Βιβλία και ταινίες για τo Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τη Γάζα που δεν ξέρουμε

Ο κινηματογράφος κι η λογοτεχνία δεν φοβήθηκαν ποτέ να πάρουν θέση για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα και εμείς σταχυολογήσαμε τις πιο ενδιαφέροντα έργα τους.

Βιβλία και ταινίες για τo Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τη Γάζα που δεν ξέρουμε

Όλος ο πλανήτης παρατηρεί αποσβολωμένος για ακόμη μία φορά τα όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κι ελπίζει να τελειώσει το αιματοκύλισμα και στις δύο πλεύρες. Οι συρράξεις μεταξύ των δύο λαών κρατούν πολλά χρόνια κι έχουν αποτελέσει μάλιστα έμπνευση για σημαντικές ταινίες αλλά και πολύ συγκινητικά βιβλία, που ασχολήθηκαν με το θέμα με διαφορετικό τρόπο ότι συνηθίζουμε να διαβάζουμε σε σχετική αρθρογραφία ή να βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης και τα social media. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα πιο ενδιαφέροντα έργα που μας έδωσε ο κινηματογράφος κι η λογοτεχνία σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα και σου τα παρουσιάζουμε σε σχετική λίστα.

4 ταινίες

Παράδεισος Τώρα του Χάνι Αμπού-Ασάντ

Δυο Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα, φίλοι από τα παιδικά χρόνια, επιλέγονται για μια αποστολή αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ. Ετοιμάζονται μυστικά από τις οικογένειές τους και στέλνονται στο θάνατο. Όμως η επιχείρηση παρουσιάζει κάποια προβλήματα, κάτι που τους επιτρέπει να προβληματιστούν αν πράττουν σωστά ή όχι. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα φιλμ που άγγιξαν το θέμα, βραβευμένο με Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.  Παράλληλα η ταινία τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ ήταν Υποψήφια και για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2006, συγκλονίζοντας τους θεατές της όπου κι αν προβλήθηκε.

Γάζα, Αγάπη μου των Άραμπ Νάσερ, Ταρζάν Νάσερ

Γάζα, σήμερα. Ένας 65χρονος ψαράς, κρυφά ερωτευμένος με μια μελαγχολική χήρα, αλιεύει κατά τύχη ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα και η ζωή του παίρνει μια απροσδόκητα σουρεαλιστική τροπή. Ο έρως χρόνια και πολιτικά αδιέξοδα δεν κοιτά σ' αυτή την αναπάντεχη κομεντί από την Παλαιστίνη που σε αγκαλιάζει από την πρώτη στιγμή με τη γλυκιά μελαγχολία, την τρυφερότητα και το χιούμορ της. Από τις πιο ενδιαφέρουσες πρόσφατες κινηματογραφικές προσπάθειες, είναι βέβαιο ότι θα σε συγκινήσει βαθιά με τις ανεπιτήδευτες κι ωμές αλήθειες της, χωρίς να χάνει στιγμή την αισιοδοξία της.

Την ταινία μπορείς να βρεις στο Cinobo.

The Wanted 18 του Αμέρ Σομαλί (2014)

Βρισκόμαστε στο 1987 και το πρώτο μαζικό κίνημα στη Δυτική Όχθη φουντώνει. Στο χωριό του σκηνοθέτη Αμέρ Σομαλί, στο Μπέιτ Σαχούρ, προάστιο της Βηθλεέμ, ακτιβιστές αποφασίζουν να κάνουν μια συνεταιριστική φάρμα γαλακτοκομικών προϊόντων. Αγοράζουν 18 αγελάδες από ένα ισραηλινό κιμπούτς και τις μεταφέρουν στη Δυτική Όχθη. Δια της εμπειρικής μεθόδου, οι νεόκοποι «λακτιβιστές» τελικά τα καταφέρνουν και ο πληθυσμός εξαρτάται πλέον από αυτό το «γάλα της Ιντιφάντα». Αλλά αυτή η πράξη ανυπακοής δεν περνά απαρατήρητη... Με χιούμορ και πάθος, η ταινία αυτή πιάνει το πνεύμα της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες αυτών που την έζησαν.

Γεννημένος στη Γαζα του Ερνάν Ζιν

Γυρισμένο λίγο μετά τον πόλεμο στη Γάζα το 2014, αυτό το ντοκιμαντέρ εξετάζει πώς η βία άλλαξε τη ζωή 10 παιδιών από την Παλαιστίνη. Το σχεδόν 70λεπτο ντοκιμαντέρ δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τη φρίκη την οποία έζησαν οι πρωταγωνιστές του, γεννώντας βιώματα που τους θλίβουν, τους τραυματίζουν ψυχολογικά και σωματικά για μία ζωή, βυθίζοντάς τους στο σκοτάδι. Δίχως καμία διάθεση ωραιοποίησης, ο σκηνοθέτης βάζει βαθιά το μαχαίρι στην πληγή οδηγώντας τους θεατές σε μια αξέχαστη και πολύ δύσκολη κινηματογραφική εμπειρία.

Kαι 3 βιβλία

Ιστορία αγάπης και σκότους του Άμος Οζ (εκδόσεις Καστανιώτη)

Στο κέντρο αυτού του μυθιστορήματος βρίσκεται η ιστορία ενός φαντασιόπληκτου παιδιού που κάποτε θα γίνει συγγραφέας, του τραγικού γάμου των γονιών του καθώς και η ιστορία της παράξενης, για τα μάτια ενός παιδιού, γέννησης ενός κράτους. Γύρω από τον κεντρικό αυτό πυρήνα βρίσκονται οι μεγάλες μεταναστεύσεις, οι μεγάλες ιδέες, τα μεγάλα αδιέξοδα του 20ού αιώνα, αλλά και τα προσωπικά τραύματα που αφήνει μερικές φορές η Ιστορία στις ψυχές των ανθρώπων. Μυθιστόρημα που άλλοτε γίνεται επικό σαν μουσική συμφωνία και άλλοτε χαμηλόφωνο και τρυφερό σαν παιδική εξομολόγηση, η Ιστορία αγάπης και σκότους θεωρείται το αριστούργημα του μεγάλου Ισραηλινού φιλειρηνιστή συγγραφέα και ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα της εποχής μας. Αν επιμένεις να διαβάσεις ένα βιβλίο που θα σε κάνει να αναθαρρήσεις έστω και πρόσκαιρα για την ελπίδα που ποτέ δεν πεθαίνει, τότε είναι αυτό.

Στο τέλος της γης του Νταβίντ Γκρόσμαν (εκδόσεις Ψυχογιός)

Αυτή είναι η ιστορία της Όρα, μιας γυναίκας που προσπαθεί να σώσει με τον δικό της τρόπο τον δευτερότοκο γιο της, διασχίζοντας με τα πόδια το Ισραήλ, από την Ιερουσαλήμ ως τη Γαλιλαία, με σύντροφό της τον φίλο και εραστή των νεανικών της χρόνων Άβραμ. Καθώς περιπλανιέται αποφεύγοντας να μάθει τα κακά νέα για την τύχη του παιδιού της στο μέτωπο, η Όρα αναθυμάται και ανασταίνει μέσα από την αφήγησή της τη ζωή του, αλλά και την πορεία της χώρας στην οποία ζει – από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών έως τις μέρες μας. Ως η φωνή της συνείδησης του γιου και της πατρίδας της, την οποία όμως κανείς από τους δύο δε θέλει να ακούσει, αυτή η μητέρα βρίσκεται στο επίκεντρο του συγκλονιστικού αντιπολεμικού αριστουργήματος που, κατά τραγική σύμπτωση, ταυτίστηκε με την ιστορία της ζωής του συγγραφέα του. Ξεκάθαρα ένα από τα σημαντικότερα αντιπολεμικά έργα της εποχής μας.

Παλαιστίνη του Υμπέρ Χαντάντ (εκδόσεις Utopia)

Κάπου στην Υπεριορδανία, ανάμεσα στην Πράσινη Γραμμή και τη "Ζώνη Ασφαλείας", σε μια ενέδρα ένοπλων ανταρτών, ο νεοσύλλεκτος του ισραηλινού στρατού, Τσαμ, τραυματίζεται και συλλαμβάνεται αιχμάλωτος. Τα γεγονότα που ακολουθούν καταιγιστικά τον οδηγούν στο σπίτι μιας τυφλής Παλαιστίνιας χήρας και της κόρης της, της Φαλαστίν. Από τη μια η απροσδόκητη ομοιότητά του με τον αγνοούμενο αδελφό της, τον Νεσίμ, και από την άλλη η ανθρωπιά, και ο έρωτας, που βρίσκει στη φροντίδα της ο Τσαμ, στήνουν τον περιπετειώδη καμβά αυτού του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος.

Ο Χαντάντ με την αδρή, και στιγμές ποιητική, γραφή του καταφέρνει να φωτίσει τα βαθύτερα ανθρώπινα αίτια αυτής της αγιάτρευτης πληγής που παραμένει έως σήμερα η Μέση Ανατολή. Η Φαλαστίν και ο Τσαμ: οι δυο όψεις, τόσο διαφορετικές και τόσο όμοιες, μιας αληθινής σύγχρονης τραγωδίας με όλη τη φρίκη και τον παραλογισμό της. Ο φιλειρηνιστής συγγραφέας ανοίγει ένα φωτεινό λογοτεχνικό παράθυρο που λοξοκοιτά στη συμφιλίωση συνοδεύοντας τις ελπίδες όλων όσων έχουν βιώσει στο πετσί τους τα δεινά του πολέμου.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v