Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια γλυκά με μπανάνες

Κέικ, cookies, τάρτες, banoffee, αλλά και… σάλτσα μπανάνας για τα υπόλοιπα γλυκά σου. Πέντε φανταστικές συνταγές για να αξιοποιήσεις τις μπανάνες.

Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια γλυκά με μπανάνες

Αν έπρεπε να απονείμουμε το βραβείο καλύτερου φρούτου για γλυκό, οι μπανάνες θα ήταν πολύ ψηλά στη λίστα με τις υποψηφιότητες. Και αν δεν μας πιστεύεις, μια ματιά –και μετά μια δοκιμή– στις συνταγές που ακολουθούν θα σε πείσει.

Soft cookies μπανάνας με κομματάκια σοκολάτας

Υλικά:
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ¾ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, ¼ κ.γλ. αλάτι, 1 μέτρια ώριμη μπανάνα πολτοποιημένη, 40 ml ηλιέλαιο, 40 ml ελαιόλαδο, 50 γρ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας, 50 γρ. μαύρη ζάχαρη, 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, 80 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξύλο κοπής πολτοποιούμε με πιρούνι τη μπανάνα και την ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, τα δύο είδη ζάχαρης και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα. Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ ή κουτάλα ίσα-ίσα μέχρι να έχουμε ενιαίο μείγμα. Προσθέτουμε τα ⅔ της ψιλοκομμένης κουβερτούρας και τα ενσωματώνουμε.

Βάζουμε το μπολ όπως είναι στην κατάψυξη για 15-20 λεπτά. Εντωμεταξύ προθερμαίνουμε φούρνο και απλώνουμε λαδόκολλα σε ταψί φούρνου. Βγάζουμε το μπολ από την κατάψυξη και αν το μείγμα μας είναι ακόμα πολύ κολλώδες, νοτίζουμε ελαφρώς τα χέρια μας και με γρήγορες κινήσεις πλάθουμε ισομεγέθεις μπαλίτσες περίπου των 40 γρ. Τις τοποθετούμε στο ταψί με κενά μεταξύ τους. Μοιράζουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα από πάνω τους, πιέζοντάς τα ελαφρώς για να κολλήσει πάνω τους.

Ψήνουμε τα cookies σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 14-16 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα στις άκρες. Όταν θα τα βγάλουμε από το φούρνο, θα είναι ακόμα μαλακά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και απολαμβάνουμε.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Κέικ μπανάνα

Υλικά:
2 φλ. ζάχαρη, 10 κουταλιές βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος), 3 αυγά μεγάλα, 3 ώριμες μπανάνες, 1 κ.γ. κανέλα, 3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 κ.γ. σόδα, 1 κ.γ. αλάτι, λίγη βανίλια

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και αλείφουμε με βούτυρο μια φόρμα. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και χτυπάμε καλά προτού προσθέσουμε το επόμενο. Σε ένα μικρό μπολ λιώνουμε τις μπανάνες με το πιρούνι και προσθέτουμε την κανέλα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, σόδα, αλάτι και baking powder. Προσθέτουμε τις μπανάνες στο μίγμα ζάχαρης-αβγών και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά και να εξαφανιστεί το αλεύρι.

Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 60-70 λεπτά. Βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν βγει εντελώς στεγνό τότε το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι το αφήνουμε να ψηθεί λίγο παραπάνω.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Εύκολη tarte tatin με μπανάνες

Υλικά:
100 γρ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. κονιάκ, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 550 γρ. μπανάνες ώριμες, ⅓ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 φύλλο σφολιάτας, 1 κρόκο από μεσαίο αυγό για το άλειμμα
Για το σερβίρισμα: σαντιγί, φρέσκο δυόσμο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι -που να χωράει και στον φούρνο- σε δυνατή φωτιά να κάψει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο, και αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε το κονιάκ και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες, τις τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής, και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Μεταφέρουμε τις μπανάνες στο τηγάνι έτσι ώστε η εξωτερική πλευρά να ακουμπάει στον πάτο και να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο με τον τρίφτη χειρός πάνω από τις μπανάνες.

Τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας στην επιφάνεια εργασίας και κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Απλώνουμε τα 5 κομμάτια περιμετρικά πάνω από τις μπανάνες ώστε να δημιουργήσουν έναν κύκλο και τοποθετούμε το τελευταίο κομμάτι στο κέντρο, καλύπτοντας έτσι όλες τις μπανάνες. Τρυπάμε τη σφολιάτα με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία, ώστε να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Αλείφουμε με ένα πινέλο τη σφολιάτα με τον κρόκο ώστε να πάρει ωραίο χρώμα στο ψήσιμο.

Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στην πάνω σχάρα. Αφαιρούμε το τηγάνι από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε σε μια στρογγυλή επιφάνεια την τάρτα και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με σαντιγί και φρέσκο δυόσμο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Banoffee

Υλικά:
Για τη βάση μπισκότου: 300 γρ. μπισκότο τριμμένο, 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη σαντιγί καραμέλας: 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα βρασμένο, 500 γρ. κρέμα γάλακτος
Για τη γέμιση καραμέλα: 800 γρ. ζαχαρούχο γάλα βρασμένο

Για το στήσιμο του banoffee: 350 γρ. μπανάνες κομμένες σε φέτες 0,5 εκ. και διαγώνια, 500 γρ. σαντιγί με καραμέλα, 50 γρ. φιστίκι Αιγίνης τριμμένο, σαντιγί καραμέλας

Εκτέλεση:
Για το βρασμένο ζαχαρούχο: Βυθίζουμε την κλειστή κονσέρβα του ζαχαρούχου σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 ώρες. Κατά τη διάρκεια θα χρειάζεται να συμπληρώνουμε νερό στην κατσαρόλα. Κρυώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου πριν ανοίξουμε τη συσκευασία.

Για τη γέμιση καραμέλα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βρασμένο ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να σπάσουν όλοι οι κόμποι και να αποκτήσει μια λεία και γυαλιστερή όψη.

Για τη βάση μπισκότου: Λιώνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο και στη συνέχεια απλώνουμε το μείγμα στη φόρμα όπου θα συνθέσουμε το γλυκό και τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει το μπισκότο.

Για τη σαντιγί καραμέλας: Σε ένα μίξερ τοποθετούμε το ζαχαρούχο γάλα και την κρέμα και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να έχουμε μία σφιχτή σαντιγί. Τοποθετούμε τη σαντιγί σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρό κορνέ και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Για το στήσιμο του banoffee: Μόλις η γέμιση καραμέλα είναι έτοιμη, την απλώνουμε στην κρύα βάση του μπισκότου και τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να σφίξει. Τοποθετούμε τις μπανάνες κυκλικά πάνω στη γέμιση καραμέλα από έξω προς τα μέσα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του banoffee. Συνεχίζουμε και καλύπτουμε τις μπανάνες με τη σαντιγί και τελειώνουμε με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Σάλτσα καραμελωμένης μπανάνας
(για κέικ, βάφλες, παγωτά και μους)

Υλικά:
3 κ.σ. βούτυρο, 4 μέτριες σε μέγεθος μπανάνες ώριμες και σφιχτές, 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος, 1 πρέζα αλάτι, 8 κ.σ. καστανή ή μαύρη μαλακή ζάχαρη

Εκτέλεση:
Κόβουμε πρώτα σε λεπτές ροδέλες τις μπανάνες. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Σοτάρουμε τις μπανάνες σε σιγανή φωτιά να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι κι ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Ρίχνουμε το αλάτι και την κρέμα. Αφήνουμε μερικά λεπτά μέχρι να πυκνώσει με το βρασμό η καραμέλα γάλακτος.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v