Ε το κουνώ απ’ επαέ αν δεν μου φέρουν το καλύτερο τσιγαριαστό της πόλης

Mπαίνουμε στα γαστρονομικά χωράφια της τιμημένης Κρήτης και δοκιμάζουμε το πιο λαχταριστό τσιγαριαστό της πρωτεύουσας.

Ε το κουνώ απ’ επαέ αν δεν μου φέρουν το καλύτερο τσιγαριαστό της πόλης

Είμαστε φανατικοί οπαδοί και υπερασπιστές της κρητικής κουζίνας κι ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι φυσικά το τσιγαριαστό. Αν είσαι σύντεκνος ποντάρουμε τα λεφτάκια μας ότι μοιραζόμαστε τον ίδιο έρωτα, αλλά ακόμη κι αν δεν είσαι δύσκολα θα μπορέσεις να αντισταθείς σε ένα μερακλήδικο πιάτο με τσιγαριαστό. Ειδικά αν μιλάμε για κάποιο από τα καλύτερα κρητικά ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία της πόλης που συγκαταλέγονται στους μετρ του είδους. Εμείς είμαστε ήδη εκεί και σου ζεσταίνουμε τη θέση, περιμένοντας να έρθεις για να παραγγείλουμε επιτέλους.

Αχλάδια

Κωνσταντινουπόλεως και Κερασούντος 26, Αιγάλεω, τηλ.: 21 0598 6568

Σύντεκνοι και μη είναι καλοδεχούμενοι στα Αχλάδια η φήμη των οποίων ξεπερνά δικαίως τα αιγαλιώτικα όρια καθώς μιλάμε για ένα από τα καλύτερα κρητικά ταβερνάκια της Αττικής ολάκερης. Εδώ η κουζίνα της λεβεντογέννας Κρήτης μεγαλουργεί, προσφέροντάς μας αφειδώς τους γευστικούς θησαυρούς του λατρεμένου νησιού, μετατρέποντας τα Αχλάδια στον απόλυτο φαγητο-προορισμό.

Ο εσωτερικός χώρος έχει μπόλικες κρητικές πινελιές, ενώ η ευρύχωρη καλοκαιρινή αυλή του, σφύζει από προπόσεις και ρακοπότηρα όταν ο καιρός το επιτρέπει. Στα οπωσδήποτε του καταλόγου θα βρεις το αρνάκι τσιγαριαστό, αλλά και γαμοπίλαφο, κρητική καρμπονάρα, ομαθιές (βραστό χοιρινό έντερο γεμισμένο με χοιρινά συκωτάκια ρύζι και κύμινο) και φουκάκι μαλεβιζιώτικο. Μαζί με τις ρακές υπολόγισε περί τα 17-20€ κατ΄ άτομο.

Καταφύγιο

Χρήστου Μιχαλοπούλου 38, Δάφνη, τηλ.: 2109713740

Πάμε τώρα σε ένα κρητικό ρακάδικο στην περιοχή της Δάφνης, που έχει καταφέρει με την υπέροχη κουζίνα του και τις γλειφοδάχτυλες συνταγές του, να αποκτήσει πολλούς και πιστούς θαμώνες. Ο χώρος είναι ζεστός κι έξτρα παραδοσιακός, ενώ όταν καλοκαιριάζει η πλατεία γεμίζει με ιαχές που ζητούν λίγη ρακή ακόμη. Εξαιρετικό το τσιγαριαστό του, ενώ από το τραπέζι σου δεν πρέπει να λείψουν τα χορτοκαλιτσούνια, την σφακιανή πίτα, τους γεμιστούς κολοκυθανθούς, το ρεθυμνιώτικο μπουρέκι με πικάντικο κιμά, απάκι και γραβιέρα, τα σκιουφιχτά μακαρόνια με απάκι, ρόκα και τυρομάλαμα. Ο λογαριασμός μαζί με τις απαραίτητες ρακές στα 15-17€ το άτομο.

Ρέθεμνος

Βρανά 45, Ψυχικό, τηλ: 21 3041 1462

Η Ρέθεμνος είναι μια αγαπημένη κρητική ταβερνίτσα που έκανε απόβαση στα βόρεια προάστια για να μας μάθει τι εστί η πολυπαινεμένη κρητική κουζίνα, σερβίροντας όλες τις εκλεκτές νοστιμιές του νησιού της καρδιάς μας. Το τσιγαριαστό της Ρεθέμνου κερδά είναι από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει από το σιγομαγειρεμένο αρνάκι λιώνει στο στόμα. Εξίσου υπέροχο το γαμοπίλαφο, όπως και το αντικρυστό, ενώ για τη μέση δεν πρέπει να λείψουν οι χοχλιοί, τα μαραθοπιτάκια, τα χοιρινά μπριζολάκια και το ζουμερό ξιδάτο λουκάνικο. Μαζί με μπόλικο κρασί ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20€ συνοδεία λάιβ μουσικής.

Ραχάτι

Μαρίνου Αντύπα 93, Hλιούπολη, τηλ: 2109920207

Αν νιώσεις την ανάγκη να φας εκλεκτή κρητική κουζίνα στην Ηλιούπολη, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ραχάτι. Εκεί θα συναντήσεις ένα συνοικιακό ταβερνάκι, που γεμίζει μοσχομυρωδιές τη γειτονιά με τους θαμώνες να κάνουν ουρά για μια μερίδα τσιγαριαστό, που είναι η αδιαμφισβήτη σπεσιαλιτέ στο Ραχάτι. Μην αμελήσεις να δοκιμάσεις σκιουφιχτά ζυμαρικά με κόκκορα, κριθαρότο μανιταριών, κολοκυθοανθούς, στάκα με αυγά μάτια, κρητικό λουκάνικο ξυδάτο, χοιρινό με σταμναγκάθι και χοχλιούς μπουρμπουριστούς με κρασάτο ζουμάκι και δεντρολίβανο. Ο λογαριασμός μαζί με τις συνοδευτικές ρακές στα 15€ το άτομο.

Πασιφάη

Λαζαράκη 63, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9944024

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Η Πασιφάη - Pasifai (@pasifai)

Σε έναν άνετο χώρο με μεγάλη σάλα, αλλά και με τραπεζάκια έξω στην υπερυψωμένη βεράντα της η Πασιφάη είναι μία από τις κορυφαίες κρητικές ταβέρνες της Αττικής. Η μύηση στις γεύσεις της Κρήτης γίνεται μέσα από το τσιγαριαστό σφακάκι κι είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο, αφού το κρέας μαγειρεύεται με περίσσια μαστοριά και μεράκι. Πέρα από τσιγαριαστό αξίζει να δοκιμάσεις κατσικάκι με σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο βελούδινο, ταϊσμένη όρνιθα ήτοι γεμιστό κοτόπουλο και ένα σωρό ακόμα κρεατικά και μεζεδάκια της ώρας (μαραθόπιτα με μέλι, κατσικάκι με στάκα, πατάτες με στάκα κ.α.) για να βιώσεις μια πλήρη κρητική γαστρονομική εμπειρία. Συχνά πυκνά διοργανώνονται και λαϊβάκια στον χώρο, με τον λογαριασμό να μην ξεπερνά τα 20€ κατ’ άτομο για μια χορταστική εμπειρία συνοδεία κρασιού.

Τσικουδιά

Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραιάς, τηλ: 21 0452 5557

Η πειραιώτικη προσθήκη του καταλόγου έρχεται από την Τσικουδιά, η οποία δικαιολογημένα έχει γίνει σημείο συνάντησης για τους σύντεκνους που συχνάζουν στα πέριξ του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Κι εδώ η Κρήτη είναι παρούσα τόσο στη διακόσμηση όσο και στην κουζίνα, με το τσιγαριαστό να ξεχωρίζει, αφού είναι φτιαγμένο με μπόλικο μεράκι, ακολουθώντας την αυθεντική του συνταγή

Κατά τα λοιπά, στον κατάλογο θα βρεις σκιουφικτές μακαρούνες με απάκι, στάκα και αυγό, καπρικό ήτοι αρσενικό χοίρο φούρνου ψημένο στην κληματόβεργα με πατάτες οφτές και στάκα και κριθαρότο «από τα όρη» με απάκι, θυμάρι και ξύγαλο. Ο λογαριασμός με τις ρακές στα 15-17€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v