5 βιογραφίες που αξίζει να διαβάσεις

Oι ζωές του Kobe Bryant, του Elon Musk, o George Michael κι άλλων σούπερ σταρς ξετυλίγονται σε μια σειρά από απολαυστικές βιογραφίες.

5 βιογραφίες που αξίζει να διαβάσεις

Πέρα από τις στιγμές και τις αναμνήσεις μας, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η προσωπικότητλά μας κι οι άνθρωποι που γινόμαστε οφείλουν αρκετά σε εκείνους κι εκείνες που μας συντρόφευσαν σαν αφίσες στους τοίχους μας ή background σε κινητά, λάπτοπ, τάμπλετ και pc. Σε όλους κι όλες που μέσα από δίσκους, βιβλία, αθλητικές επιδόσεις, συνεντεύξεις κι επιτεύγματα μάς ώθησαν να προσπαθήσουμε λίγο παραπάνω να διασκεδάσουμε αυτό που αποκαλούμε ζωή, βρίσκοντας κίνητρο να γίνουμε καλύτεροι. Για αυτό κι όταν μας δίνεται η ευκαιρία ξεκοκαλίζουμε τις βιογραφίες τους, προσπαθώντας να μάθουμε τι κρυβόταν πίσω από τη δόξα, το χρήμα και την επιτυχία τους. Βρήκαμε λοιπόν 5 εξαιρετικές βιογραφίες που αξίζουν να μπουν στη βιβλιοθήκη σου.

Η άνοδος: Ο Kobe Bryant και το κυνήγι της αθανασίας του Mike SIelski (εκδόσεις Ψυχογιός)

Ο Mike Sielski είχε πρόσβαση σε μια σειρά από ακυκλοφόρητες συνεντεύξεις που είχε πάρει ο ίδιος από τον Κόμπι στη διάρκεια της τελευταίας του χρονιάς στο σχολείο και στην πρώτη φάση του στο NBA. Για ένα τέταρτο του αιώνα αυτές οι κασέτες κρατούσαν φυλαγμένα τις σκέψεις, τα όνειρα και τους στόχους του Κόμπι από τα εφηβικά του χρόνια και έκρυβαν μυστικά και άγνωστες ιστορίες που δεν είχαν αποκαλυφθεί ποτέ.

Το βιβλίο Η άνοδος υπόσχεται μια σε βάθος ανάλυση του φαινομένου Κόμπι, φέρνοντας στο φως τα λιγότερο γνωστά πρώτα χρόνια της διαδρομής του και φτάνοντας μέχρι την εποχή της καταξίωσής του στους Λέικερς. Ο Βlack Mamba ήταν ίσως ο μοναδικός μπασκετμπολίστας που κοίταξε το όνομα και τα επιτεύγματα του Michael Jordan και δεν έσκυψε το κεφάλι από ντροπή, βάζοντας γερά υποψηφιότητα για τον τίτλο του καλύτερου καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών. Η συγκεκριμένη βιογραφία που διαβάζεται απνευστί σταχυολογεί τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της καριέρας του Kobe προσφέροντας μια απολαυστική και βαθιά συγκινητική αναγνωστική εμπειρία.

Περίληψη εδώ 

Εlon Musk: Η επίσημη βιογραφία του Walter Isaacson (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Μια απροσδόκητα μύχια ιστορία για τον πλέον συναρπαστικό και αμφιλεγόμενο καινοτόμο της εποχής μας, που παραβιάζοντας κανόνες έχει οδηγήσει τον κόσμο στην εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων, της εξερεύνησης του διαστήματος από ιδιώτες και της τεχνητής νοημοσύνης. Α, στην πορεία εξαγόρασε και το Twitter. Ο Ιsaacson είναι ίσως ο σημαντικότερος βιογράφος της εποχής μας αφού έχει υπογράψει τις βιογραφίες των Jennifer Doudna, Leonardo da Vinci, Steve Jobs και Albert Einstein μεταξύ άλλων, επομένως φαντάζει ως ο ιδανικός άνθρωπος για να γράψει ένα βιβλίο για τον ιδιόρρυθμο Elon Musk. Μέσα στις 768 σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του Musk με τρόπο αν μη τι άλλο απολαυστικό, φωτίζοντας διάφορες πτυχές της ζωής ενός εκ των πλέον πολυσυζητημένων προσώπων του 21ου αιώνα.

Περίληψη εδώ 

George Michael: Η ζωή του του James Gavin (εκδόσεις Ψυχογιός)

Η βιογραφία αυτή αποτυπώνει τη συναρπαστική ιστορία ενός σούπερ σταρ, του οποίου τα πάθη, όπως και τα τραγούδια, συνεχίζουν να αγγίζουν τους θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο.

O διακεκριμένος βιογράφος James Gavin παρακολουθεί τη μεταμόρφωση του ντροπαλού και ιδιόρρυθμου Αγγλοκύπριου Γιώργου Παναγιώτου σε είδωλο της ποπ, ως μέλους των Wham! τη δεκαετία του ’80, και στη συνέχεια περιγράφει με λεπτομέρειες την εντυπωσιακή σόλο καριέρα του, καθώς και τη συνακόλουθη πτώση του. Αναλύοντας τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τα άλμπουμ του Michael, τις περιοδείες και τα πολύκροτα βιντεοκλίπ του, και παίρνοντας συνεντεύξεις από φίλους και συναδέλφους του, ο Gavin συνθέτει το απόλυτο πορτρέτο μιας θρυλικής φυσιογνωμίας.

Το βιβλίο μοιάζει με καλοσκηνοθετημένο ντοκιμαντέρ που ξετυλίγει το άλλοτε παραμυθένιο κι άλλοτε στοιχειωτικό κουβάρι της ζωής του George Michael ο οποίος σκαρφάλωσε με άνεση στην κορυφή των pop stars του πλανήτη, σφραγίζοντας με τη φωνή του τις στιγμές και τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης γενιάς.

Περίληψη εδώ 

Φιλαράκια, εραστές και το μεγάλο φριχτό πράγμα του Mathew Perry (εκδόσεις Athens Bookstore Publications)

«Γεια, λέγομαι Μάθιου, αν και ίσως εσείς να με ξέρετε με άλλο όνομα. Οι φίλοι μου με φωνάζουν Μάτυ. Και κανονικά έπρεπε να είμαι νεκρός».

Έτσι ξεκινάει η καθηλωτική ιστορία του καταξιωμένου ηθοποιού Mathew Perry, που μας παίρνει μαζί του στο ταξίδι του από την παιδική του φιλοδοξία για φήμη ως την εξάρτηση και την απεξάρτηση, συστήνοντάς μας, καθ’ οδόν, τον πεντάχρονο Mathew, ο οποίος ταξίδευε από το Μόντρεαλ στο Λος Άντζελες, μεταξύ των χωρισμένων γονιών του· τον δεκατετράχρονο Mathew, ο οποίος ήταν τενίστας εθνικής εμβέλειας στον Καναδά· και τον εικοσιτετράχρονο Mathew, ο οποίος εξασφάλισε έναν πρωταγωνιστικό ρόλο που ήθελαν οι πάντες, στον πιλότο μιας σειράς για την οποία μιλούσαν οι πάντες, και που τότε λεγόταν Φιλαράκια. Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο της αυτοβιογραφίας του Mathew Perry με τις μνήμες νωπές από τον αδόκητο χαμό του πριν λίγους μήνες, δεν γίνεται να μην συγκινηθείς.

Αν διαβάσεις ολόκληρο το βιβλίο, τότε η συγκίνηση θα γίνει κλάμα, αλλά και μπόλικο γέλιο, αφού ο Mathew ήταν ένας απίστευτα ταλαντούχος μα και βαθιά πονεμένος άνθρωπος που κατάφερε να αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, μέσα από έναν εμβληματικό ρόλο που ποτέ του, ή μάλλον ποτέ μας δεν ξεπεράσαμε. Βλέπεις ο γελαστός και ατακαδόρος Τσάντλερ πάλευε με δαίμονες που φάνηκαν ακατάβλητοι χωρίς ωστόσο να χάσει ποτέ το χιούμορ του και το χαμόγελό του. Κι αυτό ήταν το καλύτερο μάθημα που μας έδωσες, βγάζοντας τους δαίμονές του από το κεφάλι και την ντουλάπα και καθίζοντάς του απέναντί του, σε μια μάχη μέχρι τέλους.

Περίληψη εδώ 

Η γυναίκα μέσα μου της Britney Spears (εκδόσεις Athens Bookstore Publications)

«Η γυναίκα μέσα μου» αποκαλύπτει για πρώτη φορά το απίστευτο ταξίδι της Britney Spears και τη δύναμη που βρίσκεται βαθιά μέσα σε μια από μεγαλύτερες περφόρμερ στην ιστορία της ποπ μουσικής.

Γραμμένη με αξιοπρόσεκτη ειλικρίνεια και χιούμορ, η ρηξικέλευθη αυτοβιογραφία της Spears φωτίζει την ακατάβλητη δύναμη της μουσικής και του έρωτα — και πόσο σημαντικό είναι να μπορεί μια γυναίκα να πει επιτέλους την ιστορία της, με τους δικούς της όρους. Όσο περνούν οι σελίδες τόσο βυθίζεσαι στην ιστορία της ζωής της Britney, η οποία πέρα από εκείνη σημάδεψε κι εκατομμύρια fans της που δεν έχασαν ποτέ την πίστη και την αγάπη τους, απέναντι σε ένα από τα πιο δημοφιλή ποπ είδωλα όλων των εποχών. Η γραφή της ρέει και σε συμπαρασύρει στο ταξίδι, φωτίζοντας και τις πλέον σκοτεινές στιγμές της κι αποκαλύπτοντας μια γυναίκα που βρέθηκε από το ζενίθ στο ναδίρ κι όμως δεν δείλιασε ποτέ της.

Περίληψη εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v