7 βιβλιάρες για να λιώσεις στο διάβασμα το φετινό καλοκαιράκι

Είτε είσαι στην παραλία είτε σε κλιματιζόμενους χώρους χρειάζεται ένα λιώσιμο σε εξαιρετικούς τίτλους της πρόσφατης βιβλιογραφίας.

7 βιβλιάρες για να λιώσεις στο διάβασμα το φετινό καλοκαιράκι

Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά, πέρα από αντηλιακά, σαγιονάρες, ψάθες, πετσετούλες και καπελάκια οι βιβλιόφιλοι έχουν αγκαλιά κι υπέροχους τίτλους που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Τα ίδια πάνω κάτω συμβαίνουν και σε εκείνους που επιλέγουν τη δροσερή συντροφιά του air-condition για να διαβάσουν το επόμενο βιβλιαράκι τους που τους περιμένει στο κομοδίνο, στο τραπεζάκι του σαλονιού αλλά και σε άλλα μέρη του σπιτιού (εμείς δεν κρίνουμε). Πάρε λοιπόν να έχεις 7 βιβλιάρες για να λιώσεις στο διάβασμα το φετινό καλοκαιράκι.

Σε πρώτο ενικό του Χαρούκι Μουρακάμι (εκδόσεις Ψυχογιός)

Στην πέμπτη συλλογή διηγημάτων του, ο μάγος της παράξενης, αινιγματικής μυθοπλασίας Χαρούκι Μουρακάμι επιστρέφει με μια σειρά από σπαρακτικά οικείες ιστορίες για την αγάπη, τη μοναξιά, την παιδική ηλικία και τη μνήμη, γραμμένες σε πρώτο ενικό, που ισορροπούν δεξιοτεχνικά μεταξύ πραγματικότητας και μη πραγματικότητας, σ’ ένα μείγμα μαγικού ρεαλισμού και νοσταλγικής αυτοβιογραφίας. Ο σπουδαίος Μουρακάμι απλώνει τις ιστορίες του βιβλίου του σα χάδι πάνω στον αναγνώστη που για άλλη μια φορά μένει έκθαμβος μπροστά στον ταλέντο του πολυβραβευμένου συγγραφέα που έχει κατακτήσει δικαίως την λογοτεχνική κορυφή. Με τη συναρπαστική του πένα για άλλη μια φορά ο Μουρακάμι βρίσκει στόχο στην καρδιά και το μυαλό όλων των βιβλιόφιλων εκεί έξω.

Περίληψη εδώ

Η αποικία της Audrey Magee (εκδόσεις Διόπτρα)

Μια δυνατή ιστορία για την τέχνη, τη γλώσσα, την ταυτότητα, τις καλές προθέσεις, που δεν αρκούν, και το βαθύ, αγιάτρευτο τραύμα της αποικιοκρατίας. Η Audrey Magee με την Αποικία έστρεψε απόλυτα δικαιολογημένα τα βλέμματα της παγκόσμιας λογοτεχνικής κοινότητας πάνω της παραδίδοντας ένα εξαίσιο βιβλίο που θα σε ενθουσιάσει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Λυρικό, διορατικό και συμβολικό το βιβλίο της Magee εμβαθύνει στα πολιτικά τεκταινόμενα της Ιρλανδίας χωρίς να κουράζει στιγμή, την ώρα που οι χαρακτήρες της Αποικίας αποκαλύπτονται και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Περίληψη εδώ

Ματωμένη Σελήνη του Jo Nesbo (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Σε έναν δίκαιο κόσμο οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας θα έπρεπε να χωρίζονται σε δύο και μόνο κατηγορίες. Στους Nesbomaniacs και σε όσους δεν έχουν διαβάσει τον πιο δημοφιλή σύγχρονο συγγραφέα του είδους. Στη Ματωμένη Σελήνη διαβάζουμε άλλη μια περιπέτεια του διάσημου ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας έκαναν να αγαπήσουμε παράφορα την πένα του Nesbo. Αμείωτη δράση, ερωτεύσιμοι χαρακτήρες που εξελίσσονται και δεν μένουν στάσιμοι, καταιγιστικός ρυθμός, κοψοχολική αγωνία κι ανατροπές που σου έρχονται πάντα εκεί που δεν το περιμένεις. Στα must του καλοκαιριού.

Περίληψη εδώ

Πούτζι του Thomas Snégaroff (εκδόσεις Gutenberg)

Ο Πούτζι είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Γάλλου ιστορικού και δημοσιογράφου Thomas Snégaroff (γενν. 1974), το οποίο ζωντανεύει την εποχή των Γκέμπελς, Γκέρινγκ, Τόμας Μαν, Καρλ Γιούνγκ κ.ά. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα κι ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του αναγνωστικού του κοινού, αφού το ταλέντο του είναι διακριτό από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου. Ο Thomas Snégaroff χειρίζεται αριστοτεχνικά τον λόγο κι αναδεικνύει τον βασικό χαρακτήρα του βιβλίου σαν μια τραγική σχεδόν φιγούρα έναν Ανθρωπάκο που ακολουθεί όλα όσα φέρνει η ζωή στον δρόμο, την ώρα που ο κόσμος γύρω του αλλάζει, αποκτώντας ένα φρικιαστικό πρόσωπο. Δύσκολο ανάγνωσμα το Πούτζι που αποζημιώνει μέχρι τελείας ωστόσο όλους όσους θα επενδύσουν πάνω του.

Περίληψη εδώ 

Ιστορία των δέντρων της Maja Lunde (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

H Maja Lunde, από τους πρωτοπόρους του λογοτεχνικού είδους climate fiction, επιστρέφει με το τέταρτο, αυτοτελές βιβλίο της, ολοκληρώνοντας ένα από τα σπουδαιότερα έργα της νορβηγικής λογοτεχνίας. Η Maja Lunde γράφει για τις οικογενειακές σχέσεις, για τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων καθώς και για τη σχέση μας με τη φύση. Παρελθόν, παρόν και μέλλον υφαίνονται μαζί καθώς η συγγραφέας αναρωτιέται: πώς ο άνθρωπος άλλαξε τα πάντα;

Αρκεί να διαβάσεις λίγες σελίδες, για να καταλάβεις τους λόγους που η Maja Lunde γράφει το ένα best seller μετά το άλλο. Πατώντας σε μυθιστορηματικές βάσεις η συγγραφέας γράφει ένα άλλοτε αφυπνιστικό κι άλλοτε σπαραξικάρδιο γράμμα προς άγνωστο αναγνώστη για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, σε μια εποχή που ο πλανήτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε καμία περίπτωση το μήνυμα της Lunde δεν είναι κινδυνολογικό, καθώς κρύβει μέσα του την αγάπη και την ελπίδα που όσο κλισέ κι αν ακούγεται παραμένει η γενεσιουργός δύναμη ενός καλύτερου αύριο.

Περίληψη εδώ

Hell Divers II: Φαντάσματα του Sansbury Smith Nicholas (εκδόσεις Anubis)

Ο Nicholas Sansbury Smith παραδίδει άλλο ένα καθηλωτικό θρίλερ στο Hell Divers II: Φαντάσματα, το δεύτερο βιβλίο της συγκλονιστικής σειράς επιστημονικής φαντασίας!

Όταν ένα μυστηριώδες σήμα κινδύνου καλεί τους Χελ Ντάιβερς στην επιφάνεια, ο Μάικλ και η αφοσιωμένη ομάδα του αρχίζουν να αποκαλύπτουν αλήθειες θαμμένες από καιρό και μυστικά που ο κυβερνήτης Τζόρνταν θα κάνει τα πάντα για να παραμείνουν κρυμμένα. Οι Χελ Ντάιβερς βουτούν στο κενό για τη σωτηρία της ανθρωπότητας… Θα επιβιώσουν όμως από την απόλυτη προδοσία;

O συγγραφέας είναι μια από τις σημαντικότερες φωνές στο πολύπαθο είδος της επιστημονικής φαντασίας κι αυτό του αξίζει δικαιωματικά, καθώς σε κάθε του βιβλίο, φτιάχνει ένα ξεχωριστό σύμπαν που σε κρατά δέσμιο του, αφού δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Από εμάς είναι μεγάλο ναι.

Περίληψη εδώ

Όνειρα Τραίνων του Ντένις Τζόνσον (εκδόσεις Αντίποδες)

Στην αριστουργηματική του νουβέλα, ο Τζόνσον με απλό, οξυδερκές και συγκινητικό ύφος κατορθώνει να συμπυκνώσει την ουσία ολόκληρης της ζωής ενός ανθρώπου, η οποία είχε ξεκινήσει με ένα δρομολόγιο του τραίνου που δεν μπορούσε να θυμηθεί, και τελείωσε την ώρα που καθόταν και περίμενε έξω από ένα τραίνο μέσα στο οποίο βρισκόταν ο Έλβις Πρίσλεϋ.

Κάθε βιβλίο του Ντένις Τζόνσον επιβεβαιώνει το ταλέντο του σπουδαίου γραφιά, που διατηρεί μια σχέση σχεδόν ερωτική τόσο με τους χαρακτήρες όσο και με τις λέξεις του. Μετρημένος μα ποτέ κουραστικός, βαθύς μα ποτέ ξέπνοος, πνευματώδης μα ποτέ ελιτιστής ο λόγος του Τζόνσον κρύβει την αλήθεια του και μια οικειότητα που κάθε αναγνώστης έχει ανάγκη. Κι αυτό συμβαίνει γιατί δεν φοβάται να στρέψει το είδωλο που αντικρύζουν οι ήρωες του στον καθρέπτη πάνω μας, όχι διδακτικά ούτε κουνώντας μας το δάχτυλο. Αντίθετα το κάνει με εκείνη την ανακουφιστική δύναμη του storytelling την οποία μοιάζει να κληρονόμησε από το Ρέιμοντ Κάρβερ και τιμά δεόντως σε κάθε του δημιούργημα.

Περίληψη εδώ

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v