10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Εθνικό Κήπο
Πότε φτιάχτηκε, από πού ήρθαν τα δέντρα του, και γιατί οι Αθηναίοι της εποχής τον είχαν άχτι; Δέκα μικρές πληροφορίες για τον Εθνικό Κήπο.

Πότε φτιάχτηκε, από πού ήρθαν τα δέντρα του, και γιατί οι Αθηναίοι της εποχής τον είχαν άχτι; Δέκα μικρές πληροφορίες για τον Εθνικό Κήπο.
Τι και αν απέχει μόλις 500 μέτρα από το κεντρικότερο σημείο της πόλης, την Πλατεία Συντάγματος; Ο Εθνικός Κήπος κρύβει μυστικά και ιστορίες που δεν είναι ευρέως γνωστά. Εκτός αν διαβάζεις in2life, στην οποία περίπτωση δικαιούσαι να κάνεις τον ξύπνιο στις παρέες σου, με πληροφορίες σαν αυτές.
Το 1836 σχεδιάστηκε για πρώτη φορά ο Κήπος, που τότε λεγόταν Βασιλικός, από τον αρχιτέκτονα των ανακτόρων, Φρίντριχ φον Γκαίρτνερ. Το σχέδιό του δεν εφαρμόστηκε ποτέ, και ο Κήπος ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1839.
Εθνικό τον είπαμε το 1927, και έτσι λέγεται από τότε.
Η Βασίλισσα Αμαλία, το όνομα της οποίας έχει ο δρόμος που περνά μπροστά από τον Κήπο, ασχολούταν λένε τρεις ώρες την ημέρα καθημερινά με τη φροντίδα του. Ήταν εκείνη που φύτεψε, το 1842, τις ουασινγκτόνιες που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην είσοδο.
Το 1851 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του Κήπου –πήραν, δηλαδή, 12 ολόκληρα χρόνια. Ένα χρόνο μετά, το 1852, η θύελλα που έπληξε την Αθήνα ξερίζωσε πολλά από τα δέντρα του. Ναύτες επιστρατεύτηκαν για να τα ξαναφυτέψουν.
Μεγάλες καταστροφές ο Κήπος υπέστη επίσης κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής από το 1941 ως το 1944, ενώ αμέσως μετά, στα Δεκεμβριανά, χρησιμοποιήθηκε και ως νεκροταφείο.
Όταν φτιάχτηκε, ο Κήπος δεν ήταν ανοιχτός για το κοινό, και ο κόσμος διαμαρτυρόταν γιατί κάθε φορά που τον πότιζαν κοβόταν το νερό στα σπίτια. Επισκέψιμος έγινε το 1854, για περιορισμένες ώρες μέσα στην ημέρα, και μόνο όταν η Αμαλία δεν ήταν εκεί.
15.000 καλλωπιστικά φυτά μεταφέρθηκαν από τη Γένοβα και φυτεύτηκαν στον Κήπο το 1839, μαζί με αυτοφυή είδη από το Σούνιο και την Εύβοια.
Τώρα όλα αυτά σου ακούγονται απλά, τότε όμως το έργο ήταν τιτάνιο: Το νεοσύστατο κράτος δεν είχε λεφτά, και το αθηναϊκό τοπίο ήταν απολύτως γυμνό, βραχώδες και άγονο. Το να φτιαχτεί ένας τέτοιος κήπος στο κέντρο της πόλης ήταν ως τότε ανήκουστο.
Συν τοις άλλοις, για να φτιαχτεί ο Κήπος χρειάστηκε να γίνουν απαλλοτριώσεις σε ιδιοκτησίες της περιοχής, με τον βρετανό ιστορικό Φίνλεϋ και τον αμερικανό ιεραπόστολο Κινγκ να ζητούν (και να λαμβάνουν) υπέρογκες αποζημιώσεις για τα ακίνητά τους.
Επτά εισόδους έχει ο Εθνικός Κήπος: Μία επί της Βασιλίσσης Αμαλίας, μία στη Βασιλίσσης Σοφίας, δύο στην Ηρώδου Αττικού, και τρεις στο πλάι του Ζαππείου. Όλες παραμένουν ανοιχτές καθημερινά, από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου.
Περίπου 7.000 είναι συνολικά τα δέντρα του Κήπου, 156 τα στρέμματά του, 6 οι λίμνες του.