Ο λόφος Σκουζέ και τα μυστικά του

Ανηφορίζουμε έναν από τους λιγότερο γνωστούς λόφους της Αθήνας και κάνουμε μια βουτιά στην ενδιαφέρουσα Ιστορία του.

Ο λόφος Σκουζέ και τα μυστικά του

Τον έχεις ακούσει τον θρύλο σύμφωνα με τον οποίο όλες οι σημαντικές πόλεις στην Ιστορία της ανθρωπότητας ήταν επτάλοφες. Δεν θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε, αλλά παρά τις σχετικές λίστες που θα βρεις να κυκλοφορούν στο ίντερνετ, η Αθήνα δεν έχει επτά λόφους. Έχει πολύ περισσότερους. Ένας από αυτούς που δεν περιλαμβάνονται στα δημοφιλή «top-7 λόφοι της Αθήνας που πρέπει να σκαρφαλώσεις πριν πολιτογραφηθείς» είναι και ο λόφος Σκουζέ, στον Κολωνό.

Ποιος λόφος, πού;

Ο λόφος Σκουζέ βρίσκεται στον χάρτη εδώ, 5-7 λεπτά περπάτημα από τον σταθμό του μετρό στα Σεπόλια, και είναι ένας από τους πιο ξεκούραστους λοφίσκους της Αθήνας (όσοι έχουν επιχειρήσει να ανέβουν λαχανιασμένοι τον Λυκαβηττό καταλαβαίνουν τι εννοούμε). Πέτρινα σκαλάκια και πλακόστρωτα μονοπάτια ελίσσονται ανάμεσα σε μουριές, κυπαρίσσια, ελιές και πεύκα, σε ένα μικρό παρκάκι που τα τελευταία χρόνια φρεσκαρίστηκε και ομόρφυνε. Ξύλινα παγκάκια και μικρά ξέφωτα ιδανικά για να στρώσεις πικνίκ αν πετύχεις ηλιόλουστο χειμωνιάτικο μεσημέρι συμπληρώνουν το παζλ.

Μικρές ιστορίες από τον λόφο

- Ο Άγιος Αιμιλιανός, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου, είναι ένας πέτρινος ναός χτισμένος στην θέση του αρχαίου ιερού της Ευχλόου Δήμητρας, το οποίο χάριζε στην αρχαιότητα το όνομά του στον λόφο.

- Δεν είναι, όμως, ο πρώτος Άγιος Αιμιλιανός που βρίσκεται εδώ: Ένας μικρός βυζαντινός ναός με το ίδιο όνομα ξέρουμε σίγουρα πως υπήρχε εδώ ερειπωμένος στις αρχές του 19ου αιώνα. Αναστηλώθηκε με έξοδα του τραπεζίτη Γεώργιου Σκουζέ, γκρεμίστηκε στον σεισμό του 1854, ξαναφτιάχτηκε και κατεδαφίστηκε, ώσπου να φτάσουμε στον σημερινό ναό που είναι η τέταρτη μετεμψύχωσή του.

- Γιατί όμως τον λέμε λόφο Σκουζέ; Γιατί εδώ είχε κτήματα που εκτείνονταν σε περίπου 15 στρέμματα ο πρόκριτος της Αθήνας Παναγής Σκουζές, που συμμετείχε μεταξύ άλλων και στις μάχες για την απελευθέρωση της Ακρόπολης κατά την Επανάσταση του 1821.

- Μέσα σε εκείνα τα κτήματα, ο Παναγής Σκουζές έχτισε κάποια στιγμή και ένα σπιτάκι, εξοχικό θα το λέγαμε σήμερα, για να ξεκαλοκαιριάζει με την οικογένειά του. Όταν πέθανε, τα κτήματα μαζί με το σπίτι τα πήρε η κόρη του Δρακούλα, ενώ ο αδερφός της που στο μεταξύ είχε γίνει τραπεζίτης (ο Γεώργιος είπαμε, δεν προσέχεις) αγόρασε όλη την γύρω έκταση, πακέτο με τον λόφο.

- Ο θρύλος λέει πως, όταν ο Άγιος Αιμιλιανός γκρεμίστηκε στον σεισμό του 1854, στη θέση του χτίστηκε για κάμποσα χρόνια μια δεξαμενή νερού, η οποία όμως κάθε βράδυ στέρευε, κι αυτό για τους κατοίκους της περιοχής σήμαινε ένα και μόνο πράγμα: πως ο άγιος, γνωστός προστάτης των Αθηναίων από την ελονοσία που μάστιζε τις παραποτάμιες γειτονιές τον 19ο αιώνα, ζητούσε πίσω την εκκλησία του –μέχρι που τελικά την πήρε.

Πείνασα με τόση γνώση, θα φάμε τίποτα;

Ακριβώς δίπλα στον Άγιο Αιμιλιανό, η Αρετούσα είναι ένα απλό και τίμιο, παραδοσιακό ταβερνάκι φημισμένο για τα παϊδάκια του, το γεμιστό μπιφτέκι, τα χοιρινά μπριζολάκια και την προβατίνα που δύσκολα βρίσκεις αν δεν ξεμακρύνεις από την Αθήνα. Οι τιμές είναι λογικότατες, στα 15-17€ το άτομο με κρασί, και ο χώρος ζεστός και φιλόξενος, ό,τι πρέπει για να αράξεις μετά τις βόλτες σου στον λόφο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v