O Καπετάν Μιχάλης είναι ένα από τα καλύτερα graphic novels όλων των εποχών

Ο Pan Pan αναμετράται με το αριστούργημα του Καζαντζάκη και μας δίνει ένα υπέροχο graphic novel που πρέπει να κοσμήσει την βιβλιοθήκη σου.

O Καπετάν Μιχάλης είναι ένα από τα καλύτερα graphic novels όλων των εποχών

Όπως μάλλον θα έχεις ήδη καταλάβει είμαστε λάτρεις των graphic novels και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι αφορμές που αναγκάζουν τους αναγνώστες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στον θαυμαστό κόσμο της ένατης τέχνης. Μια από τις πολύ πρόσφατες κυκλοφορίες που μας ενθουσίασε είναι η μεταφορά του Καπετάν Μιχάλη –φέτος είναι η χρονιά του αφού κυκλοφόρησε κι η ομώνυμη ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες- σε graphic novel από τα επιδέξια χεράκια του Παναγιώτη Πανταζή για λογαριασμό των εκδόσεων Διόπτρα.

Ο δημιουργός

O Παναγιώτης Πανταζής είναι ένας από τους πλέον ταλαντούχους Έλληνες κομιξάδες της γενιάς του ωστόσο το ταλέντο του δεν περιορίζεται μονάχα εκεί αφού σαν Pan Pan μας ανάγκασε να κουνήσουμε το κορμάκι μας σαν να μην υπάρχει αύριο με τις τραγουδάρες του: «Χτύπα με σαν ρεύμα στην πίστα» και «Ανισόπεδη Ντίσκο» από τα προσωπικά του άλμπουμ Φαντασμαγορία Δύο και Φαντασμαγορία Τρία.

Ο Πανταζής υπήρξε σταθερός συνεργάτης του περιοδικού 9, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια της κυκλοφορίας του δημοσίευσε το πρώτο άλμπουμ του με κόμικς Common Comics #1 (εκδ. Giganto, 2007). Ακολούθησαν πάνω από 20 κυκλοφορίες σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους όπως οι: Giganto, ΚΨΜ, Jemma, 9η Διάσταση αλλά και σειρά αυτοεκδόσεων που έχουν αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια από φανς και κριτικούς. Από το 2011 έχει δημοσιεύσει πάνω από 400 online comic strips σε σειρές στο socomic.gr (Μνήμες Γαβριήλ Φρανσουά, Mαρμελάδα Κεράσι κ.ά.). Ήταν συνεργάτης του περιοδικού Μπλε Κομήτης (εκδ. Polaris) από το πρώτο τεύχος του. Τα δύο πιο πρόσφατα έργα του είναι το Στα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα, σε σενάριο Γιάννη Ράγκου (εκδ. Polaris, Mάρτιος 2018) και το Μέρες Λατρείας (σενάριο: Πανταζής-Γούσης, σχέδιο: Πανταζής, εκδ. Polaris, Σεπτέμβριος 2021).

H ιστορία του Καπετάν Μιχάλη

Ορκισμένος να μη γελάσει αν δεν ελευθερωθεί η Κρήτη, ο Καπετάν Μιχάλης ζει στο Μεγάλο Κάστρο στα τέλη του 19ου αιώνα, με τη φήμη του αγριμιού να τον συνοδεύει σε κάθε του στιγμή.

Ο ίδιος όμως δείχνει να χάνει τη συγκέντρωσή του και να απομακρύνεται από τις αξίες του όταν γνωρίζει την Εμινέ, σύζυγο του αδερφοχτού του Νουρήμπεη, σαν να τον κυριεύει ένας «δαίμονας» άγνωστος σε εκείνον μέχρι τότε.

Καθώς η τεταμένη κατάσταση ανάμεσα σε Οθωμανούς και Χριστιανούς στο νησί καταλήγει σε μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσει στην επανάσταση του 1889, ο Καπετάν Μιχάλης βρίσκεται να αναζητά την ελευθερία σε έναν ακόμη τομέα…

Μια φρέσκια καλλιτεχνική ματιά πάνω σε ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Στον Καπετάν Μιχάλη απεικονίζεται καθαρά η ορμή του ανθρώπου προς τη δικαιοσύνη ενάντια στην τυραννία, συνθέτοντας ένα ψηφιδωτό από πρόσωπα και κουλτούρες που συγκρούονται και ταυτόχρονα προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος. Στον κόσμο του Νίκου Καζαντζάκη, ο ήρωας αυτός αναδύεται σαν ένας πλοίαρχος των ανθρώπινων παθών, ένας ναύτης στο πέλαγος της ανθρώπινης ψυχής.

Ο Καπετάν Μιχάλης, πλανεμένος στα βάθη της ψυχής του, αναζητά την πραγματική του ταυτότητα στο πέλαγος της ζωής. Μέσα από την πένα του Καζαντζάκη, ο χαρακτήρας αυτός λαμπυρίζει ως ένα είδος συμβόλου για την ανθρώπινη αναζήτηση, την περιπλάνηση του πνεύματος σε έναν κόσμο γεμάτο αντιφάσεις.

Ο συγγραφέας, με το μοναδικό του ταλέντο, ζωντανεύει τον Καπετάν Μιχάλη μέσα από λέξεις που χορεύουν σαν τα κύματα. Ο ήρωας αυτός γίνεται φως που οδηγεί τον αναγνώστη μέσα από τα σκοτεινά μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής. Μέσα από τις περιπέτειές του, ο Καπετάν Μιχάλης διδάσκει ότι η αληθινή σοφία προκύπτει από την εμπειρία, τον πόνο και την αγάπη.

Ο Πανταζής αναμετράται καλλιτεχνικά με το αριστούργημα του Καζαντζάκη χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος που αποτυπώνεται στα στριπάκια του που μεταφέρουν σχεδόν κινηματογραφικά την ατμόσφαιρα του σπουδαίου αυτού λογοτεχνικού έργου. Παρότι γλωσσολογικά ακολουθεί πιστά την πολυπαινεμένη γλώσσα του Καζαντζάκη ο δημιουργός δίνει μια φρέσκια οπτική που αναζωογονεί θαρρείς το κείμενο, μέσα κι από την πυκνή αφηγηματική δομή του. Μέσα από τα σκίτσα του θεριεύουν όλοι οι βασικοί ήρωες του Καπετάν Μιχάλη, προεξάρχοντος αυτού του θρυλικού ανδρικού συμβόλου που κουβάλησε πάνω του τη λεβεντογέννα Κρήτη από τη μία και την ελπίδα για τη λευτεριά από την άλλη. Ο Καπετάν Μιχάλης του Πανταζή είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα graphic novels όλων των εποχών κι αξίζει να βρει μια ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη σου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v