5 βιβλία μυστηρίου που πρέπει να διαβάσεις τώρα

Αν είσαι λάτρης των whodunit λογοτεχνικών ιστοριών μυστηρίου, τότε αυτή η λίστα ψάχνει τη βιβλιοθήκη σου.

5 βιβλία μυστηρίου που πρέπει να διαβάσεις τώρα

Κοντοζυγώνουν επιτέλους τα Χριστούγεννα κι είμαστε έτοιμοι να πλακωθούμε να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας για τις άδειες των γιορτών. Βλέπεις περιμένουμε πώς και πώς να πιάσουμε μια ζεστή σπιτίσια γωνιά με ένα βιβλιαράκι ανά χείρας για να βγει καλά ο χρόνος και να μπει το ίδιο καλά ο επόμενος. Αν μάλιστα το βιβλιαράκι είναι μυστηρίου, τότε ακόμη καλύτερα αφού έχουμε μια αδυναμία παραπάνω στις whodunit ιστορίες. Άλλωστε έχουμε και μια έφεση στο να διαλευκάνουμε αστυνομικές ιστορίες κι εγκλήματα πάσης φύσεως.

Θάνατος στο βιβλιοπωλείο της Άλις Σλέϊτερ (εκδόσεις Ψυχογιός)

Ένα διασκεδαστικό μυθιστόρημα αγωνίας, που διερευνά ηθικά ζητήματα σχετικά με το πάθος μας για τα αληθινά εγκλήματα και το πώς διαχειριζόμαστε ιστορίες που δε μας ανήκουν. Το βιβλίο της Άλις Σλέϊτερ θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των crime ιστοριών αφού είναι καμωμένο με μπόλικο σασπένς κι ισόποση δόση μυστηρίου που τις ανακαλύπτεις όσο βυθίζεσαι στον κόσμο του. Το εύρημα της συγγραφέως να τοποθετήσει μια βιβλιοπώλισσα ως κεντρικό πρόσωπο του αστυνομικού της μυθιστορήματος, ήταν ένα αφηγηματικό ρίσκο που τα έβγαλε τα λεφτά του μιας και μας έκανε να αγαπήσουμε έξτρα αυτόν τον εκκεντρικό χαρακτήρα που κουβαλά στις πλάτες του την ιστορία του βιβλίου. Από τις λογοτεχνικές εκπλήξεις της χρονιάς, χάρη στη ρέουσα γραφή, το σαρδόνιο χιούμορ και τους καλογραμμένους χαρακτήρες του.

Περίληψη εδώ 

Ο κύκλος του Μπερνάρ Μινιέ (εκδόσεις Μίνωας)

Το ογκώδες βιβλίο του Μινιέ –περί τις 776 σελίδες- ασχολείται με μια ακόμη περιπέτεια του επιθεωρητή Μαρτέν Σερβάζ, ο οποίος αυτή τη φορά θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα μακάβριο παιχνίδι, που ίσως έχει υφάνει ένας διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος. Η πένα του Μινιέ εξελίσσεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή του Κύκλου αφού σε παρασύρει σε ένα αστυνομικό θρίλερ από το πάνω ράφι της crime λογοτεχνίας. Με μια σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση ο συγγραφέας καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας σελίδα, οδηγώντας τον σε ένα σκοτεινό σύμπαν που θα τον ακολουθεί εφιαλτικά σχεδόν μέχρι το τέλος της ιστορίας. Αν ψάχνεις δώρο για τους νουάρ βιβλιόφιλους σου, τότε μόλις το βρήκες.

Περίληψη εδώ

Κριστίν του Στίβεν Κινγκ (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Συγγραφείς υπάρχουν πολλοί, Στίβεν Κινγκ όμως μονάχα ένας, κι αυτό μπορούν να στο επιβεβαιώσουν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, που έχουν ορκιστεί αιώνια πίστη στο όνομά του. Αντίστοιχα βιβλία τρόμου και μυστηρίου υπάρχουν πολλά, Κριστίν μόνο μία κι αυτό είναι αντίστοιχα αυταπόδεικτο αρκεί να διαβάσεις τη νέα επετειακή – για τα 40 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της- κι έξτρα μπαμπάτσικη έκδοση του αριστουργήματος του Κινγκ, που μεταφέρθηκε στο σινεμά εξίσου αριστουργηματικά από τον Τζον Κάρπεντερ. Δεν θα επισέλθουμε σε spoiler λεπτομέρειες περί του «σατανιασμένου» αυτοκινήτου που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην παγκόσμια λογοτεχνία αλλά και στον κινηματογράφο, μιας και δεν χρειάζονται. Αυτό που χρειάζεται ωστόσο η βιβλιοθήκη σου είναι να πας στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο της γειτονιά σου και να πάρεις μια κόπια του αμέσως και χωρίς πολλά πολλά.

Περίληψη εδώ 

Λάθος μέρα, λάθος στιγμή της Gillian McAllister (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Καλά και τα whodunit δεν λέμε, όμως το whydunnit μυθιστόρημα της Gillian McAllister θα σου πάρει το μυαλό κι αν δεν μας πιστεύεις, μια αναγνωστική δοκιμή είναι αρκετή για να πειστείς για του λόγου το αληθές. Πολυεπίπεδο και φορτωμένο με πολλές λογοτεχνικές αρετές το Λάθος μέρα, λάθος στιγμή είναι μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς κι είμαστε βέβαιοι ότι μετράμε αντίστροφα για την τηλεοπτική ή κινηματογραφική του μεταφορά τα επόμενα χρόνια. Με εμφανείς επιρροές από το Run Lola Run του Τομ Τίκβερ και το Russian Doll που έκανε δικαιολογημένα χαμό στο Netflix, το βιβλίο της McAllister συνδυάζει όλα εκείνα που σε εθίζουν σε ένα βιβλίο. Ταλαντούχα γραφή, συγκινητικά ρεαλιστικούς χαρακτήρες, ευρηματικές ανατροπές και πολύ σασπένς.

Περίληψη εδώ 

Η ετυμηγορία του Καραβάτζο του Μάρκο Ντε Φράνκι (εκδόσεις Πατάκης)

Η ιταλική αστυνομική λογοτεχνική σχολή δικαίως θεωρείται ως μια από τις καλύτερες στον κόσμο κι ο Μάρκο Ντε Φράνκι χαιρετίζεται σαν άξιο τέκνο της όπως επιβεβαιώνει και η Ετυμηγορία του Καραβάτζο, η οποία διαβάζεται απνευστί παρά τις σχεδόν 700 σελίδες της. Η εμπειρία του Ντε Φράνκι ως αστυνόμος Α’ σε ιταλικό ερευνητικό γραφείο, προσδίδει έξτρα ρεαλισμό στο μυθιστόρημά του, γεγονός που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του είδους. Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει με περίσσια μαεστρία την ιστορία του η οποία δεν χωλαίνει στιγμή, ούτε κοιλιάζει καταλήγοντας σε χασμουρηματικά κλισέ. Αντίθετα επενδύει σε μια νευρώδη και γεμάτη ένταση γραφή που μαζί με τους δυναμικούς πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες αποτελούν το κρυφό χαρτί ενός βιβλίου που δεν θα αφήνεις από τα χέρια σου.

Περίληψη εδώ 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v