Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Ουτρέχτη, ένα πορτοκαλί ταξίδι

Με ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό ξεκινήσαμε για το απόλυτο «οράνιε» ταξίδι και είναι βέβαιο ότι στα ίδια ολλανδικά μέρη θα ξαναβρεθούμε.

Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Ουτρέχτη, ένα πορτοκαλί ταξίδι

Ο Φλεβάρης είναι ένας από τους καλύτερους μήνες για να ετοιμάσεις ταξιδάκι στο εξωτερικό αφού και οι τιμές είναι πιο προσιτές συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες, ενώ κι η κοσμοσυρροή στους «τουριστικούς» προορισμούς είναι εμφανώς μειωμένη. Άλλο που δεν θέλαμε κι εμείς να ξεκινήσουμε προς Ολλανδία μεριά διοργανώνοντας ένα υπέροχο ταξιδάκι με σταθμούς το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και την Ουτρέχτη.

Άμστερνταμ λέμε και κλαίμε

Πάρε το αεροπλανάκι για Άμστερνταμ και σε 3 ώρες και 20 λεπτά (με τα οικονομικότερα εισιτήρια μετ’ επιστροφής μέχρι τις 10 Μαρτίου να κυμαίνονται στα 190-220€ κατ’ άτομο) περίπου θα βρεθείς στην κοσμαγάπητη ολλανδική πρωτεύουσα. Με ένα πανέμορφο δίκτυο καναλιών, πλούσια ιστορία και έντονη πολιτιστική σκηνή, το Άμστερνταμ είναι ξεκάθαρα μια από τις πιο ζωντανές και κεφάτες πόλεις του κόσμου. Αν ψάχνεις την ιδανική αφετηρία της περιήγησής σου στο Άμστερνταμ, τότε επίτρεψέ μας να σου συστήσουμε το ιστορικό κέντρο της πόλης, ένα μοναδικό σύμπλεγμα ομόκεντρων υδάτινων καναλιών, που είναι ταμάμ για βαρκάδες με κρουαζιερόπλοια, ανεξαρτήτως καιρού.

Στην «πλατεία των Μουσείων», την Museumplein, θα βρεις μαζεμένα τα σημαντικότερα μουσεία της Ολλανδίας. Στα μουσειακά sos σημείωσε το Μουσείο Βαν Γκογκ, όπου εκτίθενται εκατοντάδες έργα του ολλανδού ζωγράφου, και το Rijksmuseum, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας με συλλογές έργων του Ρέμπραντ και του Βερμέερ μεταξύ άλλων σπουδαίων ζωγράφων. Οι ζυθολάγνοι πρέπει να σπεύσουν και να δουν το Heineken Experience, το παλιό ζυθοποιείο της Heineken κι οι ποδοσφαιρόφιλοι από την άλλη να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του ολλανδικού Αίαντα των γηπέδων.

Δεν πρέπει να φύγεις από την ολλανδική πρωτεύουσα προτού διαβείς τους «Εννέα Δρόμους», ένα σύμπλεγμα εμπορικών σοκακιών με τα καλύτερα vintage μαγαζάκια και ψαγμένα καταστήματα της πόλης. Στα sightseeing sos συμπεριλαμβάνεται και το Jordaan, μια παλιά εργατική γειτονιά, με στενά σοκάκια και όμορφα κτίρια θα σε ταξιδέψει στο παρελθόν της πόλης. Εκεί βρίσκεται και Σπίτι της Άννας Φρανκ, που λειτουργεί ως επισκέψιμο μουσείο (κάνε τα κουμάντα σου και κλείσε έγκαιρα εισιτήριο για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως).

Στο De Pijp θα βρεις και την ιστορική, με ιστορία 100 και βάλε χρόνων open market του Albert Cuyp, με φρούτα, λαχανικά, είδη ντελικατέσεν, δεκάδες ολλανδικά τυριά όπως και το περίφημο herring, δηλαδή ωμό παστό ψάρι για να έχεις μια πλήρη ολλανδική γαστρονομική εμπειρία.

Αν έχεις μέρες τότε επιβάλλεται μια ποδηλατάδα –μιλάμε για τη Μητρόπολη των ποδηλάτων- με προορισμό το Vondelpark, το διασημότερο πάρκο της Ολλανδίας και μια τσάρκα στη Red Light District.

Eπόμενη στάση Ρότερνταμ

Πάρε το τρένο από το Άμστερνταμ και σε περίπου μια ώρα περίπου –με κόστος one way εισιτηρίου στα 18€- θα βρεθείς στο ειδυλλιακό Ρότερνταμ. Αυτό το καρτποσταλικό ολλανδικό λιμάνι κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια χάρη στα γοητευτικά, αν μη τι άλλο, κτίριά του και τα γραφικά μαγαζάκια του στα πέριξ του λιμανιού. Το Ρότερνταμ θα σου αποκαλυφθεί μέσα από τις ατελείωτες βόλτες που ξεκινούν από την κεντρική οδό Westersingel, στις όχθες του καναλιού. Πολύ κοντά βρίσκεται το πιο γνωστό μουσείο της πόλης που δεν είναι άλλο από το Bojimans van Beuninen. Εκεί εκτίθεται μια μεγάλη συλλογή από αριστουργήματα ολλανδών και άλλων ευρωπαίων καλλιτεχνών από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 21ο αιώνα. Συνεχίζοντας την περιήγηση σου στο Ρότερνταμ, θα συναντήσεις τη Witte de Withstraat, η οποία διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πιο ζωντανής περιοχής της πόλης χάρη στα δημοφιλή μαγαζάκια της και τα γραφικά εστιατόριά της.

Αν θες να το ζήσεις πιο τουριστικά τότε καλό θα ήταν να κλείσεις ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα κι άκρως διασκεδαστικά guided tours που ευτυχώς θα σου αποκαλύψουν κι αχαρτογράφητες ομορφιές της πόλης. Αν πάλι ψάχνεις την επόμενη φώτο προφίλ σου, τότε πιάσε θέση μπροστά στην εντυπωσιακή γέφυρα Erasmus ή τραπεζάκι γωνία στο ιστορικό αρ νουβό Hotel New York που στέκει αγέρωχο από το 1880 κι αποτελούν αμφότερα τα πλέον ινσταγκραμικά spots της πόλης.

Επόμενη στάση Ουτρέχτη

Μία ωρίτσα και 10 λεπτά μακριά από το Ρόντερνταμ –με τιμή one way εισιτηρίου τρένου στα 12€-  θα βρεις την υπέροχη Ουτρέχτη, μια από τις πιο ζωντανές ευρωπαϊκές φοιτητουπόλεις, με το Πανεπιστήμιο της πόλης να ιδρύεται το μακρινό 1636. Αν πάλι ξεκινήσεις από το Άμστερνταμ σε 30 λεπτά θα βρεθείς εκεί με το κόστος του oneway εισιτηρίου του τρένου να ανέρχεται στα 6€ περίπου. Οι βόλτες σου πρέπει να ξεκινήσουν από το Twijnstraat, το οποίο είναι το παλιό εμπορικό κομμάτι της πόλης, πνιγμένο σε γοητευτικές γκαλερί, ρομαντικά καφέ –σημείωσε το Eetcafé de Poort Utrecht- και ψαγμένα μπαράκια. Μην καθυστερείς όμως πολύ γιατί έχουμε να πάμε μια βόλτα και στο Oudegracht, που είναι το πιο διάσημο κι εμβληματικό κανάλι της πόλης, με κόσμο να στριμώχνεται στις γέφυρες που θα συναντήσεις καταμεσής του για να βγάλει τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Αν έχεις μέρες στη διάθεσή σου, τότε μία από αυτές αξίζει να την περάσεις στον Βοτανικό κήπο της Ουτρέχτης, Oude Hortus, ο οποίος την άνοιξη σε καρτερεί ολάνθιστος. Αν πάλι μικρός έπαιζες με τρενάκια, τότε καλό θα ήταν να κλείσεις εισιτηριάκι στο Μουσείο Σιδηροδρόμων της πόλης για να το ζήσεις σαν σταθμάρχης.

Στη sightseeing λίστα σου πρέπει να μπει πολύ ψηλά ο γοτθικός καθεδρικός ναός Dom –η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1284, για να ολοκληρωθεί μόλις το 1520– ο οποίος κυριαρχεί στην ομώνυμη πλατεία. Ο ύψους 112 μέτρων πύργος που φιλοξενεί το καμπαναριό του είναι ο υψηλότερος της χώρας και σου χαρίζει μια πανοραμική θέα της πόλης που κόβει την ανάσα. Ο πανέμορφος κήπος δίπλα στο ναό ενδείκνυται για χαλάρωση και ατελείωτες βόλτες, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης –ιδιαίτερα οι πλημμυρισμένες με café, bar και εστιατόρια όχθες των γραφικών καναλιών της. Αν θες να βγάλεις μεσαιωνικά γούστα λίγο έξω από την πόλη μπορείς να βρεις το Kasteel de Haar, ένα παραμυθένιο κάστρο που θα πρωτοστατήσει στις φωτογραφικές αναμνήσεις του ταξιδιού σου στην Ουτρέχτη.

Πού να μείνουμε;

Στο Ruby Emma Hotel δίπλα στον ποτάμο Άμστελ στο Άμστερνταμ θα την περάσεις φίνα, δίνοντας περί τα 135€ τη βραδιά για ένα δίκλινο. Aν αναζητάς κάτι πιο οικονομικό τότε το XO Hotels (15 λεπτά μακριά από το κέντρο του Άμστερνταμ ωστόσο) μοιάζει value for money επιλογή με κόστος δίκλινου στα 72€ τη βραδιά.

Αν πάλι θες να μείνεις στο κέντρο του Ρότερνταμ τότε το The James είναι η ιδανική επιλογή με κόστος διανυκτέρευσης για δίκλινο δωμάτιο στα 90€ τη βραδιά. Στην Ουτρέχτη τώρα, υπάρχει αυτό το πολύ όμορφο διαμερισματάκι μόλις 400 μέτρα μακριά από το κέντρο της πόλης, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 4 άτομα με το κόστος διανυκτέρευσης στα 170€ τη βραδιά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v