Tα graphic novels που μας έχουν πάρει τα μυαλά

Κολλήσαμε με μπόλικα graphic novels το τελευταίο διάστημα και τα μοιραζόμαστε μαζί σου για να τα διαβάσεις και του λόγου σου.
Tα graphic novels που μας έχουν πάρει τα μυαλά

Γράφει ο Σπύρος Σμυρνής

Όλο και περισσότερα graphic novels εμφανίζονται τελευταία στα ράφια βιβλιοπωλείων και comic stores και μια χαρά την νιώθουμε είναι η αλήθεια αφού είμεθα λάτρεις του είδους. Κάνουμε λοιπόν μια πρόχειρη διαλογή των καλύτερων graphic novels που διαβάσαμε τελευταία και στα παρουσιάζουμε με τον δέοντα αναγνωστικό σεβασμό.

The Sandman, βιβλίο 2: Το Κουκλόσπιτο του Neil Gainman (εκδόσεις Anubis)

Μία από τις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες σειρές κόμιξ όλων των εποχών, το βραβευμένο αριστούργημα του Neil Gaiman The Sandman έθεσε τον πήχη για ιστορίες λυρικής φαντασίας που στοχεύουν σε ένα πιο ώριμο κοινό στη σύγχρονη βιομηχανία των graphic novels. Εικονογραφημένη από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες, η σειρά είναι ένα πλούσιο μείγμα μοντέρνας και αρχαίας μυθολογίας, όπου συνυπάρχουν αρμονικά η σύγχρονη λογοτεχνία, το ιστορικό δράμα και οι θρύλοι.

Μετά το Πρελούδιο που συγκέντρωνε τα τεύχη 1-8 της επικής σειράς του Gainman, σειρά έχει το Κουκλόσπιτο (που μαζεύει τα τεύχη 9 έως 16) που έρχεται με το σαρδόνιο χιούμορ του, τους αρχετυπικούς του ήρωες και τα συγκλονιστικά στριπάκια να πιάσει θέση στο προσκεφάλι/ κομοδίνο σου, μέχρι να το τελειώσεις. Πίστεψε μας δεν πρόκειται να σου πάρει περισσότερο από μια νύχτα.

Παλιές Πουτ@@ες του Σπύρου Δερβενιώτη ( εκδόσεις Χαραμάδα) 

Λέγεται συχνά ότι "η ιστορία γράφεται από τους νικητές".

Αν αυτό αληθεύει, εδώ θα βρείτε το "bonus material": όλες τις κομμένες σκηνές που θεωρήθηκε σκόπιμο να μείνουν εκτός της κύριας αφήγησης της ιστορίας της χώρας, που όμως φωτίζουν καλύτερα το πεπρωμένο του έθνους μέσα από την διαχρονική δράση μιας κλειστής κάστας διαπλεκόμενων τυχοδιωκτών που οι μοίρες τους συναντώνται στον Κεραμεικό.

Το Παλιές Που@@@ες κυκλοφορούσε για λογαριασμού του Unfollow βάζοντας στο σατιρικό και κυνικό του μικροσκόπιο όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας και των πελατειακών ρουσφετολογικών σχέσεων που λυμαίνονται το κοινό καλό. Ο Δερβενιώτης πιάνει τον διαπλεκόμενο παλμό των πρωταγωνιστών σε μια σχεδόν ανατριχιαστική αποτύπωση της πολιτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα μετεμφυλιακά έως και σήμερα.

Dark Nights Death Metal του Scott Snyder (εκδόσεις Οξύ)

«Όταν η Γη περικλείεται από το Σκοτεινό Πολυσύμπαν, η Λεγεώνα της Δικαιοσύνης βρίσκεται στο έλεος του Μπάτμαν Που Γελά. Η ανθρωπότητα παλεύει να επιζήσει σε ένα κολασμένο τοπίο που έχει διαστρεβλωθεί πέρα από κάθε αναγνώριση, ενώ ο Μπάτμαν, η Γουόντερ Γούμαν και ο Σούπερμαν έχουν όλοι χωριστεί και πολεμούν για να επιβιώσουν. Οι ήρωες θα πρέπει να πολεμήσουν κατά του δαιμονικού νέου τους οίκου και να έρθουν αντιμέτωποι με ολόκληρη την ιστορία τους για να σταματήσουν τον Μπάτμαν Που Γελά μια για πάντα! Παίζουν όλες τις επιτυχίες τους και σμίγουν με κλασσικούς συνεργάτες σε αυτή την τελευταία περιοδεία σε ολόκληρο το Σύμπαν της DC».

Το σκοτεινό ιλουστρασιόν έπος του Scott Snyder, έχει δικαίως άπειρους ορκισμένους fans σε όλο τον κόσμο, χάρη στα μοναδικά σχέδια, το σχεδόν κινηματογραφικό σενάριο και το πινγκ πόνγκ ατάκας ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Σκοτεινό, αλλοπρόσαλλο κι εθιστικό τούτο το Graphic novel σου υπόσχεται καταπληκτικές αναγνωστικές στιγμές.

Τhe War of the Realms του Jason Aaron (εκδόσεις Οξύ)

«Δέκα Βασίλεια έχουν πέσει στον Μάλεκιθ και τον στρατό του εκτός από ένα: Τη Μίντγκαρντ. Σπίτι των αγαπημένων ανθρώπων του Θορ. Σπίτι για ήρωες και θεούς. Τώρα, όμως, η Μίντγκαρντ καίγεται. Ολόκληρη η κόλαση ελευθερώνεται στη Νέα Υόρκη, καθώς ο Μάλεκιθ και οι σύμμαχοί του ξεκινούν την εισβολή τους – και οι μεγαλύτεροί μας ήρωες παρακολουθούν, ενώ η Γη πέφτει!

Με τον Θορ παγιδευμένο στη γη των Γιγάντων του Πάγου και τις δυνάμεις της Γης καταβλημένες, τι μπορεί να σταματήσει τον Μάλεκιθ και τον στρατό του;» Αντιγράφοντας μέρος της περίληψης του οπισθοφύλλου από το War of the Realms, καταλάβαινεις αν είσαι υποψιασμένος marvel-άς πως θα παιχτεί μια φασούλα που θα παραπέμπει σε Avengers κομιξάδικα μεγαλεία. Καλά κάνεις και το σκέφτεσαι γιατί ο Σπάιντερ-Μαν, ο Ντέρντεβιλ, ο Τιμωρός, ο Γκοστ Ράιντερ, ο Μπλέιντ, ο Μαύρος Πάνθηρας κι άλλοι πολλοί σκάνε μύτη σε ένα magnum έπος με τιτάνιες μάχες και υπεράνθρωπο ξυλίκι, που δεν θα χορταίνεις να διαβάζεις.

No Pasarán του Vittorio Giardino (εκδόσεις Jemma Press)

Ο Μαξ Φρίντμαν αναγκάζεται να αφήσει την ηρεμία του σπιτιού του στα περίχωρα της Γενεύης για να επιστρέψει στην ταραγμένη Ιβηρική χερσόνησο αναζητώντας έναν παλιό του φίλο, έναν εθελοντή μαχητή της ελευθερίας που τα ίχνη του έχουν χαθεί στη φρίκη του μετώπου. Ο Φρίντμαν συναντά παλιούς εχθρούς και φίλους και προσπαθεί αρχικά να κρατήσει ουδέτερη στάση, αλλά γρήγορα παρασύρεται σε μια δίνη από ίντριγκες και σκευωρίες…

To σπουδαίο έργο του Giardino μοιάζει ιδανικό για να αποτυπωθεί σε ένα graphic novel μυστηρίου κι έντασης που αναδεικνύουν το καλογραμμένο κείμενο και το ειδικό βάρος που φέρει ένας ήρωας του μεγαλείου του Μαξ Φρίντμαν. Διάβασε το και θα μας θυμηθείς. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v