Πεντανόστιμες σαλάτες που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο

Για τους καλεσμένους αλλά και για την οικογένεια, ακόμα και για την πάρτη σου και μόνο, αυτές οι σαλάτες είναι σταθερή αξία.

Πεντανόστιμες σαλάτες που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο

Τι ζητάς από μια σαλάτα; Νοστιμιά, απλότητα, συμβατότητα με τα γεύματα της εβδομάδας.

Ε λοιπόν, οι παρακάτω σαλάτες θα σε ικανοποιήσουν πλήρως, σε ατομικό, οικογενειακό αλλά και φιλικό επίπεδο αν φέρεις κάποιον σπίτι.

Ρώσικη σαλάτα

Για τη μαγιονέζα: 1 κρόκο, από μεσαίο αβγό, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, 30 γρ. ελαιόλαδο, 220 γρ. ηλιέλαιο, συνταγή εδώ 

Για τη ρώσικη: 250 γρ. σπιτική μαγιονέζα, 100 γρ. αρακά, βρασμένο, 50 γρ. αγγουράκι τουρσί, 1 κ.σ. κάππαρη, 4 αυγά, βρασμένα, 500 γρ. πατάτες, βρασμένες, 4 καρότα, βρασμένα, 150 γρ. ζαμπόν, 2 κ.σ. άνηθο, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Στο μπολ με τη μαγιονέζα βάζουμε τον αρακά.

Ψιλοκόβουμε το αγγουράκι τουρσί, την κάππαρη, τα αυγά, τις πατάτες και τα βάζουμε στο μπολ.

Κόβουμε τα καρότα και το ζαμπόν σε κυβάκια και τα βάζουμε στο μπολ.

Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε σε φρυγανισμένο ψωμί και φρέσκια ρίγανη.

Συνταγή από εδώ

Σαλάτα με κινόα πικάντικη

Υλικά: 1 φλ. κινόα, 1/2 κ.γ. κύμινο, 1 κ.σ. πάπρικα καυτερή, λίγο αλάτι, 1 κόκκινο κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές φέτες), 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα), 4 ντομάτες ώριμες και σφιχτές (ψιλοκομμένες), 1 αγγούρι με τη φλούδα του (σε μικρά καρέ), 2 κίτρινες πιπεριές (σε μικρά καρέ), 1 ματσ. μαϊντανό, ελαιόλαδο, 1 λεμόνι (το χυμό και το ξύσμα του)

Εκτέλεση: Ξεπλένουμε πρώτα την κινόα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, πολύ καλά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το νερό. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα.

Προσθέτουμε 2 φλ. νερό, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Βράζουμε για 15΄σε χαμηλή φωτιά να φουσκώσει και να σκάσει. Τη στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Ψιλοκόβουμε τα βότανα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, και την κινόα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά και παγώνουμε τη σαλάτα πριν σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

Σαλάτα με φακές, τόνο και ρύζι

Υλικά: 320 γρ. τόνο, σε νερό, κονσέρβα, 2 καρότα, 50 γρ. ελιές, σε ροδέλες, 50 γρ. κάππαρη, 3 κρεμμύδια, φρέσκα, 400 γρ. ρύζι μπασμάτι, βρασμένο, 400 γρ. φακές, βρασμένες, 2 πιπεριές τσίλι, 1 σκ. σκόρδο, 80 γρ. ελαιόλαδο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1/2 ματσάκι δυόσμο, ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ, 100 γρ. ντοματίνια, 30 γρ. τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. κρέμα βαλσάμικο

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο αφού τον έχουμε στραγγίξει καλά από το νερό του, και τον σπάμε με ένα πιρούνι. Περνάμε τα καρότα από τον χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το ρύζι και τις φακές.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τις πιπεριές τσίλι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν καλά τα υλικά. Το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα lime, τα ντοματίνια κομμένα σε κομμάτια, το τζίντζερ τριμμένο, αλάτι, πιπέρι και την κρέμα βαλσάμικο.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, κρέμα βαλσάμικο και δυόσμο.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v