Κρυμμένα μεζεδοπωλεία στις γειτονιές του Κεραμεικού και πέριξ

Σε στενάκια και δρόμους του Μεταξουργείου και του Γκαζιού, οι μεζέδες είναι λιμπιστικοί, και οι παρέες τσουγκρίζουν κρασιά σε πεζοδρόμια.

Κρυμμένα μεζεδοπωλεία στις γειτονιές του Κεραμεικού και πέριξ

Το Μεταξουργείο είναι η απόλυτη μεζεδομάνα, τέλος.

Το Γκάζι πάλι, ακολουθεί κι αυτό τίμιο, με κρυμμένα στέκια για προσεγμένη μεζεδοκατάσταση- αρκεί να ξέρεις πού να πορευτείς και να μην σε ρουφήξουν οι τουριστοπαγίδες.

Μη σε μέλλει όμως, σε όποια και από τη δύο περιοχές βρεθείς εμείς είμαστε εδώ (ή εκεί) για να σε καθοδηγήσουμε στις καλύτερες κρυμμένες μεζεδοδιευθύνσεις που θα ευφράνουν την ψυχή και τον ουρανίσκο σου.

Κάρλα

Λεωνίδου 80, τηλ: 21 0522 8527

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Karla Local Cuisine (@karla.keramikos)

Σε ένα στενάκι του Κεραμεικού, η κόκκινη νέον επιγραφή γράφει «Κάρλα», τα τραπεζάκια απλώνονται στο πεζοδρόμιο και οι μεζέδες είναι μερακλίδικοι. Το γαστρο-καφενείο της Λεωνίδου είναι λιτό και απέριττο και αγαπά τις παραδοσιακές γεύσεις, τις οποίες όμως εξελίσσει με έναν κατάλογο που κλείνει το μάτι στη μοντέρνα κουζίνα. Πιάσε τραπεζάκι λοιπόν, για να δοκιμάσεις πιατάκια όπως στικς χαλουμιού με τσάτνεϊ μήλου, πανσετάκια στη σχάρα μαριναρισμένα σε βότανα και μυρωδικά, μανούρι ψητό με δασόμελο, ντοματίνια με παξιμάδια χαρουπιού και νιβάτο, και καρπάτσιο μόσχου με κρούστα σιναπόσπορου και βαλεριάνα. Η Κάρλα ανοίγει από το πρωί για καφεδάκι, ενώ μην εκπλαγείς αν κάποιο βράδυ που θα την επισκεφτείς πέσεις πάνω σε λάιβ με κομπανία. Λογαριασμός με κρασί ή μπίρα στα 15-18€ το άτομο.

Λούης

Λεωνίδου 87, τηλ: 21 0347 6926

Λίγα βήματα πιο πέρα, θα βρεις ένα από τα πιο παλιά νεοκαφενεία – μεζεδοπωλεία της περιοχής. Ο Λούης έχει πάντα τα τραπέζια του γεμάτα από παρέες που τσιμπολογάνε, πίνουν και τα λένε ωραία μέχρι όσο αντέξει η κουζίνα. Και αυτός απλώνει τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά του, αλλά και πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες του, και σερβίρει τίμιους, και κλασικούς μεζέδες όπως χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί, ποικιλίες αλλαντικών με σαλάμια, γαλοπούλες και τα συναφή, φάβα με καρότο, κρεμμύδι και μυρωδικά, σύγκλινο Μάνης με αυγό, σουτζούκι Αρμένικο, καπνιστή μπριζόλα, λουκάνικο Καρδίτσας, και παστουρμά μοσχαρίσιο. Φημίζεται για την εξαιρετική ρακή του, έχει και ωραία κρασιά και ουζάκια, και τιμές που δεν ξεπερνούν τα 15€ το άτομο για μεζεδοκατανάλωση με αλκοόλ.

Αστάρι

Μαραθώνος 28, τηλ: 21 0522 0131

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by To Αστάρι (@astari.athens)

Απόμερο από τη βαβούρα του Μεταξουργείου, το Αστάρι αποπνέει ρετρό αέρα, διαθέτει άκρως φιλικό κλίμα και είναι ταμάμ για παρεϊστικα μεζεδοτσιμπούσια ή και ατομικά – γιατί όχι δηλαδή; Ο κατάλογος απλός και ωραιότατος, περιλαμβάνει κλασικά μεζεδοκαλούδια, όπως πατατοσαλάτα με φασολάκια, αυγό, αγγουράκι τουρσί και σάλτσα μαγιονέζας/τζίντζερ, παντζάρια με σκορδαλιά ταχινιού, καγιανά, χυλοπίτες με τυρί και μπούκοβο, πικάντικο κοτόπουλο με πιπεριές και φασολάκια, κεμπαπάκια με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης, γιαούρτι και πιτάκια καλαμποκιού και ρολό κοτόπουλο γεμιστό με τυρί, μπέικον και πιπεριά. Συνοδεύεις με ωραίο κρασί λευκό ή ροζέ, και δεν πληρώνεις παραπάνω από 15€ το άτομο.

Ρακόρ

Πλαταιών 10, τηλ.: 211 7108877

Στην γωνία Πλαταιών και Γρανικού, το Ρακόρ είναι από τις παλιές καραβάνες του δημιουργικού μεζέ στην περιοχή και παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις κορυφαίες επιλογές για μεζεδοκατάσταση στο κέντρο, γενικά. Ο κατάλογός του ανανεώνεται διαρκώς, και περιλαμβάνει επιλογές όπως φάβα Φενεού με λάδι μαύρης τρούφας, crumble αμυγδάλου και φρέσκο κρεμμύδι, χειροποίητο ιτσλί κεφτέ ήτοι μοσχαρίσιος κιμάς σε κρούστα από πλιγούρι και μπαχαρικά, μαζί με γιαούρτι γκραμ μασάλα, καβουρμά παραγωγής τους με κρέμα γιαουρτιού με ελληνικό καφέ και τραγανά κρεμμύδια και μπιφτέκια γλυκοπατάτας με βιολογικό κεχρί, καλαμπόκι και φρέσκια μαντζουράνα τα οποία συνοδεύονται με ταμπουλέ αρωματισμένο με ιβίσκο με φρέσκα μυρωδικά. Λογαριασμός με κρασί, στα 20-25€ το άτομο.

Τζουτζούκα

Μεγάλου Βασιλείου 32, τηλ: 21 1715 6730

Στα σύνορα Γκαζιού και Ρουφ, αυτή η γαστροταβέρνα, αλητεύει γευστικά, έχοντας στο τιμόνι την Αργυρώ Κουτσού, η οποία ετοιμάζει κάθε λογής ευφάνταστους μεζέδες, με έμπνευση από τα Επτάνησα. Λαχματζούν με αρνίσιο κιμά, γιαούρτι, κρεμμύδι, σουμάκ και μαϊντανό, ταρτάρ μόσχου με καπνιστή μαγιονέζα και τσάιβς, φιλετάκια τόνου με σουσάμι, σέλερι και φινόκιο σε σάλτσα πόνζου και ταραμοσαλάτα με γαύρο μαρινάτο, άνηθο και προπύρα Σπετσών, κουνουπίδι τηγανιτό με λάιμ, κάρι Μάντρας, τσίλι και μαγιονέζα κόλιανδρου είναι μερικές από τις ιδιαίτερες επιλογές ενός καταλόγου που αλλάζει συχνά. Ο λογαριασμός, με ποτήρι κρασί, στα 25€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v