Τα graphic novels που διαβάσαμε περισσότερο μες στη χρονιά

Aν είσαι εθισμέν@ στα graphic novels θα εκτιμήσεις τη λίστα μας, αν πάλι όχι μάλλον θα εθιστείς κι αυτό μόνο καλό το λες.

Τα graphic novels που διαβάσαμε περισσότερο μες στη χρονιά

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τα τελευταία χρόνια τα graphic novels βρίσκουν την αναγνώριση που τους αξίζει, με τις κυκλοφορίες τους να αυξάνονται συνεχώς στα βιβλιοπωλεία και τα κομιξάδικα της χώρας. Το 2023 ήταν μια καλή χρονιά για τους λάτρεις του είδους οι οποίοι αυτές τις μέρες φτιάχνουν τις λίστες τους με τα καλύτερα του έτους. Έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να αφιερώσουμε λίγες γραμμές σε εκείνα τα graphic novels που λιώσαμε όλη τη φετινή χρονιά.

Iνκάλ μέρος πρώτο και δεύτερο των Moebius και Alejandro Jodorowsky (εκδόσεις Anubis)

Το Ινκάλ είναι ένα ευφυές δημιούργημα που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην 9η τέχνη. Τίποτε δεν έμεινε ίδιο στον θαυμαστό κόσμο των κόμικ μετά την κυκλοφορία κι έκτοτε ορθώς μνημονεύεται ως σημείο αναφοράς για αμέτρητους fans και καλλιτέχνες. Πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά για ένα έργο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο George Lucas και ο Riddley Scott και κινηματογραφικά αριστουργήματα όπως το Star Wars, το Alien αλλά και το Terminator. Όπως καταλαβαίνεις η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη, στο άκουσμα των νέων της επανέκδοσης του Ινκάλ από τις εκδόσεις Anubis.

Το δημιούργημα των Moebius και Alejandro Jodorowsky κατάφερε να επαναπροσδιορίσει αυτό που καλούμε επιστημονική φαντασία, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα το, σε όλες τις κατοπινές γενιές που ασχολήθηκαν είτε, ως δημιουργοί, είτε ως αναγνώστες αλλά και θεατές του είδους. Άλλοτε εφιαλτικό κι άλλοτε ονειρικό, άλλοτε κλειστοφοβικό κι άλλοτε ψυχεδελικό το Ινκάλ –το οποίο κυκλοφόρησε σε 2 μέρη- διαβάζεται μέσα σε λίγες ώρες για έναν και μόνο λόγο. Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Άπαξ κι ανοίξεις την μυστηριώδη πόρτα του, θα χαθείς μέσα σε μια φαινομενικά αλλόκοτη ιστορία, που όσο εξελίσσεται τόσο σε εθίζει στον συναρπαστικό κόσμο της.

Περίληψη εδώ

Spider-men του Brian Michael Bendis (εκδόσεις Anubis)

Χάρη στις διαστατικές μηχανορραφίες του Μυστέριο, ο Πίτερ Πάρκερ του κλασικού σύμπαντος της Marvel συναντά τον Μάιλς Μοράλες, τον νέο αραχνάκια του Ultimate Σύμπαντος, σε μια μοναδική ιστορία-ορόσημο. Ο νέος Σπάιντερ-Μαν είναι σίγουρο ότι θα μάθει πολλά για τη δύναμη και την ευθύνη από την ενήλικη εκδοχή του νεκρού ειδώλου του. Το graphic novel του Bendis ήρθε σα βάλσαμο στην ψυχούλα των αραχνολάγνων του Marvel-ικού σύμπαντος κι αν μη τι άλλο μας ενθουσίασε τόσο με τα σκίτσα του, όσο και με το διασκεδαστικό και ούλτρα απολαυστικό σενάριο του, που έχει περισσότερες ατάκες να θυμάσαι από ότι οι σειρές που βλέπεις στο Netflix.

Περίληψη εδώ 

Εrdogan: Η άνοδος του σύγχρονου σουλτάνου του Can Dündar (εκδόσεις Anubis)

Ο Can Dündar, Τούρκος δημοσιογράφος και συνεργάτης της Washington Post, που ζει πλέον εξόριστος στη Γερμανία, αφιέρωσε πολλά χρόνια έρευνας για τη συγγραφή της βιογραφίας, προϊόν της συνεργασίας του με τον Αιγυπτιο-Σουδανό καλλιτέχνη κόμιξ Anwar. Σκοπός τους δεν είναι να καταδικάσουν ή να κατακρίνουν, αλλά να παραθέσουν τα γεγονότα, ρίχνοντας φως στην πολυσύνθετη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Τουρκίας. To graphic novel του Can Dündar είναι ένα γενναίο αριστούργημα γιατί μας θυμίζει πόσο σπουδαία είναι η δουλειά της αμερόληπτης δημοσιογραφίας η οποία χωρίς να χρειαστεί πάρει θέση υπέρ ή κατά μπορεί κι αποκαλύπτει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τη λειτουργία μιας καταπιεστικής πολιτικής ηγεσίας. Εξαιρετικό απλά.

Περίληψη εδώ 

Στη σκιά του Ολύμπου – ιστορίες και θρύλοι απ ́ τα χωριά της Ελασσόνας των Θανάση Καραμπάλιου και Νίκου Σταυριανού (εκδόσεις Jemma Press)

Μια συλλογή τεσσάρων ιστοριών από τα χωριά της Ελασσόνας, στη σκιά του Ολύμπου. Εκεί όπου οι θρύλοι έχουν ρίζες βαθιές και με φωνές χωμάτινες και αρχαίες, προειδοποιούν και μαγεύουν. Eξαιρετική προσπάθεια από τους δύο Έλληνες δημιουργούς που κερδίζουν το στοίχημα της μεταφοράς των γνωστών θρύλων στο χαρτί. Σκοτεινό, σχεδόν ανατριχιαστικό σκίτσο από τον Σταυριανό, την ώρα που ο Καραμπάλιος κρατά τα γκέμια της αφήγησης, βουτώντας στις λαϊκές διδαχές και ντοπιολαλιές της περιοχής, χωρίς να χάνει στιγμή το μέτρο.

Περίληψη εδώ 

Ο άνθρωπος που έπεσε στη γη των Dan Watters και Dev Pramanik (εκδόσεις Anubis)

Το εγχείρημα της μεταφοράς της σπουδαίας ταινίας του Νίκολας Ρεγκ σε ένα graphic novel μόνο εύκολο δεν είναι ειδικά αν αναλογιστούμε τους αμέτρητους fans της ταινίας που πίνουν νερό στο όνομά της. Παρόλα αυτά οι Dan Watters και Dev Pramanik ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στο δύσκολο έργο τους, δημιουργώντας ένα μικρό κομψοτέχνημα που θα το ξεκοκαλίσεις αμέσως.

Με σεβασμό στην ταινία, ξετυλίγουν το στόρι της επενδύοντας στην απόκοσμη ατμόσφαιρα, το ιδιοφυές σενάριο και με ευρηματικότητα ντύνουν με εικόνες και κείμενο τον άνθρωπο που έπεσε στη γη, επανασυστήνοντάς τον. Από εμάς είναι μεγάλο ναι.

Βουκολικό ειδύλλιο του Σταύρου Κουτσιούκη (εκδόσεις Jemma Press)

H ιστορία του Αστέρα και της Στελλίτσας και του Αστέρα είναι μια ερωτική ιστορία. Βασικά για να λέμε –ή μάλλον να γράφομε- τα πράγματα με το όνομά τους είναι μια πολύ ερωτική ιστορία, που ίσως πέσει βαριά στα ματάκια πουριτανών αναγνωστών. Ποσώς μας ενδιαφέρουν ωστόσο οι αντιδράσεις τους, γιατί ο Κουτσιούκης καταφέρνει για άλλη μια φορά να συνδυάσει εξαιρετικά τον ερωτισμό με το χιούμορ, σε ένα graphic novel που διαβάζεται νεράκι. Αστείο, έξυπνο και σούπερ διασκεδαστικό ψάχνει τη κομιξοθήκη σου.

Περίληψη εδώ 

Black Beth: Οι διάβολοι του Αλκαντές & άλλες ιστορίες των Alec Worley και Dani (εκδόσεις Jemma Press)

Έχοντας δει την οικογένεια και ολόκληρο το χωριό της να μακελεύονται από τον Κόμη Βόλφγκανγκ Ρασσάου, η Μπεθ θα εκπαιδευτεί σκληρά προκειμένου να εκδικηθεί τον αναίτιο χαμό τους. Όμως η εκδίκησή της δεν θα σταματήσει στην εξόντωση του σατανικού κόμη… Αιματοβαμμένο διαμαντάκι με το οποίο θα ενθουσιαστούν οι λάτρεις των classic horror ιστοριών. Υπέροχα εφιαλτικό το σκίτσο κι εξαιρετική η κλιμάκωση των ιστοριών του graphic novel που σου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους.

Περίληψη εδώ 

Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ (εκδόσεις Μίνωας)

O Υπέροχος Γκάτσμπυ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1925, αγαπήθηκε από πολλές γενιές αναγνωστών και σήμερα παίρνει τη μορφή ενός εκπληκτικού graphic novel. Ο Τζέι Γκάτσμπυ, ο Νικ Κάραγουεϊ, η Ντέιζι Μπιουκάναν και οι υπόλοιποι αξέχαστοι χαρακτήρες ζωντανεύουν μέσα από τις παραστατικές εικόνες της εικονογράφου Άγια Μόρτον. Το συγκεκριμένο graphic novel κυκλοφόρησε προς τα τέλη του 2022, ωστόσο μας συντρόφευσε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, χάρη στην εξαιρετική του εικονογράφηση η οποία έδεσε εξαιρετικά με την αφήγηση του αριστουργήματος του Φιτζέραλντ αφού αποτυπώνει με ιδιαίτερα εμπνευσμένο τρόπο όλη εκείνη την νοσταλγική περίοδο που σηματοδότησε τις χρυσές μέρες της τζαζ και της εποχής της.

Περίληψη εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v