Χριστούγεννα στα Βαλκάνια με το αυτοκίνητο

Ψήνεις γιορτές στο εξωτερικό, αλλά λεφτά για αεροπορικά δεν παίζουν; Τέσσερις υπέροχες πόλεις στα Βαλκάνια είναι δίπλα και σε περιμένουν.

Χριστούγεννα στα Βαλκάνια με το αυτοκίνητο

Το έχουμε πει άπειρες φορές και θα το ξαναπούμε, η ευρύτερη γεωγραφική μας γειτονιά είναι σφοδρά υποτιμημένη, κι όποιος δεν μας πιστεύει δεν έχει παρά να κανονίσει ένα ταξιδάκι για να το διαπιστώσει ιδίοις όμασι. Ειδικά για τα Χριστούγεννα, που τα αεροπορικά για την Ευρώπη είναι πλέον απλησίαστα, τα Βαλκάνια είναι η ιδανική λύση για όποιον ορέγεται γιορτινό ταξιδάκι στο εξωτερικό. Το πού ακριβώς θα πας, άφησέ το πάνω μας.

Στο Βελιγράδι

Η πιο ζωντανή από τις πόλεις των Βαλκανίων, το πάντα εξωστρεφές Βελιγράδι μοιάζει σε πολλά με την Αθήνα, αλλά στην πιο προσιτή της βερσιόν: Μονίμως γεμάτα και μονίμως κεφάτα μπαράκια, συναρπαστική κουζίνα –τόσο παραδοσιακή βαλκανική όσο και μοντέρνα fusion– στολισμένοι πεζόδρομοι ιδανικοί για χαζολόγημα και χριστουγεννιάτικο shopping, και όλα αυτά στο μισό και βγάλε από τις τιμές της Αθήνας. Όσο για αξιοθέατα; Όρεξη και χρόνο να έχεις, να βολτάρεις στο κάστρο και τη Σκανταρλίγια που είναι η… βαλκανική εκδοχή της Μονμάρτρης, να περπατήσεις στις όχθες δύο ποταμιών και να επισκεφθείς το Μουσείο Τέσλα που είναι χωρίς υπερβολή ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία που θα δεις στη ζωή σου.

Διαβάστε περισσότερα - Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να (ξανα)πάς Βελιγράδι 

Πόσες ώρες οδήγησης; Από την Θεσσαλονίκη το Βελιγράδι απέχει περίπου εξίμιση ώρες, από την Αθήνα γίνεται ωραίο road trip, με μία στάση Θεσσαλονίκη ή Λάρισα –αν το λέει η καρδούλα σας, και είστε παραπάνω από ένας οι οδηγοί, το παίρνετε σερί σε εντεκάμιση ώρες.

Ενδεικτικές τιμές δωματίων για τα Χριστούγεννα: 40€ το δίκλινο στο ωραιότατο Flat Kosutnjak 9, ή στο Jelena Apartment.

Στα Σκόπια

Αν υπάρχει μια πόλη στον κόσμο η εξτραβαγκάντζα της οποίας να συναγωνίζεται εκείνη των Χριστουγέννων, αυτή είναι σίγουρα τα Σκόπια. Με τα γιγαντιαία της αγάλματα, την βαλκανο-μπαρόκ συμφωνία στις όχθες του Βαρδάρη (ναι, Βαρδάρης λέγεται το ποτάμι της), το φωταγωγημένο και πεζοδρομημένο κέντρο της και την οθωμανική παλιά πόλη, αυτή εδώ είναι μια πόλη υπερπαραγωγή, και μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη. Έχει επίσης το δικό της κάστρο, πολλά ενδιαφέροντα μουσεία (σημείωσε το μοναδικό στα Βαλκάνια Μουσείο Ολοκαυτώματος, αν θέλεις να κλάψεις χριστουγεννιάτικα) και άλλα τόσα εστιατόρια και ταβερνάκια που πρέπει να δοκιμάσεις.

Διαβάστε περισσότερα - Σκόπια Σκόπια μισό… ερχόμαστε 

Πόσες ώρες οδήγησης; Ακριβώς τρεις από την Θεσσαλονίκη, οπότε οκτώ και κάτι από την Αθήνα.

Ενδεικτικές τιμές δωματίων για τα Χριστούγεννα: 43€ το δίκλινο στο κεντρικότατο Hotel Andalus, 25€ για ένα διαμέρισμα σαν το The Vintage Nest.

Στη Φιλιππούπολη

Τι νόμιζες, στις πρωτεύουσες θα μέναμε; Η Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, ένας από τους δημοφιλέστερους βαλκανικούς προορισμούς για τους εκ του ελληνικού βορρά ορμώμενους, είναι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό αρχαίων μνημείων και επιβλητικών αρχοντικών του 19ου αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία είναι επισκέψιμα ως μίνι μουσεία. Απλωμένη σε εφτά λόφους, και με μια παλιά πόλη χάρμα οφθαλμών, έχει επίσης σούπερ νυχτερινή ζωή και απίστευτα χαμηλές τιμές.

Πόσες ώρες οδήγησης; Πέντε από την Θεσσαλονίκη, δέκα από την Αθήνα.

Ενδεικτικές τιμές δωματίων για τα Χριστούγεννα: 40€ το δίκλινο στο εξαιρετικό Plaza Hotel Plovdiv, το ίδιο και για διαμερίσματα σαν το κεντρικότατο Central Studio Maritsa.

Στη Σόφια

Μια από τις ευκολότερα «περπατήσιμες» ευρωπαϊκές πόλεις, η Σόφια μπορεί να μην έχει τον αέρα της μητρόπολης που κάποιοι αποζητούν στα city breaks τους, έχει, όμως, καταπληκτικά πάρκα για ατελείωτες βόλτες στη χειμωνιάτικη λιακάδα που είναι πολύ πιθανό να πετύχεις έτσι όπως πάει ο καιρός, και αξιοθέατα που τιμούν επάξια το κλισέ που θέλει την Ανατολή να συναντά τη Δύση στα Βαλκάνια: Ορθόδοξες εκκλησίες, οθωμανικά τζαμιά και σοβιετικά μνημεία του Κόκκινου Στρατού. Τη συνταγή της επιτυχίας ολοκληρώνουν μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια των Βαλκανίων, hip μπαράκια και δελεαστικά (λόγω τιμών) εμπορικά κέντρα.

Διαβάστε περισσότερα - Τα best of της Σόφιας σε ένα Σαββατοκύριακο | Πού θα φας στη Σόφια: 6 σοφές διευθύνσεις 

Πόσες ώρες οδήγησης; Τρεις και 45 λεπτά από την Θεσσαλονίκη, κάτι λιγότερο από εννιά από την Αθήνα.

Ενδεικτικές τιμές δωματίων για τα Χριστούγεννα: 55€ για ένα διαμέρισμα δύο ατόμων στο κεντρικότατο Aparthotel Victory Sofia, 45€ για ένα διαμέρισμα σαν το Sun Home

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v