Σαν την γιορτινή Θεσσαλονίκη δεν έχει

Ανεβήκαμε στη συμπρωτεύουσα που έχει φορέσει τα γιορτινά της και κάναμε μια αξέχαστη χριστουγεννιάτικη τσάρκα στη Θεσσαλονίκη.

Σαν την γιορτινή Θεσσαλονίκη δεν έχει

Η Θεσσαλονίκη είναι προφανώς παντός καιρού κι εποχής, όμως τα Χριστούγεννα έχει άλλη χάρη όπως και να το κάνουμε. Άλλο που δεν θέλαμε κι εμείς να δούμε τη συμπρωτεύουσα στα γιορτινά της για αυτό κι αποφασίσαμε να ανηφορίσουμε προς Θεσσαλονίκη μεριά και να το ζήσουμε χριστουγεννιάτικα. Προφανώς δεν θα σε αφήναμε στην απέξω αφού είσαι επίσημα προσκεκλημέν@ μας για να μας συνοδέψεις στη Σαλονικάρα και να περάσουμε όλοι μαζί υπέροχες γιορτές.

Για φαγητό πού θα πάμε;

Mαιτρ και Μαργαρίτα

Φράγκων 3, τηλ.: 2314 007 586

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Maitr & Margarita (@maitr.margarita)

Κοντά στα δικαστήρια, το Μαιτρ και Μαργαρίτα (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιχάλη Μπουλγκάκοφ) δημιούργημα της οινοχόου Ρόης Αποίκου και του μάγειρα Σωκράτη Δεληγιάννη είναι ένα γαστρονομικό διαμάντι με εξαιρετικά πιάτα βασισμένα σε ντόπιες πρώτες ύλες, τα οποία συνοδεύεις με orange και βιοδυναμικά κρασιά και ετικέτες μικρών οινοποιείων ανά την Ελλάδα.

Ο κατάλογος εδώ αλλάζει αναλόγως εποχικότητας, περιλαμβάνοντας πιάτα – ποιήματα όπως λαχματζούν με μοσχαρίσιο κιμά, κρέμα ρομέσκο και ντρέσινγκ με τεαχίνι και γιαούρτι, χειροποίητα ραβιόλι με καβουρμά, κατσικάκι με μαστίχα, ξινόχοντρο τραχανά και νεράντζι, και χοιρινό λαιμό σχάρας με γλάσο ελληνικου καφέ, κρέμα κυδώνι και ψητό κυδώνι. Λογαριασμός στα 25€ κατ’ άτομο, με ποτήρι κρασί.

Χαρούπι

Δόξης 4, Θεσσαλονίκη, τηλ.:6988 52 62 62

Αν θες να δοκιμάσεις τις γεύσεις της Κρήτης σε έναν ισορροπημένο συνδυασμό παράδοσης και δημιουργικότητας, τότε το Χαρούπι αποτελεί μονόδρομο. Εδώ θα βεις μια πλούσια ποικιλία κρασιών από τον κρητικό αμπελώνα και θα αφεθείς στη φιλόξενη αγκαλιά της κρητικής κουλτούρας, με τη γλύκα της τσικουδιάς μας και της επιλεγμένης μουσικής από τη λεβεντογέννα Κρήτη.

Ο chef Μανώλης Παπουτσάκης δημιούργησε ένα μενού που πατάει γερά στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα, με προϊόντα που έρχονται απευθείας από την Κρήτη συνδυάζοντάς τα με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις. Εδώ τρώμε κρεατότουρτα με αρνί, ζυγούρι, γραβιέρα, τυρομάλαμα, αυγολέμονο και δυόσμο, καλιτσούνια χειροποίητα στο τηγάνι (χορτοκαλίτσουνο, τυρένιο, ανάμεικτο ολικής, λουκάνικο και γραβιέρα, σαρικοπιτάκι χαρουπιού), συκώτι αρνίσιο σωτέ με ξυδάτη σάλτσα πετιμεζιού, και ‘ορνιθα (φιλέτο) λεμονάτη στον φούρνο με φασκόμηλο και μέλι, κολοκυθάκια στη σχάρα και σάλτσα ψητού.  Ο λογαριασμός στα 25-30€ κατ’ άτομο μαζί με ρακή.

Μαμαλούκα

Ίωνος Δραγούμη 3, τηλ.:231 055 5223

Πυρήνας του Μαμαλούκα είναι η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα αναμεμειγμένη αρμονικά με μία σύγχρονη γαστρονομική προσέγγιση. Εδώ, κάθε γεύμα γίνεται μια αληθινή γιορτή για τις αισθήσεις και ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη περίσταση μέσα από δημιουργικά πιάτα που σου προσφέρουν αγάπη και ζεστασιά σε κάθε μπουκιά. Εδώ, μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες καλούν τον κάθε επισκέπτη να παραδοθεί σε ένα αξέχαστο γλέντι που κορυφώνεται την περίοδο των γιορτών. Εδώ τρώμε γλώσσα μόσχου ψητή με χονδρό αλάτι, τραγανή κροκέτα παστουρμά με μελίχλωρο Λήμνου, μυζήθρα, αρωματικό γιαούρτι και λιαστή ντομάτα, ψητό καρπάτσια μόσχου με σάλτσα ψητής ντομάτας, μπέικον ψητού κρεμμυδιού και γωνιακή φέτα με τρούφα, λαχταριστό κοκορετσάκι και σιγομαγειρεμένο οσομπούκο με πουρέ μελιτζάνας. Ο λογαριασμός μαζί με ποτήρι κρασί στα 25-30€ κατ’ άτομο.

Δέκα Τραπέζια

Στρ. Καλλάρη 4, τηλ.: 2310 25 10 10

Ο Μανώλης Παπουτσάκης κρύβεται πίσω από ένα εκ των πλέον δημιουργικών κι ευφάνταστων εστιατορίων της Θεσσαλονίκης. Εξαιρετικός ο κατάλογός του, βρίθει γαστρονομικών επιλογών υψηλού επιπέδου που θα ενθουσιάσουν και τον πλέον εκλεπτυσμένο ουρανίσκο. Εδώ αξίζει να δοκιμάσεις αρνάκι τσιγαριαστό με κρέμα τραχανά και πρόβειο γιαούρτι, ορτύκι deep fry με κρέμα καπνιστού ξερού δαμάσκηνου, πατάτες τηγανητές με στάκα, αυγοτάραχο, σχοινόπρασο, σύκο και λεμόνι, «Hot dog» σε μίνι μπριός με χταπόδι και λουκάνικο Τζουμαγιά και γαρίδες σωτέ με ανθόγαλο, κολοκυθάκι, σπαράγγια, λεμόνι και κόλιανδρο.

Εορταστικό ποτάκι ζήτησε κανείς;

Υφήλιος Bar Nationale

Προξένου Κορομηλά 1, τηλ: 231 600 7430

Ένα από τα πλέον ιστορικά μπαρ της πόλης, η Υφήλιος στην αρχή της Προξένου Κορομηλά είναι ένας χώρος που κεντρίζει το βλέμμα αρχικά λόγω διακόσμησης. Ο χώρος του μπαρ με τις ξύλινες καρέκλες και τα έθνικ μοτίβα είναι ό,τι πρέπει για ποτάκι και κρασί, ενώ ο πάνω όροφος με τους παλιούς καναπέδες, τον ξύλινο μπουφέ με τη μαρμάρινη επιφάνεια και το παλιό ραδιόφωνο που δίνει τη δικιά του νοσταλγική νότα σε κάθε ώρα της ημέρας αλλά και της νύχτας. Αν αναζητάς cozy Χριστούγεννα τότε εδώ είσαι.

Νotre Dome

Βαλαωρίτου 37, Θεσσαλονίκη τηλ.: 231 052 0119

Στη Βυζαντινή Στοά είναι η φάση θα σου πουν οι Θεσσαλονικείς κι ένα δίκιο το έχουν όπως μπορείς και του λόγου σου να διαπιστώσεις όταν επισκεφθείς το Notre Dome, ένα από τα πιο όμορφα μπαράκια της πόλης. Ταξιδιάρικο τo Νotre Dome ξυπνά θύμησες από άλλη εποχή και γεμίζει από κόσμο που απολαμβάνει τα ποτά της ψαγμένης κάβας του και τις κοκτεϊλάρες του.

Arrogant Bar

Ίωνος Δραγούμη 35, τηλ.: 231 601 7727

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Arrogant Bar (@arrogantbar)

Απλώνει τα τραπεζάκια του στον γλυκύτατο πεζόδρομο της Πάικου που έχει φορέσει τα γιορτινά του, και ξεχειλίζει καθημερινά από κόσμο που πιάνει θέση από νωρίς το πρωί για καφεδάκι μέχρι αργά το βράδυ για ένα από τα καλοφτιαγμένα signature κοκτέιλ του. Στο ενδιάμεσο, θα βρεις και φανταστικά τσιμπολογήματα, σαν την πίτσα με προσούτο Πάρμας, τα αλμυρά pancakes με τυρί κρέμα, καπνιστό χοιρινό και τηγανιτό αυγό, και το χειροποίητο cheesecake του που καίει καρδιές.

Την Αγορά Μοδιανό μην ξεχάσεις

Η πιο γιορτινή περίοδος της χρονιάς είναι εδώ και η πανέμορφα στολισμένη Αγορά Μοδιάνο σε περιμένει να ανακαλύψεις μοναδικές γευστικές επιλογές για να μην λείψει τίποτα από το εορταστικό σου τραπέζι. Τύφλα να έχουν τα Christmas Markets του εξωτερικού δηλαδή, αφού μια βόλτα στην Αγορά Μοδιανό δηλαδή αρκεί για να πειστείς πως σαν τη γιορτινή Θεσσαλονίκη δεν έχει. Πάρα πολλά καταστήματα, με κάθε λογής φαγώσιμα κι όχι μόνο καλούδια σε περιμένουν για να σου αποδείξουν του λόγου του αληθές.

Κανένα πάρτακι παίζει;

Xmas Street Party στην οδό Αιγύπτου στα Λαδάδικα

Κι αυτά τα Χριστούγεννα η οδός Αιγύπτου είναι το απόλυτο Place To Be! Δεν ξέρουμε για σένα αλλά εμείς μετράμε ήδη αντίστροφα για να περάσουμε και τη φετινή παραμονή Χριστουγέννων στα μέρη της πιο πολυσύχναστης οδού της θρυλικής σαλονικιώτικης περιοχής. Από τις 3 το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ, μαγαζιά της Αιγύπτου ενώνουν τις δυνάμεις μας για ακόμα ένα Street Party, όπως μόνο εκείνοι ξέρουν. Άφθονη μπύρα, ζεστό κρασί, ψήσιμο και βέβαια ...πολλή μουσική. Φέτος τα Χριστούγεννα ο προορισμός είναι ένας και σου έχουμε και Facebook event να έχεις να πορεύεσαι. https://www.facebook.com/events/3696719947224883/?ref=newsfeed

Στο Eightball αδέρφια μου, στο Eightball

Το Eightball (Πίνδου 1, Λαδάδικα, τηλ.: 693 717 6490 ) γίνεται και πάλι ο απόλυτος χριστουγεννιάτικος προορισμός αφού κάθε μέρα, για όλη την εορταστική περίοδο διοργανώνει παρτάρες και λάιβ, από τα οποία δεν πρόκειται να λείψει κανείς. Φόρα την χριστουγεννιάτικη διάθεσή σου και γιατί όχι την αγιοβασιλιάτικη στολή και βουρ στο Eightball αφού όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όλοι οι καλοί χωράνε. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις εδώ.

Τα Βομβίδια στήνουν το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρτι στη Βασιλέως Ηρακλείου

Οι Θεσσαλονικείς θα σου πουν πως η αληθινή χριστουγεννιάτικη φάση της πόλης παίζεται στα «Λουλουδάδικα» μια περιοχή επί της Βασιλέως Ηρακλείου, που έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο τα τελευταία χρόνια χάρη στα Βομβίδια (αγαπημένο σουβλατζίδικο) που διοργανώνουν μια επική γιορτινή σύναξη την παραμονή των Χριστουγέννων με αμέτρητα σουβλάκια (ΟΧΙ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ), νταούλια, ζουρνάδες, αλκοόλ να ρέει άφθονο και χορούς για να βγει καλά ο χρόνος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v