Οι καλύτερες συνταγές για χουχουλιάρικες σούπες

Πεντανόστιμες, ιδιαίτερες και σούπερ χορταστικές, αυτές οι σούπες είναι ό,τι πρέπει για τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια.

Οι καλύτερες συνταγές για χουχουλιάρικες σούπες

Οι σούπες είναι ο ορισμός του comfort food, αυτού του φαγητού που ηρεμεί το μέσα σου και κάνει τον κόσμο να μοιάζει ωραιότερος, ακόμα και όταν έξω κάνει κρύο και σκοτεινιάζει από τις 17.00. Και με τις συνταγές που σου βρήκαμε, είναι βέβαιο πως αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα θα πετύχεις.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Υλικά:
1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος, 500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι, 200 γρ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη, η άλλη μισή κομμένη σε καρέ), 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

Εκτέλεση:
Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους. Κόβουμε σε φέτες. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες. Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι. Την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.

Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα). Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε. Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 15΄. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, και προαιρετικά φρέσκο τζίντζερ. Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας. Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ. Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Εύκολη πρασόσουπα βελουτέ με σπιτικό crumble φέτας

Υλικά:
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο, 4 πράσα σε φέτες, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε φέτες, 4 μέτριες πατάτες σε κύβους, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1.300 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών, 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, 30 γρ. φρέσκο βούτυρο, 150 γρ. φέτα, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το crumble φέτας: 30 γρ. νιφάδες βρώμης, 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα, 30 γρ. ηλιόσπορους, 1 κ.σ. σουσάμι, ¼ κ.γ. ξερό θυμάρι, 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη, 80 γρ. φέτα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το crumble. Σε μπολ ανακατεύουμε καλά τη βρώμη, τα φιστίκια Αιγίνης, τους ηλιόσπορους, το σουσάμι, το θυμάρι, τη ζάχαρη, τη φέτα θρυμματισμένη, το ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C° στον αέρα για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το μείγμα. Κατά τη διάρκεια ψησίματος, μια-δυο φορές ανακατεύουμε για να ψηθεί πιο ομοιόμορφα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σούπα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκι σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τις πατάτες,, αλάτι (ελάχιστο ή και καθόλου, αν χρησιμοποιήσουμε αλατισμένο ζωμό) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και περιχύνουμε με το νερό (ή το ζωμό), προσθέτοντας τα φυλλαράκια θυμαριού. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε το crumble απ’ το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βράσουν καλά τα λαχανικά της σούπας, την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο και τη φέτα και πολτοποιούμε καλά με ραβδομπλέντερ. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε την πολτοποίηση μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δοκιμάζουμε τη σούπα και αναπροσαρμόζουμε το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με λίγες κουταλιές από το crumble φέτας.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Πατατόσουπα με κάστανα

Υλικά:
Για τα κρουτόν: 6 φέτες ψωμί για τοστ, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο, 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, αλάτι, πιπέρι
Για τη σούπα: 1 κιλό πατάτες, 200 γρ. κάστανα βρασμένα, 1 κρεμμύδι, 1 πράσο, 80 γρ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 σκ. σκόρδο, 70 γρ. λευκό κρασί, 1 κύβο κότας, 1,5-1,7 λίτρα νερό, χυμό από ½ λεμόνι, 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: ελαιόλαδο, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, φύλλα θυμαριού

Εκτέλεση:
Για τα κρουτόν: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις φέτες ψωμιού σε μικρά κυβάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τα κυβάκια σε ένα ταψί, τα απλώνουμε καλά, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε το σκόρδο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά τα κρουτόν πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

Για τη σούπα: Κόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μεγάλα κομμάτια, και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε 30 γρ. βούτυρο, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον κύβο και το 1,5 λίτρο νερό, και βράζουμε για 10 λεπτά. (Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με επιπλέον νερό.) Ρίχνουμε τα κάστανα και βράζουμε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή η σούπα. Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, προσθέτουμε τα κρουτόν, και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι και φύλλα θυμαριού.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Σούπα γλυκοπατάτας με μπέικον

Υλικά:
4 μεγάλες γλυκοπατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια, 200 γρ. φέτες μπέικον ψιλοκομμένες, 50 γρ βούτυρο αγελάδας, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 60 γρ. τζίντζερ ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, 1.5 lt ζωμό λαχανικών, 300 ml κρέμα γάλακτος, 50 ml λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: 4 φέτες μπέικον, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε το βούτυρο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το τζίντζερ και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε ακόμα 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν, προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το μπέικον, ανακατεύουμε εκ νέου, ρίχνουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με ένα ραβδομπλέντερ ώστε να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε τις φέτες μπέικον για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή μαζί με μία φέτα μπέικον, λίγο γιαούρτι και προαιρετικά με λίγο πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v