Πώς θα φτιάξεις την πιο κολασμένη πορτοκαλόπιτα

Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των παιδικών μας χρόνων, μπορεί να γίνει ακαταμάχητο… αρκεί να ακολουθήσεις τις συνταγές που σου συγκεντρώσαμε.

Πώς θα φτιάξεις την πιο κολασμένη πορτοκαλόπιτα

Ζουμερή και μυρωδάτη, η πορτοκαλόπιτα είναι ένα γλυκό που ξυπνά αναμνήσεις, και κλείνει τέλεια τα κυριακάτικα τραπέζια σου, ή οποιαδήποτε άλλη μικρή και μεγαλύτερη μάζωξη της παρέας. Δες πώς θα την απογειώσεις, με τις καλύτερες συνταγές που κυκλοφορούν ονλάιν.

Πορτοκαλόπιτα του Άκη

Υλικά:
Για το σιρόπι: 700 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 500 γρ. νερό, 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Για τη βάση: 450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά, 2 πορτοκάλια, ξύσμα από 3 πορτοκάλια, 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 250 γρ. σπορέλαιο, 250 γρ. γάλα πλήρες, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, 2 λοβούς βανίλιας, 3 αυγά
Για το σερβίρισμα: παγωτό, γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα 2 πορτοκάλια σε νερό για 1 ώρα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει μία βράση το σιρόπι αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι.

Για την πίτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100ο C στον αέρα. Ανοίγουμε τη συσκευασία από τα φύλλα και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο (όσο γίνεται να μην ακουμπάνε μεταξύ τους). Τα αφήνουμε να ξεραθούν, μπορεί να πάρει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν θρυμματίζονται εύκολα. Εναλλακτικά παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα τσαλακώνουμε φέρνοντας κοντά τις δύο μεγάλες πλευρές, σαν ακορντεόν. Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ένα ταψί 30x40 εκ. βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο. Τα ψήνουμε στον φούρνο για 1,5 ώρα μέχρι να ξεραθούν.

Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160ο C στον αέρα. Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα στύβουμε για να φύγει όλο το ζουμί τους. Χτυπάμε τα πορτοκάλια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια με το ξύσμα από τα 3 πορτοκάλια, τη ζάχαρη και το σπορέλαιο. Προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλιες, τα αβγά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Σπάμε τα φύλλα με τα χέρια μας ώστε να γίνουν μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τη γέμιση, σε 5 δόσεις, τα σπασμένα φύλλα ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 25x35 εκ. Βάζουμε το μείγμα από τα φύλλα και γέμιση μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα ισιώνουμε καλά. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και χρυσαφένια η πορτοκαλόπιτα. Με το που τη βγάλουμε από τον φούρνο περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά. Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με παγωτό και γλυκό πορτοκάλι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Πορτοκαλόπιτα με μαρμελάδα της Αργυρώς

Υλικά:
2 πορτοκάλια ξύσμα, 450 γρ. φύλλο, 250 γρ. ηλιέλαιο, 250 γρ. ζάχαρη, 2 βανίλιες, 150 γρ. μαρμελάδα, 5 αυγά χτυπημένα, 500 γρ. γιαούρτι, 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 20 γρ. baking powder
Για το σιρόπι: 600 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. νερό, 1 ξύλο κανέλα, 1 πορτοκάλι, 100 γρ. μαρμελάδα

Εκτέλεση:
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Πρώτα θα φτιάξουμε το σιρόπι ώστε να κρυώσει μέχρι να ψηθεί.

Για το σιρόπι: Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 4 λεπτά. Από την ώρα που παίρνει βράση, δεν ανακατεύουμε. Αφού βράσει, προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την κρέμα: Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα από τα ακέρωτα πορτοκάλια, τη μαρμελάδα τα αυγά, την κρέμα και τελειώνουμε με το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα που δεν θα ξεχωρίζουν τα υλικά. Τέλος, προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε.

Για τα φύλλα: Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα θα πρέπει προηγουμένως να τα έχουμε αποψύξει. Τα τυλίγουμε σε ρολό και τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε λεπτές φέτες. Τα ανοίγουμε, χωρίζουμε και απλώνουμε προκειμένου να ξεραθούν τα κομμάτια περισσότερο. Μοιάζουν με κορδέλες. Πρέπει να διαχωριστούν μεταξύ τους σωστά ώστε να βραχούν σωστά ένα – ένα όταν θα τα προσθέσουμε μέσα στην κρέμα. Ρίχνουμε τα στεγνά κομμάτια λίγα λίγα κάθε φορά στην κρέμα. Πιέζοντάς τα μέσα στα υγρά, φροντίζουμε να βραχούν καλά όλα. Συνεχίζουμε να τα προσθέτουμε λίγα-λίγα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό, τις διαλύουμε με δύο πιρούνια, διαχωρίζοντάς τα. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά περιμένοντας μέχρι να ποτίσουν. Αδειάζουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο ταψί, σε μία στρώση και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι, να είναι παντού ισόπαχη.

Ψήσιμο: Θα ψήσουμε την πορτοκαλόπιτα σε βουτυρωμένο ρηχό ταψί ιδανικά 32×22εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα ή στους 180ºC στις αντιστάσεις. Ο χρόνος ψησίματος είναι 30 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως την βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να το απορροφήσει. Κόβεται αφού κρυώσει και πιεί όλο το σιρόπι της. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας

Υλικά:
1 συσκευασία Φύλλο Κρούστας για γλυκά, 4 αυγά, 1/2 φλ. ζάχαρη, 1 φλ. ελαιόλαδο, 1 κάψουλα βανιλίνη, 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 220 γρ. γιαούρτι αγελάδας στραγγιστό, ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα, λίγο λάδι για το σκεύος
Για το σιρόπι: 1/2 φλ. νερό, 2 φλ. ζάχαρη, 1½ φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι, 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη, 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση:
Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.

Ανοίγουμε τα 5 φύλλα κρούστας για γλυκά, σε ένα μεγάλο ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο, στον αέρα, στους 100°-120° C για περίπου 1 ώρα. Ανά τέταρτο γυρίζουμε τα φύλλα. Σκοπός δεν είναι να ψηθούν, αλλά να ξεραθούν πολύ καλά. Αφού ξεραθούν, τα αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν. Τα σπάμε με τα χέρια και τα θρυμματίζουμε σε πολύ-πολύ μικρά κομμάτια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη μέρα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι και τη βανιλίνη. Χτυπάμε το μείγμα των αυγών σε υψηλή ταχύτητα με το σύρμα, για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε χωριστά το μπέικιν πάουντερ με το γιαούρτι και αφήνουμε στην άκρη για 2 - 3 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε μέσα στον κάδο το γιαούρτι και ανακατεύουμε αργά και απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λίγα-λίγα τα θρυμματισμένα ξερά φύλλα. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί ή οβάλ πυρέξ και απλώνουμε μέσα το μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις (πάνω - κάτω) και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 35 - 40 λεπτά. Περίπου στη μισή ώρα ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει. Ανακατεύουμε μόνο στην αρχή. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά. Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα καλαμάκι ή με μαχαίρι και περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περίπου 2 ώρες για να απορροφήσει το σιρόπι.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v