Οι 5 πόλεις της Ελλάδας που ο κόσμος προτιμά για city break

Ο τουρισμός πόλεων παίρνει αργά αλλά σταθερά τα πάνω του και στην Ελλάδα. Κι αυτές είναι οι πέντε δημοφιλέστερες πόλεις για city break.

Οι 5 πόλεις της Ελλάδας που ο κόσμος προτιμά για city break

Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και η Αλεξανδρούπολη φτιάχνουν το top-5 των ελληνικών πόλεων που προτιμούν για τα city break τους τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι ταξιδιώτες, όλες τις εποχές του χρόνου.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο, city break λέμε την ολιγοήμερη εκδρομή σε μια πόλη, για βόλτες, φαγητό, μουσεία, αξιοθέατα και πάσης φύσεως εξόδους. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα city breaks παρόλο που συνήθως περιορίζονται σε τρεις ή τέσσερις μέρες (από Παρασκευή έως Δευτέρα) είναι μια μορφή τουρισμού που δίνει ανάσα, ειδικά τους μήνες που η τουριστική κίνηση γενικότερα είναι πεσμένη, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επισκέπτες.

Μετά την Αθήνα, που κρατά τα σκήπτρα του city break και την Θεσσαλονίκη που έπεται αλλά είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, οι τρεις πόλεις που έχουν πολύ ανεπτυγμένο city break τουρισμό, είναι το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο ΑΠΕ ο Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

«Οι ελληνικές πόλεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και μπορούν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους τουρίστες. Η Αθήνα βέβαια και παρά την πανδημία, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, οι city break τουρίστες εκτιμώ ότι πρέπει να έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% αλλά έχει ακόμη πολλά περιθώρια να πάει πολύ πιο ψηλά», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κελαϊδίτης.

«Η Θεσσαλονίκη έχει πάρα πολλούς επισκέπτες από τα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία) αλλά έχει και πολλούς από χώρες της κεντρικής Ευρώπης με τις οποίες συνδέεται μέσω απευθείας πτήσεων. Ωστόσο, δεν αξιοποιεί στο έπακρο τη δυναμική της καθώς σίγουρα μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο city break τουριστών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του HATTA, το Ναύπλιο είναι διαχρονικά ένας προορισμός για το Σαββατοκύριακο και τον επιλέγουν κυρίως Έλληνες αλλά και ξένοι που επισκέπτονται την χώρα μας. Η Καλαμάτα αποτελεί επίσης έναν city break προορισμό για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους από περιοχές που έχουν απευθείας πτήσεις, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. «Η Αλεξανδρούπολη από την άλλη, έχει τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και την Βουλγαρία. Ενδεχομένως λίγο μεγαλύτερης διάρκειας μεν αλλά μπορεί να καταχωρηθεί ως City break τουρισμός, προέρχεται και από τη Ρουμανία», επισήμανε ο κ. Κελαϊδίτης.

Οι πόλεις που έχουν προοπτικές να αποτελέσουν δυνατούς city break προορισμούς είναι τα Ιωάννινα, ο Βόλος και η Σπάρτη, εκτιμά ο ίδιος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα Ιωάννινα έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά.

«Μια πόλη μπορεί να ζει από τον city break τουρισμό αν έχει κόσμο όλο τον χρόνο και κυρίως τους μήνες που έχει χαμηλή τουριστική κίνηση όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από Ελλάδα, δηλαδή από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτοί είναι οι μήνες που έχουν χαμηλή τουριστική κίνηση με εξαίρεση τις γιορτές που όμως ο τουρισμός είναι κυρίως από Ελλάδα, και εδώ θα πω πάλι με εξαίρεση τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης που έχουν και ξένους τουρίστες λόγω του οδικού τουρισμού. Εκείνο που χρειάζεται είναι προώθηση, σε συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία Ελλάδας και Εξωτερικού, για την ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος που θα δίνει πολλές δυνατότητες στον επισκέπτη και στη συνέχεια, να γίνουν συνέργειες και επαφές με αεροπορικές εταιρείες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κελαϊδίτης.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v