Γιατί δεν έχεις πάει ποτέ Αλεξανδρούπολη;

Η πιο παραγνωρισμένη από τις πόλεις του ελληνικού βορρά, έχει μια πανέμορφη παραλιακή περαντζάδα και άπειρες αφορμές για εξορμήσεις γύρω της.

Γιατί δεν έχεις πάει ποτέ Αλεξανδρούπολη;

Αν ήμασταν στην Αμερική, θα ήταν η τελευταία συνοριακή μας πόλη, εκεί που θα γυρίζαμε τα Γουέστερν. Αχυρόμπαλες να κυλούν στην άσφαλτο παρασυρμένες από τον άνεμο και σερίφηδες να περιδιαβαίνουν στην ερημιά, όμως, εδώ δε θα βρεις. Η Αλεξανδρούπολη έχει τη γλυκύτητα των πόλεων που ακουμπούν στην θάλασσα, και τη ζωντάνια που της εξασφαλίζουν ο τουρισμός, η εγγύτητα στην Ανατολή και η ανάδειξή της τα τελευταία χρόνια σε ενεργειακό και επιχειρηματικό κόμβο. Μια μικρή αλλά θαυματουργή πόλη περίπου 60 χιλιάδων κατοίκων μπορεί να ξέρει να περνά καλά –και να φαίνεται.

Οι πρώτες αναγνωριστικές βόλτες

Ξεκινούν απαρεγκλίτως από την παραλιακή Βασιλέως Αλεξάνδρου, και τον φάρο – σήμα κατατεθέν της πόλης, που χτίστηκε το 1850 και είναι ένας από τους κατά γενική ομολογία ομορφότερους που έχουμε στην Ελλάδα. Η παραλιακή περαντζάδα, που τα καλοκαίρια πεζοδρομείται, ομόρφυνε τα τελευταία χρόνια χάρη στην ανάπλαση, και θα σου φέρει στο νου κάτι από την παραλία της Θεσσαλονίκης σε μικρογραφία. Ένας μεγάλος ποδηλατόδρομος την αγκαλιάζει, φτιάχνοντας το τέλειο σκηνικό για δίτροχες βόλτες με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Το οποίο ηλιοβασίλεμα φαίνεται φαντασμαγορικό από την Στροφή, που βρίσκεται ακριβώς εδώ, και είναι το αγαπημένο σημείο των ντόπιων για χάζι και άραγμα με θέα στην θάλασσα, στην αρχή (ή στο τέλος, αναλόγως πώς το βλέπει κανείς) του παραλιακού πεζοδρόμου της πόλης.

Ωραία βόλτα στα ενδότερα, παράλληλη με την Παραλιακή, είναι η οδός Εμπορίου, στην οποία συγκεντρώνονται τα παλιά μαγαζάκια της πόλης, μπακάλικα, λαχανοπωλεία, κουρεία και πάει λέγοντας. Εδώ, ανάμεσά τους, θα βρεις και το υπέροχο café - Βιβλιοπωλείο Κάφκα, έναν πραγματικό θησαυρό της πόλης, με το μυστικό του, εσωτερικό κηπάκι και τον ζεστό του χώρο που φιλοξενεί συχνά συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις –είναι όμως και το τέλειο σποτ για να αράξεις με καφεδάκι και βιβλίο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Κανένα μουσείο θα δούμε;

Πρώτο και καλύτερο, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο νεοκλασικό κτίριο του 1899 και αφηγείται κάθε μικρή και μεγαλύτερη θρακιώτικη ιστορία, από την μουσική παράδοση ως τις προσφυγικές μνήμες και από την κεραμοποιία, και τις καλλιέργειες του καπνού μέχρι τις λατρευτικές παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Δευτέρας 9.00-15.00, και τις Κυριακές 10.00-13.00, με εισιτήριο 3€.

Υπέροχο είναι και το κτίριο της Καππαδοκικής Εστίας, που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, Ένα από τα παλαιότερα κτήρια της πόλης, η οποία γιόρτασε μόλις το 2020 τα 100ά γενέθλιά της, πράγμα που την καθιστά πιτσιρίκα για τα δεδομένα των ελληνικών πόλεων, χωρίς πολλά ιστορικά κτίρια να επιβιώνουν στον αστικό ιστό της.

Ολοκαίνουριο είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, που εγκαινιάστηκε μόλις πέρυσι και φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στη γύρω περιοχή. Εδώ θα μάθεις, μεταξύ άλλων, όσα παντελώς αγνοούσες για τα Μεγάλα Μυστήρια που γίνονταν στην αρχαιότητα στη Σαμοθράκη, και θα σου φέρουν στο νου κάτι από τα Ελευσίνια στο πιο παγανιστικό τους. Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης 8.30-15.30 και τα Σάββατα 13.00-20.30, με εισιτήριο 6€.

Και τέλος, μουσείο μπορεί να μην είναι (αν και θα του άξιζε να γίνει) αλλά μια βόλτα οι ρομαντικότεροι εξ ημών θα την κάνουν στον Γαλλικό Σταθμό, αλλοτινή στάση του θρυλικού Orient Express που έκανε τη διαδρομή Παρίσι-Κωνσταντινούπολη. Σήμερα είναι ένα εγκαταλελειμμένο μεν, γοητευτικότατο δε κτίριο πλάι στις σιδηροδρομικές ράγες.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ γύρω;

Καταρχάς μισή ώρα έξω από την Αλεξανδρούπολη, θα βρεις το Δέλτα του Έβρου, ένα από τα ωραιότερα εθνικά πάρκα που έχουμε στην Ελλάδα, ό,τι πρέπει για πεζοπορία και βαρκάδα σε ένα φυσικό τοπίο μυσταγωγικό.

Επίσης ένα μισάωρο από την Αλεξανδρούπολη, προς βορρά αυτή την φορά, θα βρεις στο χωριό των Φερών την εκκλησία της Παναγίας Κοσμοσώτηρας, μια μικρογραφία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, με εκπληκτικές τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

Το ξακουστό για το μετάξι του Σουφλί απέχει από την Αλεξανδρούπολη ένα 40λεπτο, και αξίζει μια επίσκεψη αν μη τι άλλο για τη βόλτα ανάμεσα στα παραδοσιακά αρχοντικά που αναστηλώνονται –ένα από αυτά φιλοξενεί το σούπερ ενδιαφέρον Μουσείο Μετάξης που θα σε μάθει όλα όσα δεν φανταζόσουν ότι ήθελες να ξέρεις για την μαγική αυτή τέχνη.

Η συντομότερη –και αγαπημένη των ντόπιων– απόδραση είναι το λιμανάκι της Μάκρης, ούτε 20λεπτο δυτικά της Αλεξανδρούπολης, με τα ταβερνάκια του πλάι στο κύμα να πλημμυρίζουν κόσμο τα Σαββατοκύριακα. Εδώ θα βρεις και τη Σπηλιά του Κύκλωπα (κι όχι οποιουδήποτε Κύκλωπα, του ίδιου του Πολύφημου) που είναι επισκέψιμη και απολαμβάνει και φαντασμαγορική θέα στην θάλασσα, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Αρχαία Ζώνη, ένας εκπληκτικός αρχαιολογικός χώρος με τα ερείπια των αρχαϊκών ναών του Απόλλωνα και της Δήμητρας. 

Πού θα φάμε;

Οπωσδήποτε στου Ντάνη την Ταβέρνα στον Άβαντα, λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη, για ντόπια κρέατα στη σούβλα και χειροποίητα ορεκτικά με ολόφρεσκα υλικά πλάι στην αναμμένη ξυλόσομπα (και σε πολύ καλές τιμές, στα 15-17€ το άτομο με κρασί).

Μέσα στην Αλεξανδρούπολη, δημιουργική κουζίνα θα δοκιμάσεις στο Wine Bar Κελάρι, πεντανόστιμο brunch, μπέργκερ και πίτσα στο Kerouac που στεγάζεται σε ένα φαντασμαγορικό αναπαλαιωμένο κτίριο, φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά στη Ζουράφα, φανταστικούς μεζέδες σαν τον καβουρμά σαγανάκι στον Λούκουλο και σούπερ κρεατικά στο Κονάκι και τη Μάσα Σούρα. Κλικ στα λινκ για να δεις αναλυτικά τις τιμές στους καταλόγους τους.

Και πού θα μείνουμε;

Πολλά ξενοδοχεία αλλά και ανεξάρτητα διαμερίσματα για κάθε γούστο και μπάτζετ θα βρεις στο κέντρο και τα περίχωρα της Αλεξανδρούπολης. Ενδεικτικά, δες το Yellow Fresh Apartment 2 στα 71€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα και το Avenue Luxury Apartments στα 55€ ανά διανυκτέρευση, επίσης για δύο άτομα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v