Περάσαμε στην Τρίπολη τον καλό μας τον καιρό

Οι βόλτες, τα αξιοθέατα, το φαγητό (κυρίως το φαγητό) και όλα όσα κάνουν την Τρίπολη επιβεβλημένη στάση προτού ανηφορίσεις προς το Μαίναλο και τα χωριά του.

Περάσαμε στην Τρίπολη τον καλό μας τον καιρό

Τι ξέρεις για την Τρίπολη; Ναι, πέρα από το αστειάκι για τον χειρότερο καιρό της Ελλάδας –που εν μέρει αληθεύει, η πρωτεύουσα της Αρκαδίας είναι χτισμένη πάνω στο οροπέδιο το οποίο της εξασφαλίζει έξτρα κρύο τον χειμώνα, ανυπόφορη ζέστη το καλοκαίρι, και βροχές τύφλα να ‘χει το Λονδίνο ενδιάμεσα. Φόρα, όμως, το πιο ζεστό μπουφάν σου, και το πιο χουχουλιάρικο κασκόλ, και πάμε να ανακαλύψουμε μια πόλη ζωντανή, που δεν ξέρεις, μπορεί και να σε εκπλήξει.

Πού βολτάρουμε εδώ;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα διαπιστώσεις φτάνοντας στην Τρίπολη, είναι ότι η πόλη απλώνεται ανάμεσα σε πολλές (μα πολλές, πιο πολλές και από της Ηλιούπολης) πλατείες, πράγμα που της εξασφαλίζει μια αίσθηση ανοιχτωσιάς η οποία λείπει από πολλές ελληνικές πόλεις. Μικρά πράσινα αλσάκια εντείνουν επίσης αυτή την πρώτη εντύπωση, ενώ εδώ κι εκεί διάσπαρτα νεοκλασικά προσθέτουν πινελιές αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντας ανάμεσα στις πολυκατοικίες.

Σημείο μηδέν από το οποίο ξεκινούν και στο οποίο καταλήγουν όλες σχεδόν οι βόλτες στο κέντρο της Τρίπολης είναι η Πλατεία Άρεως, μια από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες πλατείες στην Ελλάδα. Γύρω της συγκεντρώνονται και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά νεοκλασικά της πόλης. Άλλες πλατείες που πρέπει να έχεις στα υπόψιν: Η Πλατεία Πετρινού με το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο του 1910 και η Πλατεία Αγίου Βασιλείου με την ομώνυμη εκκλησία και τη μακραίωνη Ιστορία που θα διαβάσεις αναλυτικά εδώ. Για τα νυχτοπερπατήματά σου, θα σημειώσεις τον πεζόδρομο της Δεληγιάννη, γύρω από τον οποίο χτυπά τα βράδια η καρδιά της πόλης.

Σε αξιοθέατα τι έχει να δούμε;

Πρώτο και καλύτερο, το Αρχαιολογικό Μουσείο: Στεγασμένο σε κτίριο με τη βαριά υπογραφή του Ερνέστου Τσίλλερ, φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στη Μαντίνεια, την Καμένιτσα, την Κυνουρία και όλη την γύρω περιοχή, τα οποία αφηγούνται μια Ιστορία χιλιετιών, ξεκινώντας από τη νεολιθική περίοδο, περνώντας από του Μυκηναίους και φτάνοντας στο τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.30-15.30, με εισιτήριο 2€.

Ο Άγιος Βασίλειος, στην πλατεία που λέγαμε παραπάνω ότι έχει το όνομά του, είναι ο καθεδρικός της Τρίπολης. Χρονολογείται από το 1855, είναι φτιαγμένος από ολόλευκο μάρμαρο Δολιανών, και στο εσωτερικό του θα δεις ένα εξίσου μαρμάρινο, ιδιαίτερα εντυπωσιακό τέμπλο σχεδιασμένο από (μάντεψε) τον Τσίλλερ. Επάνω στην ίδια πλατεία, το φοβερό νεοκλασικό που είναι γνωστό ως οικία Μαλλιαροπούλου στεγάζει στο ισόγειο το Πολεμικό Μουσείο, στο οποίο θα δεις ενδιαφέροντα εκθέματα από την Επανάσταση του 1821 και τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και μια έκπληξη, για τους λάτρεις της ποίησης ανάμεσα μας: Μπορεί η Πρέβεζα να συνέδεσε για πάντα το όνομά της μαζί του, στην Τρίπολη όμως ήταν που γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης. Το πατρικό του σπίτι, ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών, θα το βρεις εδώ να στεγάζει σήμερα το Πρυτανείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Κάτι σε εξοχή παίζει;

Αν παίζει λέει! Πέρα από τα προφανή χωριά του Μαινάλου, που απέχουν από την Τρίπολη ένα μισάωρο οδήγησης, βάλε στα «οπωσδήποτε» και τα εξής άγνωστα εν πολλοίς.

Το Άλσος Αγίου Γεωργίου, ένα δεκάλεπτο οδήγησης από το κέντρο, στις παρυφές δηλαδή της πόλης, απλώνεται σε 185 καταπράσινα στρέμματα ό,τι πρέπει για χαλαρωτικές βόλτες, αλλά και μεγαλύτερες πεζοπορίες (δες εδώ). Τα δε πιτσιρίκια θα ενθουσιαστούν με τον μίνι ζωολογικό του κήπο, στον οποίο φιλοξενούνται ντόπια ζωάκια.

Τη Λίμνη Τάκα, που –μην κοιτάς που δεν την έχεις ακουστά– ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους ολόκληρης της Πελοποννήσου, μόλις 10 χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Ειδικά την άνοιξη, όταν η λίμνη γεμίζει νούφαρα και στα νερά της κάνουν στάση λευκοτσικνιάδες, γλαρόνια και αλκυόνες, το τοπίο είναι παραμυθένιο. Κι άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία: Η λίμνη Τάκα είναι μαγική εικόνα, που τα καλοκαίρια εξαφανίζεται καθότι στραγγίζει εντελώς, και το φθινόπωρο αρχίζει πάλι να γεμίζει. Εξαιτίας αυτού του φαινομένου, το χωριουδάκι δίπλα της, που λέγεται Βουνό, είναι τον μισό χρόνο παρόχθιο και τον άλλο μισό στεριανό.

Πείνασα με τούτα και με κείνα, πού θα φάμε;

Στην Πεινακοθήκη, για εξαιρετικές σπαλομπριζόλες, σταβλίσιες και black angus που θα ενθουσιάσουν τους κρεατοφάγους της παρέας (στα 20€ το άτομο με το απαραίτητο κρασάκι), στην Κληματαριά Πιτερός για καταπληκτικά σπιτικά μαγειρευτά σαν το κουνέλι πρωτογιάχνι, τον κόκορα με κριθαράκι και το αρνάκι φρικασέ (στα 15-17€ το άτομο με κρασί) στο 22100 για δημιουργικά μεζεδάκια σαν τα πουγκιά γαρίδας με κρέμα τυριού και μαρμελάδα μπούκοβο και το μιλφέιγ μελιτζάνας με σπανάκι, μοτσαρέλα και πιπεριά Φλωρίνης (στα 20-25€ το άτομο με κρασί), και στο Villa Incognito για δημιουργική κουζίνα που ξεφεύγει κατά πολύ από τα συνηθισμένα (περί τα 30€ το άτομο με ποτήρι κρασί).

Και πού θα μείνουμε;

Πολλά ανεξάρτητα διαμερίσματα, αλλά και ξενοδοχεία για κάθε γούστο και μπάτζετ θα βρεις στην Τρίπολη. Δες ας πούμε αυτό το κεντρικότατο, ευρύχωρο διαμέρισμα στα 51€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα, ή τα σούπερ ρομαντικά Palatino Rooms & Apartments, στα 81€ το δίκλινο με πρωινό. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v