και για μας.

Ζαχαροπλαστείο Γ. Ελενίδη

Δίκτυο καταστημάτων εδώ 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Trigona Elenidi (@trigona_elenidi)

Ξεκινάμε με τα στανταράκια που η φήμη τους δικαίως ξεπερνά το όνομά τους, κάνοντας ειδική αναφορά στον Ελενίδη που έκανε γνωστά τα τρίγωνα Πανοράματος σε όλο τον κόσμο. Εδώ θα δοκιμάσεις το αυθεντικό τρίγωνο Πανοράματος του Ελενίδη με την βελούδινη κρέμα και το τραγανό φύλλο και θα σταυροκοπηθείς για να πιστέψεις την νοστιμιά του. Στα επιβάλλεται του καταλόγου των προϊόντων το προφιτερόλ και το συγκλονιστικό σιροπιαστό κανταΐφι. Το καλοκαίρι φόρτωσε και κανένα κιβώτιο με παγωτά σε διάφορες γεύσεις.

Τάσος

Λεωφ. Κομνηνών 16, Πανόραμα, τηλ.:231 034 2103

Ο Τάσος στο Πανόραμα βαστά αγέρωχος από το 1977 τρατάροντας τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης υπέροχα γλυκά αλλά και αλμυρά καλούδια. Για το προφιτερόλ του θα μπορούσε να γραφτεί 20τομη εγκυκλοπαίδεια με εγκωμιαστικά σχόλια από τους πελάτες του και πάλι θα απέμεναν μπόλικοι απέξω. Τη διαφορά την κάνει εδώ η συγκλονιστική crème patisserie που είναι παραγωγής του Τάσου και βάνει κάτω το 99% των pastry chefs της χώρας. Υπέροχο και το αρμενοβίλ (παραδοσιακό γλυκό της Βόρειας Ελλάδας, με μπεζέδες, καραμελωμένα αμύγδαλα και βελούδινη κρέμα) του, αλλά και ο μπακλαβάς του.

Χατζηφωτίου

Παύλου Μελά 17, τηλ.: 231 023 2166

Η διαδρομή της σταγόνας σοκολάτας Χατζηφωτίου που έγινε ξακουστή σε όλη τη χώρα κι όχι μόνο έχει ως αφετηρία του ταξιδιού της το 1946 στην Ξάνθη, όταν ο Στέλιος Χατζηφωτίου προσφυγόπουλο από την Προύσα της Μικράς Ασίας ξεκίνησε να αποθησαυρίζει παραδοσιακές συνταγές. Μέσα από συνεχείς πειραματισμούς και με όπλο την έμφυτη περιέργειά του εκείνος δημιούργησε τις λιχουδιές που έκαναν το όνομα Χατζηφωτίου συνώνυμο της απόλαυσης. Τα τυλιχτά γλυκάκια του δεν είναι τα γλυκά που έχεις συνηθίσει, αλλά αντίθετα φανταστικές λιχουδιές βουτηγμένες σε κουβερτούρα υγείας υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο που σε αναγκάζουν να φορτώσεις πουράκια με το κιλό σαν βρεθείς στο ζαχαροπλαστείο του. Υπέροχα και τα κουλουράκια του, όπως αντίστοιχα το καζάν ντιπί αλλά και το ασουρέ (παραδοσιακό ανατολίτικο γλυκό με σιτάρι, σταφίδες, καρύδια και κανέλα).

Χατζής

Μητροπόλεως 24, τηλ.: 2310-283385

Πάμε τώρα στον βασιλιά των σιροπιαστών το γλυκό ταξίδι του οποίου ξεκίνησε το 1908 στο κατάστημα επί της οδού Βενιζέλου. Έκτοτε γλυκατζήδες από όλη την περιοχή συρρέουν και περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για ένα χανούμ μπουρέκ, ένα συγκλονιστικό σεκέρ παρέ κι ένα κολασμένο βεζύρ παρμάκ σοκολάτας. Σου είπαμε πρώτα τις πιο μερακλήδικες επιλογές του γιατί η σάμαλη, το σαραγλί, τα κουρκουμπίνια κι οι μπαμπάδες δεν χρήζουν καμίας διαφήμισης.

Μουρούζη

Μητροπόλεως 95, τηλ.:231 026 9712

Από το 1964 η οικογένεια Μουρούζη γλυκαίνει τη συμπρωτεύουσα στα κουκλίστκα ζαχαροπλαστεία της που μοιάζουν βγαλμένα από χαμένο επεισόδιο του Χάνσελ και Γκρέτελ. Στην ψηφοφορία για το καλύτερο αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης πολλά χέρια σηκώνονται για χάρη του Μουρούζη, ενώ εξίσου ξακουστή είναι η lemon pie κι οι κουραμπιέδες του. Αν είσαι μιας κάποιας ηλικίας, τότε θα στοκάρεις και μπόλικα φρουί γλασέ για τις βραδινές λιγούρες.

Ήλιος

Αντιγονιδών 7, τηλ.: 231 052 2114

Από το 1938 ο Ήλιος φωτίζει τις ψυχούλες όλων των sweet lovers της συμπρωτεύουσας δίνοντάς τους πολλούς λόγους για να επιστρέφουν ξανά και ξανά στα καταστήματά του. Ο κυριότερος είναι μάλλον οι εθιστικοί και πεντανόστιμοι εργολάβοι του. Σαν βρεθείς εκεί φρόντισε να κάνεις τα κουμάντα σου και με τα κοκάκια γιατί ένα ποτέ δεν είναι αρκετό όπως αντίστοιχα και με τις υπέροχες τούρτες αμυγδάλου, γιατί στα 90s έτρωγαν τα καλύτερα γλυκά.

Τερκενλής

Καταστήματα εδώ

Δεν γίνεται να μην αναφέρουμε τον άρχοντα του τσουρεκιού, τον μάστερ της γεμιστής αφράτης απόλαυσης που από το 1948 μοσχομυρίζει αγάπη σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη –αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα πλέον- και πολύ καλά κάνει. Συνώνυμο πια της κατανάλωσης κολασμένων τσουρεκιών παντός καιρού κι εποχής ο Τερκενλής βρίσκει πάντοτε τρόπο να τρυπώνει στις παραγεμισμένες σακούλες μας, σα βρεθούμε στη νυφούλα του Θερμαϊκού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v