Πού θα φας στη Σόφια: 6 σοφές διευθύνσεις

Αυθεντική βουλγάρικη κουζίνα, «πειραγμένες» ανατολίτικες γεύσεις, κολασμένα Burgers. Η Σόφια έχει γεύσεις για όλους –κι έχει και ασυναγώνιστες τιμές.

MoMa
ul Solunska 28, τηλ.: 0885622020

Ολόκληρο το όνομά του είναι MoMa Bulgarian Food and Wine, και είναι αυτό που στους ελληνικούς οδηγούς πόλης θα έβρισκες ως νέο-ταβέρνα –νέο-μεχάνα, αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον βουλγάρικο όρο. Η σχάρα του είναι πολύ δυνατή, όπως και τα κεφτεδάκια στο τηγάνι.



Όλα συνδυάζονται άψογα με τοπικά κρασιά από την ενδιαφέρουσα λίστα του, ενώ κάθε γεύμα ξεκινά παραδοσιακά με ένα σφηνάκι rakia. Υπολογίστε γύρω στα 10-15€ το άτομο, για πλήρες γεύμα με κρασί.

Made In Home
ul Angel Kânchev 30a, τηλ.: 0876884014



Διεκδικεί τον τίτλο του ομορφότερου εστιατορίου της πόλης, με την διακόσμησή του να μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Σερβίρει διεθνή κουζίνα, που εμπνέεται κυρίως από την Μέση Ανατολή και την Τουρκία (χούμους και κεμπάπ παίζουν δυνατά) αλλά και πάρα πολλές καλές χορτοφαγικές επιλογές. Τα πάντα παρασκευάζονται επί τόπου, αυστηρά και μόνο με τοπικά υλικά. Καλή ιδέα είναι να κάνετε κράτηση, ειδικά για Παρασκευή και Σάββατο βράδυ. Λογαριασμός με κρασί, στα 12€ το άτομο.

Manastirska Magernitsa
ul Han Asparuh 67, τηλ.: 02-980 3883



Ίσως ο καλύτερος εκπρόσωπος του είδους που λέγεται «παραδοσιακή βουλγάρικη μεχάνα (ταβέρνα)» στη Σόφια, σερβίρει σε έναν κουκλίστικο κήπο όταν ο καιρός είναι καλός, και ξενυχτάει και ως τις 2.00 το πρωί για να μην ξεχνάμε ότι εδώ είναι Βαλκάνια. Στο τεράστιο μενού του περιλαμβάνονται συνταγές από τα μοναστήρια της Βουλγαρίας, όπως μεθυσμένο (ήτοι κρασάτο) κουνέλι, χοιρινό στο φούρνο και διάφορες σπεσιαλιτέ με κυνήγι. Οι μερίδες είναι τεράστιες, και ο λογαριασμός δύσκολα ξεπερνά τα 10€ το άτομο.

Little Things
ul Tsar Ivan Shishman 37, τηλ.: 0882490030



Είναι, κατ’ αρχάς, πανέμορφο: Διακοσμημένο με παιχνίδια, βιβλία, λουλούδια, καδράκια και λοιπά χαριτωμένα «μικροπράγματα» που του δίνουν και το όνομά του. Έχει μια γλυκύτατη αυλίτσα για τα ηλιόλουστα μεσημέρια, και ένα άψογο μενού που περιλαμβάνει ζυμαρικά, «πειραγμένη» βουλγάρικη κουζίνα, αχνιστές σούπερ, πολλές χορτοφαγικές επιλογές και ένα κολασμένο cheesecake σύκο που δεν πρέπει να χάσεις. Ο λογαριασμός στο τέλος θα κυμανθεί στα 10€ το άτομο. Μπορείς επίσης να έρθεις για καφέ ή/και γλυκό.

Skaptobara
ul Iskâr 11a, τηλ.: 0877333233



Σούπερ κουλ μπυρο-μπεργκεράδικο, με βουλγάρικες και διεθνείς μπύρες από μικροζυθοποιίες και πολύ ιδιαίτερα burgers με ονόματα όπως Sir Cheese-a-Lot, Cornhub, Chick Norris και It’s Raining Mango. Σερβίρονται με καυτερές πιπεριές jalapeño, ενώ δυνατά παίζουν και οι πατάτες τους. Έχει και τέλεια αυλίτσα για τα ηλιόλουστα μεσημέρια, θα το βρείτε και ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι. Τα γιγάντια μπέργκερ του κυμαίνονται στα 5-6€, οι δε μπύρες ξεκινούν από τα 2€.

Pastorant
ul Tsar Asen 16, τηλ.: 02-981 4482



Κουκλίστικο και κεντρικότατο ιταλικό εστιατόριο, με ένα μενού στο οποίο πρωταγωνιστούν –τι άλλο;− ζυμαρικά και ριζότι (στα «οπωσδήποτε» τα Fussili al Ragu, με μοσχαράκι ραγού και λάδι τρούφας και το Spaghetti al Chorizo, με λουκανικάκια chorizo και λιαστή ντομάτα) όπως και λίγα και καλά πιάτα με κρέας. Αναλυτικό μενού εδώ. Ολόφρεσκες οι σαλάτες, και καλό κρασί για να τα συνοδεύσετε όλα, πληρώνοντας στο τέλος γύρω στα 15€ το άτομο.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v