Τους καλύτερους και φθηνότερους μεζέδες θα τους φας στα Εξάρχεια

Σε καφενεία και μπιστρό, σε κρητικά στέκια και μεζεδοπωλεία, οι μεζέδες στα Εξάρχεια έχουν την τιμητική τους και είναι και φτηνοί.

Τους καλύτερους και φθηνότερους μεζέδες θα τους φας στα Εξάρχεια

Ζωοδόχου Πηγής, Ιπποκράτους, Χαριλάου Τρικούπη, όπου κι αν κοιτάξεις και βολτάρεις στα Εξάρχεια οι μεζέδες καραδοκούν και τα καραφάκια τσίπουρο αδειάζουν από παρέες που περνάνε καλά και πληρώνουν όχι πολλά.

Ακολούθησέ μας σε μια τσάρκα πεινασμένη σε μερικά από τα καλύτερα μεζεδοστέκια – κλασικά και σύγχρονα – της γειτονιάς που έχει τα πάντα.

Miss Neapolis

Ιπποκράτους 156, τηλ: 2106467780

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by MissNeapolis (@missneapolis)

H Νεαπολιώτισσα Έφη μαζί με τον ικαριώτη μάγειρα Σταύρο Καλογέρη έστησαν ένα εξαρχειώτικο μπιστρό που ξεχωρίζει στην γειτονιά και σερβίρει μοντέρνα μεζεδάκια από τη μεσογειακή-ασιατική κουζίνα σε έναν μοντέρνο και φιλόξενο χώρο. Στον κατάλογο θα βρεις λαχταριστό Bao Bun με μοσχάρι ψιλοκομμένο, baby gem, αγγουράκι πίκλα και απαλή σάλτσα με πιπεριά jalapeño, πατάτες baby σπαστές με pulled pork και curry mayo sauce, φρέσκιες παπαρδέλες με κοτόπουλο και κολοκυθάκι, σε λευκή σάλτσα αρωματισμένη με λεμόνι, σιγομαγειρεμένο μοσχάρι με σάλτσα gravy και πουρέ γλυκοπατάτας και εξαιρετικές βελουτέ σούπες ημέρας. Λογαριασμός στα 15-18€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Τσέλιγκας

Ζωοδόχου Πηγής 50, τηλ: 2103809023

Το ιστορικό μεζεδοπωλείο της Ζωοδόχου Πηγής πέρασε σε νέα διεύθυνση, διατηρώντας όμως τον γνωστό, ρετρό του χαρακτήρα και με ευχάριστες εκπλήξεις στην κουζίνα. Στα λιγοστά του τραπεζάκια θα πιάσεις θέση για να απολαύσεις την περίφημη «ντομάτα της Χαράς» μια παραλλαγή της κλασικής ντομάτας-τριαντάφυλλο, καβουρμά με αυγά, γαύρο μαρινάτο, πικάντικο μπουγιουρντί, σαγανάκι με τυρί Νάουσας, κολοκυθοκεφτέδες, γλυκιά πατάτα οφτή και σφέλα Μεσσηνίας. Όπως κατάλαβες οι μεζέδες το σηκώνουν το τσιπουράκι τους ή τη ρακή τους. Για ένα σωστό μεζεδογεύμα με αλκοόλ, υπολόγισε περί τα 12-15€ το άτομο.

Λόντζα της Γειτονιάς

Χαριλάου Τρικούπη 76, τηλ: 2103612334

H Λόντζα είναι το σημείο όπου μαζεύονται το απόγευμα οι γυναίκες της γειτονιάς και λένε τα νέα του χωριού και αυτή ακριβώς την αίσθηση αποπνέει το ιδιαίτερο αυτό φαγάδικο της Χαριλάου Τρικούπη. Με μίνιμαλ εσωτερικό χώρο που παραπέμπει σε χωριάτικο καφενείο, η Λόντζα ετοιμάζει λίγα και καλά πιάτα ημέρας, μερικές πίτες, γλυκά και σαλάτες. Εδώ θα βρεις μοσχάρι κοκκινιστό σούπα, κεφτέδες με πατάτες τηγανιτές από μοσχάρι Τρικάλων, παραδοσιακές χυλοπίτες Κομοτηνής με φέτα Μεσσηνίας, Μπαλίκ Εκμέκ ήτοι σάντουιτς με φρέσκο φιλέτο λαβράκι και αυγά με πατάτες ελεύθερας βοσκής με βιολογική ματζουράνα. Ο λογαριασμός με τσίπουρο Τυρνάβου στα 10-12€ το άτομο.

Μουριά

Χαριλάου Τρικούπη 87, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3812607

Το ιστορικό καφενείο στη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται εδώ από το 1915 και συνεχίζει αδιαλείπτως από τότε μέχρι σήμερα να σερβίρει παραδοσιακό ελληνικό καφέ από τις 7.00 το πρωί, αλκοόλ και μεζεδάκια αργότερα. Η διακόσμηση είναι όσο παλιακή πρέπει, ενώ ο μίνιμαλ κατάλογος περιλαμβάνει τίμιες μεζεδοποικιλίες με κεφτεδάκια, λουκάνικα, ντολμαδάκια και λοιπά για να βάλεις στη μέση και να συνοδεύσεις ούζα ή τσίπουρα κατά το δοκούν. Αν είσαι τυχερός ίσως πετύχεις και μουσικούς του δρόμου που μπαίνουν απροειδοποίητα και πλημμυρίζουν το μαγαζί με ωραίες μελωδίες, όπως παλιά. Λογαριασμός στα 10-12€ για τσιμπολόγημα μετά αλκοόλ.

Ρακουμέλ

Εμμανουήλ Μπενάκη 71, τηλ.: 21 0380 0506

Εκτός από το βραβείο πιο εμπνευσμένου ονόματος, παίρνει κι αυτό του πιο παρεΐστικου κρητικού στεκιού της πόλης. Το Ρακουμέλ είναι ίσως η σταθερότερη αξία για παρεϊστικα τσιμπούσια και τσουγκρίσματα στην περιοχή, και μια επίσκεψη αρκεί για να μπεις στο mode του. Μακαρούνια σκιουφιχτά, τοματοκεφτέδες, χοχλιοί μπορμπουριστοί, συκώτι τηγανιτό με δενδρολίβανο και λευκό κρασί κι ομέλετα με σύγκλινο δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου. Με 15€ το άτομο, συν τις ρακές, θα σας σαν σωστός σύντεκνος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v