Σούπερ συνταγές για να δεις τις χυλοπίτες αλλιώς

Τα παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά πρωταγωνιστούν σε τέσσερις καταπληκτικές συνταγές, που όχι, δεν είναι ο κλασικός κόκορας με χυλοπίτες.

Σούπερ συνταγές για να δεις τις χυλοπίτες αλλιώς

Είναι το απόλυτο comfort food που είχαμε και στο χωριό μας. Ταπεινές, χορταστικές και πεντανόστιμες, οι χυλοπίτες μαγειρεύονται με χίλιους δύο τρόπους και ταιριάζουν με ένα σωρό πράγματα. Πάμε να δούμε τέσσερις πρωτότυπες συνταγές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.

Χυλοπίτες με μελιτζάνες και φέτα

Υλικά:
500 γρ. χυλοπίτες, 4 μελιτζάνες τσακώνικες, 1 ξερό κρεμμύδι, 6 ώριμες ντομάτες ή 2 συσκευασίες πομοντόρια αποφλοιωμένα, 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. σκόρδο, φρέσκα φύλλα βασιλικού και δυόσμου, τρίμματα φέτας, 1 πρέζα ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες σε κυβάκια. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στους 250ο C για 15′. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα καρέ και το σκόρδο ολόκληρο για 2-3 λεπτά. Μόλις ξανθύνει λίγο το κρεμμύδι προσθέτουμε τη ζάχαρη και καραμελώνουμε. Κόβουμε τις ντομάτες σε καρέ και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού και δυόσμου και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ρίχνουμε αλάτι μπόλικο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις μελιτζάνες. Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά. Χωρίς να τα στραγγίσουμε, τα παίρνουμε με πιρούνα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Χυλοπίτες με τέσσερα τυριά

Υλικά:
600 γρ. ζωμός κοτόπουλου, 400 γρ. φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά, 250 γρ. χυλοπίτες, 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο, 50 γρ. κασέρι τριμμένο, αλάτι, φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις χυλοπίτες και προσθέτουμε το γάλα, τον ζωμό από κοτόπουλο και αλάτι. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν οι χυλοπίτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ενσωματώνουμε τα τριμμένα τυριά. Προσθέτουμε βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί. Σερβίρουμε με φρέσκο τριμμένο πιπέρι και τριμμένο κεφαλοτύρι.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Παστίτσιο με οσομπούκο και χυλοπίτες

Υλικά:
Για το οσομπούκο:
2 κιλά μοσχάρι οσομπούκο, 800 γρ. ντομάτα κονκασέ, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 καρότα κομμένα σε κυβάκια, 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια, 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 3 κλ. σέλερι ψιλοκομμένα, 3 φύλλα δάφνης, 1 στικ κανέλας, 2 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 500 ml ζωμός λαχανικών, 100 ml κόκκινο κρασί, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Για το παστίτσιο:
1 lt γάλα πλήρες, 300 γρ. χυλοπίτες, 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 2 κρόκους αυγού, ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Για το κρέας: Προσθέτουμε σε ένα μπολ το οσομπούκο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια φορώντας γάντια μιας χρήσης. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρέας και το θωρακίζουμε καλά για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Μόλις είναι έτοιμο, μεταφέρουμε το κρέας σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.

Παράλληλα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά, το σέλερι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό κι έπειτα, σβήνουμε με το κρασί αφήνοντας το αλκοόλ να εξατμιστεί. Αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το ζωμό, το κρέας, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε για 2,5-3 ώρες, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τα τελευταία 3-4 λεπτά βρασίματος, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε εκ νέου. Την τελευταία μισή ώρα μαγειρέματος, τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις βράσει καλά, αλατίζουμε και προσθέτουμε τις χυλοπίτες βράζοντας τα 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να βγουν al dente. Μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε, τις λαδώνουμε και τα απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ορθογώνιο σκεύος διαστάσεων 30Χ25 εκ. Μόλις είναι έτοιμο το κρέας, αφαιρούμε το κόκκαλο και μία ξύλινη κουτάλα το πιέζουμε, ώστε να ανοίξει και να ξεψαχνιστεί. Κατόπιν, το απλώνουμε ομοιόμορφα στο σκεύος πάνω από τις χυλοπίτες.

Για την μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 1 λεπτό, μέχρι να ψηθεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κάνει σβόλους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Ύστερα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, τη μισή ποσότητα γραβιέρας (100 γρ.), το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τέλος, περιχύνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον κρέας απλώνοντας την με ένα κουτάλι, ώστε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα γραβιέρας (100 γρ.) και ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει για 10 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Κοτόπουλο με χυλοπίτες και λαχανικά

Υλικά:
Για το κοτόπουλο: 2 κρεμμύδια, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 πράσινη πιπεριά, 1 κίτρινη πιπεριά, 3 ντομάτες, 2 στικ κανέλα, 3 σκ. σκόρδο, 1 κ.σ. ρίγανη ξερή, 1/3 ματσάκι βασιλικό, 1 κ.γλ. κρυσταλλική ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, 1 1/2 κιλό κοτόπουλο, 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τις χυλοπίτες: 1 1/2 λίτρο νερό, 500 γρ. χυλοπίτες, πιπέρι, αλάτι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 50 γρ. φέτα

Εκτέλεση:
Για το κοτόπουλο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Κόβουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις πιπεριές και τις ντομάτες σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα ταψί 25x32 εκ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα στικ κανέλας, τη ρίγανη, τον βασιλικό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Κόβουμε το κοτόπουλο σε 10 κομμάτια και βάζουμε αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω από τα λαχανικά και ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το κοτόπουλο. Αφήνουμε στην άκρη.

Για τις χυλοπίτες:
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βάζουμε το νερό και τα λαχανικά με τη σάλτσα από το ταψί. Μόλις αρχίσει να βράζει βάζουμε τις χυλοπίτες και βράζουμε για 7-10 λεπτά ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε πιπέρι, ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και τη φέτα τριμμένη.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v