Μήπως είναι καιρός να βάλεις το μανταρίνι στις σαλάτες σου;

Σου βρήκαμε τέλειες συνταγές για γιορτινές και καθημερινές σαλάτες με πρωταγωνιστή το απόλυτο φρούτο της εποχής.

Μήπως είναι καιρός να βάλεις το μανταρίνι στις σαλάτες σου;

Ίσως ο βασιλιάς της γεύσης των χειμερινών φρούτων, το μανταρίνι ταιριάζει τέλεια στις σαλάτες σου, τόσο αυτές που προορίζονται για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όσο και τις άλλες, τις καθημερινές. Και αν δεν μας πιστεύεις, έχουμε τις συνταγές που θα σου το αποδείξουν.

Πράσινη σαλάτα με ρόδι και μανταρίνι

Υλικά:
Για τη σαλάτα:
½ λόλα κόκκινη χοντροκομμένη, ½ λόλα πράσινη χοντροκομμένη, ½ ραντίτσιο χοντροκομμένο, 50 γρ. baby σπανάκι, 50 γρ. baby ρόκα, 20 γρ. ρόδι καθαρισμένο, 50 γρ. σταφίδες, 2 μανταρίνια καθαρισμένα, 30 γρ. κράνμπερις, 1/2 ξυνόμηλο κομμένο σε κυβάκια

Για το dressing: 2 κ.σ. μηλόξυδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μέλι, ¼ κ.γ. κόλιανδρο ξερό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα και τα ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα μικρό μπολ και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Βάζουμε όσο dressing επιθυμούμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Σαλάτα με μανταρίνι και πορτοκάλι

Υλικά για τη βινεγκρέτ:
50ml ελαιόλαδο, 5 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 2 κ.σ. μηλόξυδο ή λευκό ξύδι, 1 κ.σ. μέλι, αλάτι κατά βούληση, φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

Για τη σαλάτα: λόλα κόκκινη και πράσινη, baby σπανάκι, φέτες πορτοκαλιού καθαρισμένες, φέτες μανταρινιού καθαρισμένες, καρύδια χοντροσπασμένα, μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση:
Σε ένα βάζο ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα κομμένα λαχανικά μας και προσθέτουμε τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού, τα καρύδια και το μαύρο σουσάμι. Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού και μανταρινιού. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Σαλάτα με λάχανο, καρότο και μανταρίνι

Υλικά:
500 γρ. σαλάτα λάχανο-καρότο, αλάτι κατά βούληση, 50 ml. ξύδι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 μανταρίνια, χυμός από 2 μανταρίνια, 80 γρ. σπόροι ροδιού, 60 γρ. καρύδια, 2 κ.σ. μαύρο σουσάμι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο κατά βούληση

Εκτέλεση:
Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα μεγάλο σκεύος. Ρίχνουμε αλάτι και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο, το χυμό μανταρινιού και χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν. Περιχύνουμε το λάχανο και το καρότο με τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Καθαρίζουμε τα μανταρίνια και τα κόβουμε σε φέτες. Σε ένα στεγνό τηγάνι βάζουμε τα καρύδια και τα ψήνουμε ελαφρά. Χοντροκόβουμε τα ψημένα καρύδια. Μοιράζουμε το λάχανο στα πιάτα, προσθέτουμε τα καρύδια, τα μανταρίνια, το μαύρο σουσάμι, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Σαλάτα με σύκα και μανταρίνι

Υλικά:
350 γρ. ανάμεικτα σαλατικά (μικρόφυλλο σπανάκι, ρόκα, ραντίτσιο κ.ά.), φέτες από 2 μανταρίνια, 8 ξερά σύκα σε μέτρια καρέ, 2 κ.σ. κολοκυθόσπορους καβουρδισμένους, αλατοπίπερο, 100 ml ελαιόλαδο, 30 ml ξίδι βαλσαμικό, 10 ml χυμό λεμονιού, 20 ml χυμό μανταρινιού

Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα ανάμεικτα σαλατικά, τις φέτες μανταρίνι, τα σύκα, τους κολοκυθόσπορους και το αλατοπίπερο.

Για το ντρέσινγκ: Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το χυμό λεμονιού και το χυμό μανταρινιού. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος, ανασηκώνουμε τα σαλατικά με τα χέρια για να βραχούν καλά και σερβίρουμε σε σαλατιέρα.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v