Το Αγρίνιο δεν θα το ξαναπιάσεις στο στόμα σου

Αποκαθιστούμε την τάξη και για το Αγρίνιο μιλώντας για τις ομορφιές του παρεξηγημένου αυτού τόπου της Δυτικής Ελλάδας.

Το Αγρίνιο δεν θα το ξαναπιάσεις στο στόμα σου

Αν νόμιζες, ότι θα ξεφύγεις έτσι εύκολα από εμάς, καλό είναι να το ξανασκεφτείς μιας και δεν χαμπαριάζουμε καθόλου από ειρωνικά και δηλητηριώδη σχόλια. Με την ίδια ζέση λοιπόν με την οποία υπερασπιστήκαμε αρκετές πόλεις έως τώρα, θα υπερασπιστούμε και το Αγρίνιο, τρίβοντας στη μούρη των αμφισβητιών του τις ομορφιές της πόλης της δυτικής Ελλάδας.

Λίγα ταχύρρυθμα μαθήματα ιστορίας

Το Αγρίνιο βρίσκεται στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, σε ένα τόπο που η ευλογία των νερών του χαρίστηκε απλόχερα. Πρόκειται για  μεγαλύτερη πόλη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κι είναι ο κρίκος που συνδέει την Αιτωλία με την Ακαρνανία. Η θέση της πόλης, στην γη της Αιτωλοακαρνανίας, ορίζεται από τον υδάτινο αρχαίο θεό Αχελώο που κυλά δίπλα της και κείτεται στα βορειοδυτικά της λίμνης Τριχωνίδας, στην άκρη σχεδόν του «μεγάλου αιτωλικού πεδίου». Βρίσκεται στους πρόποδες του Παναιτωλικού και σε υψόμετρο 90μέτρα.

Η ιστορία της πόλης χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς κατοικήθηκε από τα πρώιμα χρόνια της προϊστορικής περιόδου. Σύμφωνα με τη μυθολογία χτίστηκε από το Βασιλιά Άγριο, που ήταν απόγονος του γενάρχη Αιτωλού και του γιου του Πλευρώνα. Η πόλη, χτισμένη δίπλα σχεδόν στον ποταμό Αχελώο, που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία, βρέθηκε αρκετές φορές υπό την κυριαρχία και των δύο πλευρών και το 314 π.Χ. καταστράφηκε από τον Κάσσανδρο.

Λίμνες και νερά να χορτάσει το μάτι σου

Η πόλη του Αγρινίου είναι μια όμορφη και γεμάτη ζωντάνια πόλη η οποία βρίσκεται στην αγκαλιά ενός φυσικού κύκλου που σχηματίζεται από την εναλλαγή λιμνών και βουνών. Στα πόδια της πόλης τις εντυπώσεις κλέβει η λίμνη Λυσιμαχεία που φιλοξενεί πλήθος άγριων πουλιών και ένα υπέροχο μνημείο, τον μισοβυθισμένο βυζαντινό ναό της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα (9ος αι. μΧ.). Η παραλίμνια περιοχή είναι γεμάτη με καλάμια κι αναμεσά τους βρίσκουν καταφύγιο το χειμώνα, φαλαρίδες, βουταλίδες και πρασινοκέφαλες πάπιες, ενώ φωλιάζουν πορφυροτσικνάδες, νανομουγκάνες κι ο ιδιαίτερος. Στα νερά της συναντάς πλήθος ενδημικών ψαριών, ενώ εκεί γύρω αράζει η σπάνια πια στη χώρα μας βίδρα.

Μια ξεχωριστή αναφορά πρέπει όπως καταλάβαινεις να γίνει και στη Λίμνη Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη της χώρας, που έχει μια εντυπωσιακή έκταση που θα ζήλευε και πέλαγος. Η Τριχωνίδα έχει τεράστια αισθητική και οικολογική αξία και ανήκει στις περιοχές NATURA 2000, ενώ στους ασβεστούχους βάλτους της φιλοξενεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών εκ των οποίων τα 30 είναι είδη υπό εξαφάνιση, ενώ πολύ πλούσια είναι κι η ιχθυοπανίδα της λίμνης. Εμείς κρατάμε τους πολύωρους περιπάτους στα πέριξ της Λίμνης, τον μοναδικό καμβά φυσικών χρωμάτων που μας αποκαλύπτει σε κάθε επίσκεψή μας και το Lake Party που μας ξεσηκώνει κάθε καλοκαίρι, με τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Συνεχίζουμε η Λίμνη των Κρεμαστών είναι μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες τεχνητές λίμνες της χώρας, σημείο «συνάντησης» του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Τρικεριώτη και του Αγραφιώτη ποταμού. Στις όχθες της λίμνης απλώνουν τα τραπέζια τους café και ταβερνάκια, για τσιμπολόγημα ή κανονικό τσιμπούσι με θέα στα ακίνητα νερά της.

Aς πιάσουμε τώρα τα πάρκα και τα βουνά

Το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο που επαναλειτούργησε πριν λίγες μέρες είναι δίχως άλλο, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της πόλης του Αγρινίου. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο αστικό πάρκο, γεμάτο χωμάτινες διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσεις αλλά κι αφορμές για δραστηριότητες ειδικά αν κουβαλάς και τα κουτσούβελα μαζί σου. Στην ανατολική πλευρά του Αγρινίου στέκει αγέρωχο το Παναιτωλικό όρος με πλαγιές κατάφυτες από δάση ελάτης, άφθονα νερά και πεντάμορφες κορυφές που προσφέρουν αξέχαστες αναμνήσεις σε περιπατητές όπως αντίστοιχα και σε αρχάριους αλλά και απαιτητικούς ορειβάτες. Κάπου εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περιοχή «Διασελάκι» βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα ορειβατικά καταφύγια της χώρας.

Από αξιοθέατα έχει τίποτα;

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου και η Παπαστράτειος Δημοτική Βιβλιοθήκη μπαίνουν πολύ ψηλά στη sightseeing λίστα της πόλης της Δυτικής Ελλάδας. Σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα στον μεν πρώτο και χιλιάδες τόμοι βιβλίων στη δεύτερη, αποτελούν δύο πολύ καλούς λόγους για να επιβεβλημένες στάσεις και στους δύο χώρους. Οι διατηρητέες καπναποθήκες Παπαπέτρου και Παπαστράτου όπως κι ο Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός σίγουρα δεν θα πρέπει να λείψουν από το αγρινιώτικο road trip σου, όπως κι Αρχαία Στράτος ένα πανέμορφο χωριουδάκι κοντά στον Αχελώο. Η καρδιά της πόλης στις πλατείες Μελίνας Μερκούρη και Δημοκρατίας, όπου βρίσκεται το εμπορικό κέντρο του Αγρίνιου με μπόλικα καφέ και φαγάδικα που νοστιμεύουν τις βόλτες μας στα πέριξ.

Θα φάμε κάτι;

Αν είσαι λάτρης του ethnic food τότε πας σούμπιτ@ στη Favela, ενώ αν προτιμάς τα μαμαδίσια μαγειρευτά τότε τα Κατσαρολάκια έχουν μια νόστιμη λύση σε κάθε διατροφικό σου δίλημμα. Το Λεμόνι είναι ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο για μερακλήδες και μη που συρρέουν για να δοκιμάσουν τις νοστιμιές του, ενώ ο Γεωργαλής σουβλογυρνά εκλεκτά κρέατα από νωρίς με το γεμιστό χοιρινό να ενεργοποιεί άμα τη δαγκωνιά τους σιελογόνους αδένες που δεν μπορούν να του αντισταθούν και ξερογλείφονται σαν βρεθούν εκεί. Εξαιρετικό το κοντοσούβλι αλλά και το κοκορετσάκι του επίσης. Αν αναζητάς πάλι μια πιο εξεζητημένη γαστρονομική εμπειρία στο πιο όμορφο ίσως εστιατόριο όλου του Αγρινίου, τότε το Πιθάρι θα σε αποζημιώσει και με το παραπάνω. Το Le Manoir επίσης είναι ένα υπέροχο all day bar που θεραπεύει τις λιγούρες με τα πιάτα του. Οι ψαγμένοι κρεατολάγνοι του Αγρινίου θα σου μιλήσουν για το Πανόραμα που βρίσκεται στο Κρύο Νερό (20 λεπτά οδήγησης μακριά από το Αγρίνιο) κι έχει τα πιο κολασμένα παϊδάκια της πιάτσας. Παραδοσιακή ταβερνίσια φάση παίζει και στο Τζάκι το οποίο αξίζει μιας γευστικής δοκιμής σαν βρεθείς προς τα εκεί.

Aν τώρα θες να πιείς τα κοκτεϊλάκια σου για να σβήσει καλά η μέρα, τότε το Pisco θα σε σερβίρει τα καλύτερα. To Altezza μαζεύει κόσμο και κοσμάκη κάθε βράδι, όπως αντίστοιχα και το Mint. Για αυθεντικές Pub καταστάσεις πάμε πρόσω ολοταχώς στο Pulp ή στο Μηχανουργείο που σερβίρουν αμέτρητες ζυθοεπιλογές.

Πού να μείνουμε;

To Esperia είναι μια Value for money επιλογή με το δίκλινο να κοστίζει 43€ ανά διανυκτέρευση ενώ πολύ οικονομική επιλογή είναι και το Leto με το δίκλινο στα 35€ τη βραδιά. Πολύ όμορφο και το Corali με την τιμή δίκλινου δωματίου στα 40€ ανά διανυκτέρευση συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v