Πεντανόστιμες συνταγές με κουνέλι

Ανοίγουμε Τσελεμεντέ και όλα τα μαγειρικά κιτάπια μας για να ετοιμάσουμε τις πιο γευστικές συνταγές με κουνέλι για πάρτη σου και μόνο.

Πεντανόστιμες συνταγές με κουνέλι

Έχεις βαρεθεί να τρως κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι κι αναζητάς ένα διαφορετικό κρεατικό να βάλεις στη διατροφή σου; Μην ανησυχείς. Για άλλη μια φορά η μαστερσεφική ομάδα του In2life σε έχει καλυμμένο. Συγκεκριμένα, σου έχουμε τη λύση, αλλά και τις συνταγές για να φτιάξεις ένα υπέροχο τραπέζι με κουνελίσια πιάτα, που θα τρώει η μάνα και του παιδιού δεν θα δίνει. Μια δοκιμή και μόνο θα σε πείσει και θα σε κάνει να αισθανθείς περήφανο τέκνο του Τσελεμεντέ στην τοποθεσία κουζίνα σου.

Κουνέλι με σουπρέμ μουστάρδας

Υλικά: 800 γρ. κουνέλι, μπούτι, 10 κλ. Θυμάρι, 1 σκ. σκόρδο, 1 κύβο κότας, 1 κ.σ. κόκκους πιπεριού, 1 φύλλο δάφνης, 1 κ.σ. βούτυρο, 1/2 λίτρο νερό

Για τη σάλτσα: 1 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ., ζωμό, από το βράσιμο, 1 κ.σ. μουστάρδα, μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 75 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε μέσα τον κύβο, 1 φύλλο δάφνης, κόκκους πιπεριού, το σκόρδο και θυμάρι. Προσθέτουμε ζεστό νερό και ανακατεύουμε για να λιώσει ο κύβος. Βάζουμε τα μπουτάκια από το κρέας μέσα και το αφήνουμε να βράσει, σκεπασμένο με μεμβράνη, σε χαμηλή φωτιά, για 45 λεπτά με 1 ώρα. Τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κρέας να δούμε αν έχει μαλακώσει.

Μόλις ετοιμαστεί, το αφήνουμε με μεβράνη εκτός φωτιάς να ξεκουραστεί για 30 λεπτά . Έπειτα σουρώνουμε και κρατάμε το κρέας και τον ζωμό στην άκρη. Ρίχνουμε το βούτυρο σε μια άλλη κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και όταν λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Ρίχνουμε τον ζωμό από το κρέας σε δόσεις και ανακατεύουμε. Θέλουμε να πετύχουμε μία ωραία πηκτή σάλτσα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την αφήνουμε να πάρει βράση και εκτός φωτιάς, ρίχνουμε τον μαϊντανό και τη μουστάρδα. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κουνέλι, μέχρι να ροδίσει. Τέλος, ρίχνουμε θυμάρι και βούτυρο για να πάρει το κουνέλι ωραίο χρώμα.

Η συνταγή εδώ 

Ματσάτα με κουνέλι και κυκλαδίτικο τυρί

Υλικά: 400 γρ. ματσάτα (ή ταλιατέλες),  1 κουνέλι, κομμένο σε 8 μερίδες,  250 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο,  1 μεγάλο καρότο, χοντροκομμένο,  2 σέλερι, χοντροκομμένα,  3 φέτες μπέικον, 500 ml λευκό κρασί, ξηρό, 70 γρ. πελτές ντομάτας, 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, 1 φύλλο δάφνης, 5-6 κεδροκούκουτσα (σε σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, καλά κοπανισμένο, 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 1/2 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα, 80 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 200 γρ. ημίσκληρο ή σκληρό κυκλαδίτικο τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο.

Εκτέλεση: Αλατίζουμε το κουνέλι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα το σοτάρουμε στα 30 ml λάδι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το μπέικον και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά και ρίχνουμε τον πελτέ, το σκόρδο, τη δάφνη, τα κεδροκούκουτσα και νερό που να σκεπάσει τα υλικά.

Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αφήνουμε το κουνέλι να κρυώσει στην κατσαρόλα, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ξεψαχνίζουμε.

Σουρώνουμε τα υγρά της κατσαρόλας σε άλλη κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθούν στα 200 ml (περίπου όσο 1 φλιτζάνι). Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας.

Ρίχνουμε το κρέας στη σάλτσα, σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, να σωθούν τα υγρά. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε τη ματσάτα με κουνέλι με το τριμμένο τυρί.

Η συνταγή εδώ 

Κουνέλι στιφάδο με χαρουπόμελο και μάνγκο

Υλικά: 1 1/2 κουνέλι (σε κομμάτια), 50 γρ ελαιόλαδο, 1 κιλό κρεμμύδια, αλάτι, 50 γρ ξύδι, 100γρ χαρουπόμελο, 170 κόκκινο κρασί, 230 γρ νερό, 400 γρ μάνγκο, 1/2 κουταλάκι τσαγιού μαύρο πιπέρι, ακοπάνιστο, 2 φύλλα δάφνη, 3 ξύλα κανέλα.

Εκτέλεση: Πλένουμε, στεγνώνουμε το κουνέλι και το κοκκινίζουμε σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Το βγάζουμε σε πιάτο. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθούν και να αλλάξουν χρώμα, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι.

Προσθέτουμε το κουνέλι, αλάτι, το ξίδι, το χαρουπόμελο, το κόκκινο κρασί κι ανακατεύουμε. Καθαρίζουμε τη φλούδα από τα μάνγκο και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τα ρίχνουμε στο στιφάδο μαζί με το νερό, το πιπέρι, τη δάφνη και την κανέλα και ανακατεύουμε προσεκτικά.

 Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι το φαγητό να μείνει με μια ελαφριά σάλτσα.

Η συνταγή εδώ 

Κουνέλι με καϊμάκι

Υλικά: 1 κουνέλι, περίπου 1½ κιλό, κομμένο σε 6 - 8 κομμάτια,  1½ φλιτζ. τσαγιού ξίδι, 2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 2 - 3 δαφνόφυλλα, 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλα, 300 γρ. καϊμάκι βουβαλίσιο ή σμετάνα ή κρέμα γάλακτος.

Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε το κουνέλι με καϊμάκι, πρώτα βάζουμε τα κομμάτια κουνελιού σε λεκάνη με το ξίδι και τα μισά γαρίφαλα, να μείνουν τουλάχιστον 3 ώρες (όχι στο ψυγείο). Κάθε τόσο τα γυρίζουμε και τα ανακατεύουμε. Βγάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν, κρατώντας τη μαρινάδα

Πετάμε τα γαρίφαλα. Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και, όταν κάψει, τσιγαρίζουμε το κουνέλι από όλες τις πλευρές, ώστε να ροδίσει. Σβήνουμε με λίγο (2 - 3 κουτ. σούπας) από το ξίδι και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα δαφνόφυλλα και τα υπόλοιπα γαρίφαλα.

Αλατοπιπερώνουμε, παρακολουθούμε και, κάθε φορά που εξατμίζεται το υγρό, ρίχνουμε λίγο από το ξίδι, μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να τελειώσει το ξίδι, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 1½ ώρα. Σπρώχνουμε τα κομμάτια του κουνελιού για να δημιουργηθεί κενό στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το καϊμάκι (ή τη σμετάνα ή την κρέμα).

Μόλις ζεσταθεί, αρχίζει να λιώνει, οπότε σείουμε την κατσαρόλα για να μην κολλήσει. Μόλις αρχίσει να πήζει, αποσύρουμε αμέσως και αφαιρούμε τα μπαχαρικά.

Η συνταγή εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v