Η καρδιά μας χτυπά στο ρυθμό του νέου graphic novel για τον Bowie

Το graphic novel για τον David Bowie που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οξύ είναι ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο αστρόσκονη, ακτινοπίστολα και ονειρόποληση.

Η καρδιά μας χτυπά στο ρυθμό του νέου graphic novel για τον Bowie

Υπάρχουν καλλιτέχνες υπάρχει κι ο David Bowie. Υπάρχουν μουσικοί, υπάρχει κι ο David Bowie. Υπάρχουν performers, υπάρχει κι ο David Bowie. Σταματάμε γιατί μπορούμε να το κάνουμε με όλες τις λέξεις που χαρακτηρίζουν ιδιοφυείς ανθρώπους όπως ο David Robert Jones και περνάμε στο προκείμενο. Μιλάμε φυσικά για το graphic novel των Michael Allred, Steve Horton και Laura Allred, που κυκλοφόρησε με τον άκρως υπέροχο τίτλο, Bowie: Αστρόσκονη, ακτινοπίστολα και ονειροπόληση στην εποχή του φεγγαριού.

Ως ένα από τα πιο μαγνητικά είδωλα της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, ο David Bowie σαγήνευσε γενιές θαυμαστών με την αντισυμβατική περσόνα του. Ενώ η κληρονομιά του Bowie σαν μουσικού είναι αξιοσημείωτη και υπερβαίνει τα είδη, σαν περφόρμερ του θεάματος υπερέβη τη θεατρικότητα της σκηνής με την ψυχεδελική αισθητική του, την υπερφυσική εικόνα του και τον τρόπο να αιωρείται στα όρια του σουρεαλιστικού.

Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο του graphic novel μαθαίνουμε ότι το πόνημα των Michael Allred, Steve Horton και Laura Allred εξιστορεί την άνοδο της καριέρας του David Bowie από την αφάνεια στη φήμη, καθώς και την άνοδο και πτώση του Ziggy Stardust, του ιστορικού alter ego του Bowie. Ο Ziggy συνοδεύει τον Bowie στη μετ' εμποδίων πορεία του προς την κορυφή, αλλά όταν οι Spiders from Mars τελικά διαλυθούν και ο Bowie φεύγει από το Λονδίνο για μια νομαδική ζωή στο εξωτερικό, πρέπει να αφήσει πίσω του την περσόνα του Ziggy και να ξεκουραστεί για τα καλά. Το τέλος του Ziggy αλλάζει τελικά όχι μόνο τον Bowie αλλά και τον ίδιο τον κόσμο.

Αυτή η εικονογραφημένη βιογραφία αφηγείται την ιστορία ενός από τους πιο διάσημους και αγαπημένους μουσικούς όπως ποτέ δεν έχει ξαναγίνει, με graphic αφηγήσεις του μπεστ-σέλερ καλλιτέχνη των New York Times Mike Allred και του αναγνωρισμένου από τους κριτικούς συγγραφέα Steve Horton.

Ο σπουδαίος Neil Gaiman που υπογράφει τον πρόλογο του κόμικ τα γράφει πολύ καλύτερα από μας, επί του θέματος. Αυτό είναι ένα βιβλίο γεμάτο οπτικούς υπαινιγμούς. Οι άνθρωποι σε αυτές τις σελίδες δεν είναι άνθρωποι: είναι σύμβολα –μεγαλύτερες από τη ζωή- εκδοχές των εαυτών τους γεμάτες με αντήχηση. Είναι η ζωή του Bowie σαν παραβολές και ιστορίες της φαντασίας, μια πανέμορφα ψαγμένη ανά-δημιουργία από κάτι που μπορεί να είναι καλύτερο από το αρχειακό υλικό ενός ντοκιμαντέρ. Είναι μια φανταστική αναπαράσταση της εποχής και των ζωών μιας φανταστικής μορφής, εμπνευσμένη από τη ζωή του ηθοποιού, κάποιου David Jones, πρώην κατοίκου του Bromley και αρχικά παιδί του Brixton.

Eίτε είσαι φαν είτε όχι του David Bowie αδυνατείς να αφήσεις το graphic novel από τα χέρια σου, μόλις έρθεις σε επαφή με την πρώτη σελίδα του. Γράφουμε εσκεμμένα «έρθεις σε επαφή» κι όχι διαβάζεις γιατί τα σχεδόν χορογραφημένα στριπάκια που παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια σου σε οδηγούν σε μια υπερβατική εμπειρία. Αν μάλιστα από τα ηχεία σου ξεπηδούν οι μουσικές ιστορίες του Ziggy, τότε μπορείς να απολαύσεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία ανάγνωσης αυτού του υπέροχου κόμικ.

Ο Ziggy που ήταν ο Bowie και τούμπαλιν υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους storytellers που μας έκαναν την χάρη να πέσουν στη γη. Οι άνθρωποι που δημιούργησαν το graphic novel, σεβάστηκαν περισσότερο από όλες αυτή του την ιδιότητα και σκίτσαραν έναν μικρόκοσμο γεμάτο αστρόσκονη, ακτινοπίστολα και ονειροπόληση στην εποχή του φεγγαριού. Σε αυτόν τον μικρόκοσμο η ανδρόγυνη και φεγγοβολούσα φιγούρα του Bowie ξεπροβάλλει και τυφλώνει κάθε αλλόθρησκο και κάθε αποτυχημένο μιμητή του έργου του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v