Δώσε στις Σέρρες την ευκαιρία να σε εκπλήξουν

Οι βόλτες στο κέντρο, οι πεζοπορίες στην Κοιλάδα, οι εκδρομές στην Κερκίνη, και όλα όσα κάνουν τις Σέρρες το τέλειο χειμωνιάτικο city break α λα ελληνικά.

Δώσε στις Σέρρες την ευκαιρία να σε εκπλήξουν

Δεν είναι μόνο η Κερκίνη λόγος να ανηφορίσεις προς τον νομό Σερρών. Όσο και αν τα city break παραμένουν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις εκδρομές στις εξοχές ανά την ελληνική επικράτεια, εμείς επιμένουμε ότι –ειδικά τον χειμώνα– ένα ταξιδάκι στην πόλη μπορεί να κρύβει εκπλήξεις που δεν φαντάζεσαι. Και οι Σέρρες είναι μια πολύ καλή απόδειξη αυτού του ισχυρισμού.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, οι Σέρρες είναι μια μικρή πόλη περίπου 59.000 κατοίκων, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, που τον ξέρεις κυρίως για την σούπερ σταρ Λίμνη Κερκίνη –ενδεχομένως και για το Δάσος του Λαϊλιά και τα παραδοσιακά χαμάμ στο Άγκιστρο, λεπτομέρειες για τα οποία έρχονται παρακάτω. Κάτι λιγότερο από 6 ώρες θα σου πάρει να οδηγήσεις τα 581 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ή αν προτιμάς μπορείς να προσγειωθείς στην Θεσσαλονίκη, στο αεροδρόμιο Μακεδονία, και από εκεί να νοικιάσεις αυτοκίνητο για τα εναπομείναντα 107 χιλιόμετρα.

Βολτάροντας στην πόλη

Σημείο μηδέν και καρδιά της πόλης είναι η Πλατεία Ελευθερίας, με το εντυπωσιακό μεζεστένι της, την σκεπαστή οθωμανική αγορά του 14ου αιώνα που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο. Από εδώ ξεκινούν μια σειρά γραφικοί πεζόδρομοι στους οποίους χτυπά η καρδιά της πόλης κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Μεζεδοπωλεία, café, μπαράκια και εμπορικά καταστήματα συγκεντρώνουν εδώ όλη την δράση –και την αίσθηση ζωντάνια που κυριαρχεί ειδικά τα Σάββατα. Μιλώντας για ζωντάνια, αν βρεθείς στις Σέρρες Τρίτη, μην παραλείψεις μια βόλτα στο περίφημο Παζάρι, την πολύχρωμη λαϊκή αγορά της πόλης.

Τι έχει να δούμε εδώ;

Πρώτο και καλύτερο, το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται όπως είπαμε στο πανέμορφο Μπεζεστένι και φιλοξενεί ευρήματα από ολόκληρο τον νομό Σερρών (πλην της Αμφίπολης, που έχει το δικό της ενδιαφέρον μουσείο) από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.30-15.30, με ελεύθερη είσοδο.

Το Ζιντζιρλί Τζαμί του 16ου αιώνα, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα οθωμανική αρχιτεκτονικής που έχουμε στην Ελλάδα. Αναστηλώθηκε υποδειγματικά το 2000, και έκτοτε φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Το Μουσείο Σαρακατσάνων που θα σου μάθει όσα συναρπαστικά δεν ήξερες για την ζωή και τα έθιμα των Σαρακατσάνων, μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση. Κάνε ένα τηλεφώνημα πριν πας, στο 2321062528, για να κανονίσεις την επίσκεψή σου.

Η γειτονιά της Καλλιθέας, σκαρφαλωμένη σε ένα λοφάκι που απολαμβάνει πανοραμική θέα στην πόλη. Εδώ, διάσπαρτα ανάμεσα σε ανηφορικά σκαλάκια και πλακόστρωρα, διατηρούνται κάποια από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης.

Το Διοικητήριο, γνωστό και ως κτίριο της Νομαρχίας, έργο του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη που ολοκληρώθηκε το 1905 και είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης. Βρίσκεται στον κεντρικότερο πεζόδρομο των Σερρών, την οδό Μεραρχίας, την οποία αποκλείεται να μην βολτάρεις είτε έρχεσαι στην πόλη για πρώτη φορά είτε για εκατοστή.

Πάμε μια βόλτα στην Κοιλάδα

Ούτε 10 λεπτά έξω από την πόλη, η Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων –ή Κοιλάδα του Καραμανλή, όπως την αναφέρουν οι ντόπιοι– είναι ένα μεγάλο, πανέμορφο και καταπράσινο πάρκο που διασχίζεται από ρυάκια και μονοπάτια για περπάτημα στις όχθες του. Έχει επίσης φανταστικές διαδρομές για ποδηλατάδες, λίμνες και μικρά καταρρακτάκια, και πληθώρα café, εστιατορίων και μπαρ στις… όχθες του.

Οι εκδρομές της εκδρομής

Με βάση σου τις Σέρρες, θα εξερευνήσεις έναν από τους πιο ενδιαφέροντες νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Πρώτη και καλύτερη, η λίμνη Κερκίνη, μία ωρίτσα έξω από την πόλη είναι ένας φυσιολατρικός παράδεισος όλες τις εποχές του χρόνου –όπως σου τα έχουμε πει αναλυτικά εδώ. Μετά, 45 λεπτά από τις Σέρρες κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία, θα βρεις τα ιαματικά λουτρά του Άγκιστρου, με το παλιό βυζαντινό χαμάμ που είναι χωρίς υπερβολή εμπειρία ζωής.

Και τέλος, ένα 40λεπτο οδήγησης από το κέντρο των Σερρών θα σε φέρει στο μαγικό Δάσος του Λαϊλιά, που ειδικά χιονισμένο τον χειμώνα μοιάζει βγαλμένο από εικονογράφηση παραμυθιού. Εδώ βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, αν θέλεις να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο σκι και το snowboard.

Πού θα φάμε;

Στο Ελλήνων Γεύσεις, για μοναδικές δημιουργίες εμπνευσμένες από την ελληνική κουζίνα του βορρά, σαν τον τραχανά βελουτέ με μανιτάρια και λουκάνικο Τζουμαγιάς, και τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με κρέμα γιαουρτιού και τζίντζερ.

Στην Κάππαρη για κρεατοφαγικό πανηγύρι δίχως αύριο και στο Αντάμωμα για πρωτότυπα κρεατικά και προτάσεις όπως το μετσοβίτικο χυλοπιτάκι με μοσχαρίσιο καβουρμά και γαλοτύρι.

Στην Σουσουράδα, ακριβώς απέναντι από την Κοιλάδα, για φανταστικά κρεατικά στη σχάρα, αλλά και νόστιμα μεζεδάκια και μαγειρευτά ημέρας.

Πού θα μείνουμε;

Ξενοδοχεία και ανεξάρτητα διαμερίσματα για κάθε γούστο και μπάτζετ θα βρεις στην πόλη των Σερρών. Δες ας πούμε αυτό το κεντρικότατο διαμέρισμα, στα 50€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα, ή αυτό εδώ που έχει και δικό του πάρκινγκ στα 58€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v