Ποια θα είναι η επόμενη χοτ πιάτσα της Αθήνας;

Τα Ιλίσια, η Κυψέλη, ο Νέος Κόσμος, το Μεταξουργείο και η αναγεννημένη Καρύτση διεκδικούν τον τίτλο του νέου χοτ προορισμού της πόλης που δεν ησυχάζει ποτέ.

Ποια θα είναι η επόμενη χοτ πιάτσα της Αθήνας;

Αν έπρεπε να διαλέξουμε έναν μόνο λόγο που αγαπάμε την Αθήνα, οι αέναες αλλαγές της θα ήταν πολύ ψηλά στη λίστα με τις υποψηφιότητες. Η δράση μεταφέρεται κάθε λίγα χρόνια και σε μια νέα γειτονιά, και οι μέχρι πρότινος ερημικοί της δρόμοι μπορεί να βρεθούν ξαφνικά να σφύζουν από ζωή, και τούμπαλιν. Αυτή τη στιγμή, ας πούμε, η Ασκληπιού είναι το νέο Παγκράτι που ήταν η νέα πλατεία Αγίας Ειρήνης που ήταν η νέα Καρύτση που ήταν το νέο Ψυρρή που ήταν το νέο Γκάζι, και πάει λέγοντας. Οι τάσεις, βέβαια, διακρίνονται από νωρίς, δεν ξεφυτρώνουν σε μία βραδιά, κι αυτό μας δίνει την δυνατότητα να προβλέψουμε με σχετική ακρίβεια ποια θα είναι η επόμενη αθηναϊκή μας πιάτσα, και να σε στείλουμε εκεί… πριν γίνει κουλ, που λένε και οι χίπστερ.

Τα Ιλίσια

Είναι μάλλον δύσκολο να μην έχει πάρει τελευταία το αυτί σου κάτι για την περιοχή πίσω από το Χίλτον, στην οποία νέα στέκια ξεφυτρώνουν το ένα πίσω από το άλλο. Η αρχή έγινε με την Πλατεία Βραζιλίας, στην οποία κάνουν καιρό τώρα χαμό τα LOT51, Iguazu, Cyrano en ville και Flaneur, και συνεχίστηκε με το άνοιγμα δύο από τα πιο πολυσυζητημένα φαγάδικα της χρονιάς που μόλις πέρασε, του κρητικού Αορίτη και του Τσίφτης Γαστροκουτούκι. Να μας το θυμηθείς, αυτά είναι μόνο η αρχή.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by LOT 51 🏝 (@lot.51)

Η «κάτω» γειτονιά του Μεταξουργείου

Ξέρεις, αυτή που πολύς κόσμος επιμένει να αποκαλεί Κεραμεικό, κι ας είναι δύο βήματα ή και ακριβώς δίπλα στο ίδιο το κτίριο του Μεταξουργείου, που βάφτισε ολόκληρη την περιοχή. Σε περίπτωση που δεν το πρόσεξες, η γειτονιά των θρυλικών νεοκαφενέδων και των οικονομικών μεζεδοπωλείων περνά αργά αλλά σταθερά σε μια νέα, αλλιώτικη εποχή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Κεραμείο που πλέον λέγεται Trinidad και μοιάζει σαν να προσγειώθηκε εδώ από του Ψυρρή, το Ortsag του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και της ομάδας του CTC που πηγαίνει το streetfood σε νέα, γκουρμέ επίπεδα και το coworking space Π55 που αναβίωσε ένα από τα ομορφότερα, ιστορικά κτίρια της περιοχής. 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lambros Lazaris (@lambros_lazaris)

Η πλατεία Καρύτση

Κάνει δυναμικό comeback, για το οποίο σου ετοιμάζουμε χωριστό αφιέρωμα, αλλά προς ώρας ας απαριθμήσουμε τις νέες της αφίξεις: Το χιλιοσυζητημένο Bless me Father με τα φοβερά και τρομερά κοκτέιλ του, το Glug Glug για κρασιά και aperitivo, και το ιταλικό εστιατόριο Gloria Gati άνοιξαν σχεδόν ταυτόχρονα το τελευταίο δίμηνο. Βάλε και το πανέμορφο L’ Alchimiste, το 34 Athens με τη μυστική του αυλή, που βρίσκεται εδώ από πέρυσι, συν την παλιά σταθερή αξία του Pairidaeza (του μόνου που επιβίωσε από την προηγούμενη ζωή της πλατείας) και μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι πολύ σύντομα θα μιλάμε για αναβίωση.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bless me father (@blessmefather_athens)

Ο Νέος Κόσμος

Είναι ήδη προορισμός εδώ και δύο χρόνια, είναι όμως και μια περιοχή αρκετά απλωμένη, ώστε να μην μιλάμε ακόμα ακριβώς για πιάτσα –έμφαση στο «ακόμα». Ωστόσο, το Τέρας είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα δημοφιλέστερα all day bar της Αθήνας, το Ναϊφ συγκεντρώνει κάθε βράδυ τα πλήθη πίσω από τη Στέγη, και το Bariero δεν πρόλαβε καλά καλά να κλείσει χρόνο και έχει ήδη δει τη μισή Αθήνα να περνά από τα σκαμπό του. Γύρω, δε, από το πλατειάκι της Μεναίχμου το Cobra High μαζί με το Annie’s Fine Cooking και το wine bar Επτά Μάρτυρες φτιάχνουν τη δική τους μίνι πιάτσα-μέσα-στην-πιάτσα. Για να μην πιάσουμε καν τα καταπληκτικά μεζεδοπωλεία-ρακάδικα σαν το Τρίκυκλο και το Λοστρέ, που φέρνουν ένα ακόμα target group στην περιοχή.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bariero (@bariero_athens)

Η Κυψέλη

Ναι ξέρουμε, πολλοί έχουν βιαστεί να την βαφτίσουν ήδη πιάτσα, και η αλήθεια είναι πως η αναβίωσή της –ειδικά από την επανεκκίνηση της Δημοτικής Αγοράς και μετά– υπήρξε και ταχύτατη και εντυπωσιακή. Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, η Κυψέλη έχει προς ώρας βασικά δύο καθαρόαιμα μπαρ, το Βίλατζ και το Έπρεπε, και ανάμεσά τους κάποια all day στέκια, μπραντσάδικα, sui generis μαγαζάκια, μπεργκεράδικα και μεζεδοπωλεία. Έχει δηλαδή τη μαγιά για να γίνει πιάτσα, αλλά όχι ακόμα το φουσκωμένο ζυμάρι. Κοντός ψαλμός βέβαια…

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη It's a Βίλατζ (@itsavilatz)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v