Πώς θα κρατήσεις μία ισορροπία στη διατροφή σου στις γιορτές;

Ας μην είναι αυτές οι γιορτές ο λόγος που η ζυγαριά σου θα ανέβει. Δες πώς θα καταφέρεις να μην πάρεις (πολλά) κιλά.

Πώς θα κρατήσεις μία ισορροπία στη διατροφή σου στις γιορτές;

Γράφει η Κυριακή Στασινού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος στο γραφείο Εat & Thrive

Οι γιορτές είναι εδώ και μαζί τους έχουν φέρει όπως κάθε χρόνο, πολλά γλυκά, ροφήματα, τραπέζια οικογενειακά και γιορτινές εξόδους. Διαβάζοντας αυτά, ίσως σου δημιουργήθηκε ένα άγχος για το πως θα διαχειριστείς όλες αυτές τις καταστάσεις, δεδομένου ότι θέλεις να διατηρήσεις μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο μπορεί να φαντάζουν. Πάμε να δούμε πως μπορείς να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή και τις γιορτές, παράλληλα με την απόλαυση των αγαπημένων φαγητών, γλυκών και ποτών.

Πρόσεξε να μην κάνεις υπερβολές

Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεφεύγουμε πάρα πολύ στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ας δούμε λοιπόν μερικά παραδείγματα για να καταλάβουμε τι εννοούμε ως υπερβολή. Όταν θα φας 1-2 μελομακάρονα, επειδή σου ήρθε η ανάγκη να φας, αυτό δεν είναι υπερβολή. Αν όμως τα μελομακάρονα είναι 4-5 ή και παραπάνω που θα καταναλώσεις, τότε ναι, εκεί η ποσότητα ξεφεύγει. Θυμήσου ότι το γλυκό το τρώμε για την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης και όχι για να χορτάσουμε.

Άλλο παράδειγμα όσον αφορά τις υπερβολές που μπορούν να γίνουν στο φαγητό τις γιορτές, είναι στο γιορτινό τραπέζι. Εκεί που υπάρχει αφθονία φαγητού είναι πολύ εύκολο να υπερβάλλουμε στην ποσότητα. Για να μην πέσεις λοιπόν στην παγίδα του γιορτινού τραπεζιού, δώσε βάση στο να τρως αργά, και να αντιληφθείς πότε έχεις χορτάσει, ώστε να μην φας παραπάνω. Γιατί αν φας παραπάνω από αυτό, τότε απλά στο τέλος θα δυσφορείς από το πολύ φαγητό. Κλειδί λοιπόν στα παραπάνω είναι να ακούς τις ανάγκες σου, την πείνα και τον κορεσμό σου και να καταναλώνεις το φαγητό σύμφωνα με αυτά.

Μην ξεχνάς τα φρούτα και τα λαχανικά!

Τα φρούτα και τα λαχανιά πέρα από τις απαραίτητες βιταμίνες, περιέχουν και αρκετή ποσότητα φυτικών ινών οι οποίες μας κρατάνε χορτάτους. Οπότε μην ξεχνάς να καταναλώνεις επαρκή ποσότητα από αυτά. Μπορείς ακόμη στα γιορτινά τραπέζια να ξεκινάς τα γεύματα σου με τη σαλάτα πρώτα, και μετά να περνάς στα υπόλοιπα φαγητά. Αυτό είναι ένα τρικ για να χορτάσεις πιο εύκολα.

Πρόσεξε χριστουγεννιάτικα ροφήματα και ποτά

Τα χριστουγεννιάτικα ροφήματα, με τρούφες, σοκολάτα, σαντιγί κ.α. είναι ροφήματα ενεργειακά πυκνά. Επομένως καλό είναι να μην τα καταναλώνεις συχνά ή να μην προσθέσεις την σαντιγί ή τα άλλα extra υλικά.

Εκτός όμως από τα ροφήματα, και τα χριστουγεννιάτικα ποτά, όπως χριστουγεννιάτικα κοκτέιλς και κρασιά, περιέχουν συνήθως αρκετή ποσότητα ζάχαρης και επομένως και ενέργειας. Καλό είναι να τα καταναλώνεις με μέτρο.

Μην παραλείπεις γεύματα

Πολύ συχνό φαινόμενο από πολλά άτομα είναι το να παραλείπουν ορισμένα γεύματα πριν το γιορτινό τραπέζι ή την έξοδο. Αυτό είναι ένα μεγάλος λάθος, γιατί με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Ουσιαστικά όταν το κάνεις αυτό, μέχρι να φτάσεις στο γιορτινό τραπέζι θα έχεις πεινάσει τόσο πολύ, που τελικά θα φας πολύ παραπάνω από ό,τι πραγματικά θα έτρωγες, αν είχες καταναλώσει όλα σου τα γεύματα.

Φρόντισε να είσαι δραστήριος

Ακόμη και η κίνηση είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να υπάρχει στη ζωή μας τις γιορτές, ώστε συνολικά να υπάρχει ισορροπία. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πας στο γυμναστήριο. Μπορείς από αυτό να πάρεις days off. Αλλά φρόντισε να μη “βουλιάξεις” στον καναπέ, και να έχεις λίγο κίνηση όπως περπάτημα σε μια βόλτα με φίλους ή την οικογένεια, χορό όταν θα βγεις έξω κ.λπ.

Πέρνα όμορφες οικογενειακές στιγμές και ξεκουράσου

Η ισορροπημένη διατροφή πρέπει να είναι πάντα μέρος και μιας ισορροπημένης ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό εκτός από το να ακολουθήσεις μία ισορροπημένη διατροφή μέσα στις γιορτές, φρόντισε να απολαύσεις τις οικογενειακές στιγμές και να χαλαρώσεις. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό από τη διατροφή στις γιορτές.

Καλές Γιορτές!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v