Τι συμβαίνει ρε παιδιά στα Ιλίσια;

Η γειτονιά πίσω από το Χίλτον διεκδικεί τον τίτλο της νέας αθηναϊκής πιάτσας, κι εμείς πιάνουμε τραπεζάκι για καφέ, ποτό και φαγητό στα στέκια της.

Τι συμβαίνει ρε παιδιά στα Ιλίσια;

Η αρχή έγινε από την πλατεία Βραζιλίας, και η φάση σταδιακά επεκτάθηκε στους γύρω δρόμους, με αποτέλεσμα να ακούς πια όλο και συχνότερα τη φράση «πάμε Ιλίσια». Πρωτότυπα μεζεδοπωλεία και γαστρο-στέκια, κουλ μπαράκια, wine bar που την ψάχνουν με το κρασί τους και χαριτωμένα café φτιάχνουν τον χάρτη της νέας αγαπημένης γειτονιάς του κέντρου-απόκεντρου. Αν δεν την έχεις εξερευνήσει ακόμα, σου φτιάξαμε μια πρώτη λίστα με διευθύνσεις για να τικάρεις.

Το LOT51 (Παπαδιαμαντοπούλου 24Β) που άνοιξε τον χορό της γειτονιάς το μακρινό 2018, παραμένει κεφάτο και γεμάτο όσο τις πρώτες μέρες του κι ακόμα περισσότερο. Το βρίσκεις ανοιχτό από το πρωί για πεντανόστιμο brunch σαν τα scrambled αυγά με χαλούμι, ντοματίνια και λαδόψωμο, και specialty καφέδες από Βραζιλία και Γουατεμάλα, ως το βράδυ για ποτά (από 6€) και κοκτέιλ (από 7€). Παίζει ωραίες afro, funk και ενίοτε electro μουσικές.

Το Iguazu (Λαοδικείας 16) φέρνει λατινοαμαερικάνικο αέρα στη γειτονιά, σερβίροντας νοστιμιές εμπνευσμένες από τις κουζίνες της Βραζιλίας και της Αργεντινής σε ένα μενού που ξεκινά από το brunch και φτάνει ως το δείπνο. Στις κορυφαίες προτάσεις του, το αργεντίνικο rib-eye από Black Angus με ψητό ανανά και ροκφόρ. Για ένα γεύμα με ποτήρι κρασί, θα υπολογίσεις περί τα 30-35€ το άτομο. Φτιάχνει και ωραία κοκτέιλ (από 11€).

Το Cyrano en ville (Νυμφαίου 5) είναι ένα γλυκύτατο all day café και aperitivo μπαρ, που αγαπά τους έλληνες οινοποιούς και τις ελληνικές μικροζυθοποιίες, φημίζεται για το εξαιρετικό του Negroni και σερβίρει και πεντανόστιμα τσιμπολογήματα σαν τα χειροποίητα flatbreads και τις ψαγμένες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Οι τιμές για τις μπίρες ξεκινούν από 5€, ωραία κοκτέιλ στα 9€.

Το Flaneur (Νυμφαίου 5) ακριβώς δίπλα στο Cyrano ήταν επίσης ένας από τους πρώτους μόνιμους κατοίκους της πλατείας προτού αυτή γίνει κουλ, και συνεχίζει ακάθεκτο να μας σερβίρει καφεδάκια, ποτά και τσιμπολογήματα, σε ένα χαλαρό και παρεΐστικο περιβάλλον ό,τι πρέπει για τις κυριακάτικες συναντήσεις με τους κολλητούς σου. Το απλό ποτό στα 7€.

Ο Αορίτης (Μαιάνδρου 15) ήταν η άφιξη που συζητήθηκε όσο λίγες την χρονιά που μόλις πέρασε. Κρητικό εστιατόριο με πιάτα να γλείφεις τα δάχτυλά σου: ένα από τα καλύτερα ζυγούρια αντικριστά που έχουμε φάει στην Αθήνα, κουνέλι στο τηγάνι με μαρουβά, χοχλιοί με τα κρεμμύδια, ρίφι κοκκινιστό με μακαρόνια, χοιρινό με πράσα και σέλινο και δεν συμμαζεύεται. Έχει και εντυπωσιακή ποικιλία σε ρακές που δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα. Για ένα φουλ χορταστικό γεύμα με ρακή, θα υπολογίσεις περί τα 35€ το άτομο.

Ο Τσίφτης (Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας) λίγο πιο μακριά από την πιάτσα της πλατείας Βραζιλίας μας συστήνεται ως γαστροκουτούκι, και τιμά επάξια το όνομά του, με ένα μενού που ανανεώνεται συχνά και περιλαμβάνει προτάσεις όπως ταραμά με αλατισμένο λεμόνι και φύκια, λουκάνικο με κουνουπίδι και σάλτσα βουτύρου πουλερικών, προβατίνα με κατσικίσιο τυρί Εύβοιας και θυμάρι, και μοσχαρίσια μάγουλα με μανιτάρια, κόκκινο κρασί και γραβιέρα Τήνου. Συνοδεύεις με κρασί σε ποτήρι από την ενδιαφέρουσα λίστα του, και πληρώνεις περί τα 35€ το άτομο.

Το Junior does wine (Μαιάνδρου 5) βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Αορίτη, και είναι ένα wine bar χαλαρό και παρεΐστικο, με περίπου 60 ετικέτες από μικρούς εγχώριους παραγωγούς σε φιάλη και 15 σε ποτήρι. Τα κρασάκια σου εδώ συνοδεύουν νόστιμα τσιμπολογήματα, όπως μπρουσκέτες και ευφάνταστες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Το δε πατάρι του είναι έξτρα χουχουλιαστό, ό,τι πρέπει για χειμωνιάτικες after office συναντήσεις. Το ποτήρι κρασί ξεκινά από 4€.

Η Cookoovaya (Χατζηγιάννη Μέξη 2) πιθανότατα δεν χρειάζεται συστάσεις: Δημοφιλέστατη fine dining διεύθυνση εδώ και χρόνια στα Ιλίσια, αλλάζει συχνά το μενού της για να μην τη βαριόμαστε ποτέ (πώς θα μπορούσαμε άλλωστε) με προτάσεις όπως γαρίδα Κοιλάδας με ντομάτα και πέστο τσουκνίδας, χτένια με γλυκοπατάτα, σέλινο και μπέικον μαύρου χοίρου, κόντρα μοσχάρι Νάξου με μπάμιες τουρσί, κρόκο και φύλλο στα κάρβουνα, και σιγομαγειρεμένα βοδινά μάγουλα παστιτσάδα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και πατατάκια. Ο λογαριασμός συνοδεία ποτηριού κρασιού στα 50€ περίπου το άτομο.

Το CV Distiller (Χατζηγιάννη Μέξη 7) είναι επίσης από τους παλιούς παίκτες στην περιοχή –για την ακρίβεια, φέτος θα γιορτάσει τα 12α γενέθλιά του. Στεγάζεται σε έναν σούπερ εντυπωσιακό χώρο με ατμόσφαιρα speakeasy, και παίρνει την υπόθεση «ουίσκι» πολύ στα σοβαρά, εξοπλίζοντας την κάβα του με περίπου 900 (!) ετικέτες από τις βασικές χώρες παραγωγούς, όπως Σκωτία, Αμερική και Ιρλανδία, αλλά και από αποστακτήρια που δεν λειτουργούν πια. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 7€, ενώ θα βρεις και εξαιρετικά κοκτέιλ (όχι μόνο με βάση το ουίσκι) από 12€.

Το L' Arrêt Du Temps (Λεωφόρος Βασ. Αλεξάνδρου 7) είναι μια μικρή γαλλική όαση στην καρδιά της Αθήνας, ένα γλυκύτατο μπιστρό όπου ο χρόνος έχει σταματήσει κάπου στα 70s, και όπου θα έρθεις για να πιείς σοκολάτα Valrhona και τσάι σε μεγάλη ποικιλία που ταιριάζει γάντι στα κρύα, σκοτεινά απογεύματα του χειμώνα. Σερβίρει και καταπληκτικό brunch, με μια φοβερή παραλλαγή των αυγών Benedict: Φρυγανισμένο ψωμί με μους avocado, φέτα, φρέσκο κρεμμύδι, ντοματίνια και αυγό ποσέ (στα 9€). Δοκίμασε και τα pancakes (από 7,50€) θα μας θυμηθείς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v