Βιβλία για να την παλέψεις τον Αύγουστο χωρίς διακοπές

Τον φετινό Αύγουστο δεν θα είσαι μον@ όταν όλοι οι υπόλοιποι διακοπάρουν, αφού θα έχεις συντροφιά κάποια από τα καλύτερα βιβλία του καλοκαιριού.

Βιβλία για να την παλέψεις τον Αύγουστο χωρίς διακοπές

Ο καυσωνικός Ιούλιος διαδέχθηκε τον βροχερό Ιούνιο κι ελπίζουμε ο Αύγουστος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων γιατί τούτο το καλοκαίρι δεν μας φέρθηκε όσο καλά θέλαμε. Σαν να μην έφτανε αυτό τις επόμενες μέρες θα αναγκαστούμε να βλέπουμε την πλειοψηφία φίλων και γνωστών να διακοπάρουν ενώ εμείς θα κρατάμε Θερμοπύλες σε γραφεία και δουλειές. Για να σου λειάνουμε λίγο τον πόνο και να νιώσεις καλύτερα, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σου τη λίστα με κάποια από τα καλύτερα βιβλιαράκια του καλοκαιριού για να σου κάνουν συντροφιά τις αυγουστιάτικες μέρες και νύχτες που ακολουθούν.

Aνατροπή του Harry Turtledove (τόμος Α και Β από τις εκδόσεις Anubis)

«Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε όταν οι Ρώσοι, οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη πιο θανατηφόρο εχθρό. Η ανθρωπότητα δεν το έβαλε κάτω, είτε παραδίδοντας προμήθειες σε αντάρτες στις αχανείς στέπες της Ρωσίας, είτε μελετώντας πυρετωδώς για να κατανοήσει τα ραντάρ του εχθρού στην Αγγλία, είτε πολεμώντας αδιάκοπα στους δρόμους του Σικάγο…» Αυτή είναι η περίληψη του πιο φιλόδοξου πονήματος του πιο δημοφιλούς ίσως συγγραφέα εναλλακτικής ιστορίας. Ο λόγος για τον Harry Turtledove ο οποίος μας παίρνει από το χέρι και μας μεταφέρει σε μια ιστορία που κόβει την ανάσα, κρατώντας τα αφηγηματικά γκέμια με υποδειγματικό τρόπο, αφού περιμένεις πώς και πώς τι θα εμφανιστεί στην αμέσως επόμενη σελίδα από αυτή που διαβάζεις.

Περίληψη εδώ

Κάθε χρόνο στο Μανχάταν του Guillaume Musso (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

O Guillaume Musso, o No 1 συγγραφέας στη Γαλλία για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά σύμφωνα με τη Le Figaro, υπογράφει μια ανατρεπτική ιστορία καλυμμένη με μια δόση έρωτα και μυστηρίου. Ο Μusso δημιουργεί το ένα καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ μετά το άλλο γεγονός που αποδεικνύει το αξιοθαύμαστο ταλέντο του, που τον οδήγησε στην κορυφή των προτιμήσεων αμέτρητων αναγνωστών. Το Κάθε χρόνο στο Μανχάταν είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, με ισόποσες δόσεις αγωνίας, ερωτικών ειδυλλίων, μυστηρίου και μπόλικου σασπένς που θα εκτιμήσεις είτε ανήκεις στους φανς του είδους είτε όχι.

Περίληψη εδώ

Τα Εφτά Φεγγάρια του Μάαλι Αλμέιντα του Shehan Karunatilaka (εκδόσεις Gutenberg)

Ο Shehan Karunatilaka (γενν. 1975), από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Σρι Λάνκα, έχει τιμηθεί και με το βραβείο Commonwealth. Το σιδηροδρομικό του όνομα έγινε γνωστό στην παγκόσμια λογοτεχνική κοινότητα, όταν κατέκτησε πέρσι το βραβείο Booker για τα Εφτά Φεγγάρια. Το βιβλίο πατά στους βασικούς κανόνες του μεταφυσικού θρίλερ, ωστόσο λόγω της χαρισματικής γραφής του Karunatilaka καταφέρνει και υπερβαίνει τις συνήθεις συμβάσεις αποκαλύπτοντας τον λογοτεχνικό του πλούτο. Στη λίστα με τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της χρονιάς το βιβλίο σκαρφαλώνει δικαιολογημένα πολύ ψηλά. Με λεπτό χιούμορ ο συγγραφέας περνά από την πολιτική σάτιρα στις μεταφυσικές αναζητήσεις αποκαλύπτοντάς μας μια ιστορία που σίγουρα αξίζει να δούμε και στη μεγάλη οθόνη για να υποστηρίξουμε σθεναρά ότι το βιβλίο είναι πολύ καλύτερο.

Περίληψη εδώ

Έρωτες, έρωτες, έρωτες του Βαγγέλη Ραπτόπουλου (εκδόσεις Κέδρος)

Το βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις μιλά για τον έρωτα. Ο τίτλος είναι αρκετός για να σου δώσει ένα πρώτο hint για τις δώδεκα ιστορίες που συμπεριλαμβάνει το βιβλίο με πρωταγωνιστές που επιμένουν να παλεύουν για την ικανοποίηση της ερωτικής επιθυμίας τους. Δώδεκα παραλλαγές πάνω στο ίδιο θέμα, με την τελευταία και μεγαλύτερη να αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες. Ο συγγραφέας κερδίζει το στοίχημα με τον αναγνώστη αφού σε κάθε ιστορία του αποκαλύπτει μια διαφορετική πτυχή για τον έρωτα, που άλλοτε γενεσιουργός κι άλλοτε φθοροποιός καταφέρνει να κινεί τον άξονα κάθε ιστορίας που έχει ενδιαφέρον.

Περίληψη εδώ

Ρήγας Καρό του Σαντρόνε Ντατσιέρι (εκδόσεις Πατάκη)

O Σαντρόνε Ντατσιέρι είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της δοξασμένης ιταλικής σχολής της αστυνομικής λογοτεχνίας. Εδώ φτιάχνει άλλο ένα καθηλωτικό θρίλερ, που κερδίζει την αναπόσπαστη προσοχή μας από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Οι βασικοί χαρακτήρες του Ρήγα Καρό η πρώην αστυνομική υποδιευθύντρια Κολόμπα Καζέλλι κι ο αυτιστικός νεαρός επιζών μιας οικογενειακής σφαγής, Τόμμυ συνθέτουν ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο αντιθέσεων που συνιστά τον άσσο στο μανίκι του βιβλίου, αφού αμφότεροι είναι εξαιρετικά καλογραμμένοι. Όσο η πλοκή εξελίσσεται τόσο το σασπένς μεγαλώνει, ενώ τα νυχάκια μας δαγκωνο-κόβονται από την ανησυχία.

Περίληψη εδώ

Ευγενία του Lionel Duroy (εκδόσεις Πόλις)

Σκιαγραφώντας το πορτρέτο μιας ελεύθερης γυναίκας που προσπαθεί να κατανοήσει τις αιτίες του απόλυτου κακού, ο συγγραφέας προσπαθεί επίσης να μας προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επιστροφής των πιο σκοτεινών στιγμών της Ιστορίας. Το έργο του Lionel Duroy σκιαγραφεί τις ρίζες του αντισημιτισμού στη φασιστική Ρουμανία, μιλώντας συγχρόνως και για την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη του 1930.  Ο συγγραφέας με μυθιστορηματικό τρόπο παρουσιάζει ως πρωταγωνίστρια την Ευγενία η οποία ορθώνει το ανάστημά της μπροστά στο βίαιο συναπάντημα της με την ιστορία που  αποκαλύπτει ένα βάρβαρο πρόσωπο: εκκολαπτόταν στο αυγό του φιδιού για καιρό, πριν ξεχυθεί γεμάτο δηλητήριο από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Duroy δεν καταγγέλλει όσους λιποψύχησαν μπροστά στο βάρβαρο χέρι του φασισμού, ούτε θριαμβολογεί και συγχαίρει όσους αντιστάθηκαν. Αντίθετα παρακολουθεί κι αποτυπώνει όσα συνέβησαν τότε δίχως φτιασιδώματα ή αναθέματα αλλά στοχαζόμενος τα γεγονότα που ίσως κάποτε επαναληφθούν.

Περίληψη εδώ 

Αμερικανική αγωγή του Μπεν Λέρνερ (εκδόσεις Δώμα)

Ανενδοίαστα εξομολογητική και απροκάλυπτα πολιτική, η Αμερικανική αγωγή παρουσιάζει την ιστορία μιας οικογένειας σε μια εποχή σιωπηρών τεκτονικών μετατοπίσεων, μια ακτινογραφία της κουλτούρας της τοξικής αρρενωπότητας, και μια αρχαιολογία της ανόδου της νέας Δεξιάς, αναζητώντας χαμηλόφωνα έναν τρόπο ώστε να μάθουν οι άνθρωποι «και πάλι, αργά-αργά, πώς να μιλούν, μέσα στο γενικό σφυροκόπημα».

Ο Μπεν Λέρνερ είναι για πολλούς η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση συγγραφέα που γέννησε η αμερικανική λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια. Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση της Αμερικανικής Αγωγής μπορείς να καταλάβεις τους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού εδώ έχουμε να κάνουμε ίσως με τον καλύτερο λογοπλάστη της γενιάς του. Εκκινώντας από την ποίηση ο Λέρνερ περνά στο βιβλίο του έναν εικονοποιητικό, σχεδόν κινηματογραφικό λόγο που γεννά κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα ως προς τη δύναμη τους αναγνώσματα των τελευταίων ετών.

Ο συγγραφέας βάζει σαν πρωταγωνιστή του έργου του τον λόγο κι ενόσω ξετυλίγει την ιστορία της οικογένειας του Άνταμ Γκόρντον (βασικού ήρωα της Αμερικανικής Αγωγής) παράλληλα διαδραματίζεται κι η σύγχρονη ήρωα του γίγαντα που ακούει στο όνομα Η.Π.Α. και κάνει ορισμένα κομπιασμένα βήματα προς μια νέα κι ολίγον τρομακτική εποχή και πραγματικότητα.

Φρέσκο, ευφυές, δηλητηριώδες μα συνάμα και ζωογόνο το βιβλίο του Λέρνερ ασκεί μια ανηλεή κριτική σε όσα βιώνει σήμερα ο σύγχρονος δυτικός κόσμος με την χώρα του –Η.Π.Α.- να βρίσκεται για άλλη μια φορά στη μικρή ιστορία της προ των πυλών. Το έυρημα της χρήσης του λόγου με αυτόν τον ανανεωτικό μα και καινοφανή τρόπο εντός ενός μυθιστορηματικού πλαισίου απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα, σε μια από τις καλύτερες εκδόσεις της δεκαετίας.

Περίληψη εδώ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v