Στης Βουδαπέστης τα στενά σε ζητώ

Η αυτοκρατορική και μυθική ουγγρική πρωτεύουσα σε περιμένει να ανακαλύψεις μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης σε ένα αξέχαστο ταξίδι.

Στης Βουδαπέστης τα στενά σε ζητώ

Εμείς έχουμε μάθει να τα λέμε έξω από τα δόντια, νέτα, σκέτα και σταράτα. Η αλήθεια λοιπόν είναι μία, δεν σου έχουμε ζητήσει ποτέ τίποτα κι είναι κρίμα για σένα –και πολύ περισσότερο για εμάς- να προσπεράσεις την παράκληση μας και να μην μας πας μια Βουδαπέστη. Εμείς θα αναλάβουμε να βγάλουμε το πρόγραμμα του ταξιδιού από το οποίο δεν πρόκειται να λείψει κανένα από τα sos της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Πώς πάμε εκεί;

Αεροπορικώς φυσικά (2 ωρίτσες και κάτι ψιλά) με το κόστος των απευθείας πτήσεων από Αθήνα προς Βουδαπέστη να ανέρχεται στα 114€ για εισιτήρια μετ’ επιστροφής με τη Wizz Air και τις τιμές να αφορούν το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα οι τιμές ανεβαίνουν, ωστόσο δεν παραμένουν απαγορευτικές για μια ολιγοήμερη απόδραση στην καρδιά του Δεκέμβρη.

Μυθική, αριστοκρατική, επιβλητική, ερωτεύσιμη, υπέροχη, μαγευτική, κοσμοπολίτικη κι άλλα τόσα κοσμητικά επίθετα δεν φτάνουν για να περιγράψουν την Βουδαπέστη, που φιγουράρει πάντοτε στις ψηλότερες θέσεις κάθε λίστας που σέβεται τον εαυτό της και παραθέτει τις ομορφότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Παιδιά, η Βούδα, Βούδα τα παιδιά

Η Βούδα στις δυτικές όχθες του Δούναβη, αποτελείται από λόφους στην κορυφή των οποίων δεσπόζει το Κάστρο της πόλης. Η περιοχή του λόφου Gellert ( η βάση του λόφου με τα λαβυρινθώδη σπήλαια, μπαίνει στα must κάθε ταξιδιώτη που σέβεται τον εαυτό του)  είναι από τις πλέον ξακουστές της Βούδας, καθώς εκτός από τα κτίρια που συναποτελούν το παλάτι της, έχει γοητευτικά σοκάκια και μεσαιωνικά μονοπάτια, που αξίζει να περπατήσεις. Στη Βούδα μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο οκτώ αιώνων ναός του Αγίου Matyas, όπου στέφονταν οι βασιλιάδες της Αυστροουγγαρίας, η Εθνική Πινακοθήκη με εξαιρετικά εκθέματα, αλλά και το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας που επιβάλλεται να μπει στη sightseeing λίστα σου.

Μην τυχόν ξεχάσεις να περάσεις μια βόλτα κι από τον απαράμμιλης ομορφιάς Πύργο των Ψαράδων, προκειμένου να απολαύσεις μια μοναδική θέα προς τον Δούναβη από τους επτά πυργίσκους του, οι οποίοι κι αποτελούν σύμβολα των επτά φυλών των Μαγυάρων. Ο πύργος χρονολογείται από το 1905 και μοιάζει βγαλμένο από κάποιο παραμύθι της Disney που είναι δεδομένο πως θα λατρέψουν μικροί αλλά και μεγάλοι επισκέπτες.

Από δω η Πέστη

Η Πέστη είναι η «μοντέρνα» εκπρόσωπος της ουγγρικής πρωτεύουσας και σπάνια θα την πετύχεις χωρίς κόσμο, μιας και αποτελεί τον εμπορικό κόμβο της περιοχής. Αν την περπατήσεις σχεδόν σε κάθε στενό της, πλατεία, ή πεζόδρομο θα πετύχεις ορδές τουριστών που συμβουλεύονται το κινητό τους ή ακόμη και τον χάρτη τους αν είναι μιας κάποιας ηλικίας. Αν το shopping therapy σε αναζωογονεί και λατρεύεις να χαζολογάς μπροστά σε εντυπωσιακές βιτρίνες τότε οι τότε ο φημισμένος πεζόδρομος της Vaci Utca θα γίνει το απόλυτο place to be για σένα. Κόσμος και κοσμάκης μαζεύεται επίσης στη μεσαιωνική και χιλιοταγκαρισμένη πλατεία Vörösmarty που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λείψει από τις φωτογραφικές αναμνήσεις του ταξιδιού σου.

Τελειώσαμε με τα αξιοθέατα;

Μέρες και χρόνο να έχεις στη διάθεσή σου για να απολαύσεις όλες τις ομορφιές της Βουδαπέστης. Η φημισμένη λεωφόρος Andrassy γνωστή και ως τα «Ηλύσια Πεδία της Βουδαπέστης» περνά από μεγάλα πάρκα-ανοιχτά μουσεία, την Κρατική Όπερα και την πλατεία Oktogon, μια διαδρομή που όσες φορές κι αν περπατήσεις δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθείς, αφού πρόκειται για μια από τις ομορφότερες ολάκερης της Ουγγαρίας. Η συνέχεια της περιήγησής σου πρέπει να σε βρει στην περιβόητη Chain Bridge που όπως μαρτυρά και το όνομα είναι πνιγμένη στις ζωγραφισμένες και χαραγμένες αυτοσχέδιες κλειδαριές. Φτιάξε κι εσύ τη δικιά σου για να έχει η πόλη ένα παντοτινό ενθύμιο της παρουσίας αλλά και της καψούρας –εξομολογημένης  ή κι ανομολόγητης δεν θα τα χαλάσουμε εδώ- σου εκεί.

Φρόντισε να έχεις φορέσει το μαγιό σου μέσα από τα ισοθερμικά γιατί η επόμενη στάση είναι προγραμματισμένη στα διάσημα θερμά λουτρά Szechenyi. Τα λουτρά που βρίσκονται μια ανάσα μακριά από την Πλατεία Ηρώων κι αποτελούν την πιο instagrammable δραστηριότητα στα πέριξ της Βουδαπέστης και μια βόλτα στα social media αρκεί για να σου επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές.

Aπό την άλλη στη sightseeing λίστα σου πρέπει να μπουν και τα Παπούτσια του Δούναβη φιλοτεχνήθηκαν από τον σκηνοθέτη Can Togay και με την γλύπτρια Gyula Pauer το 2005 ως ένα μνημείο για τους Εβραίους που σφαγιάστηκαν κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο συγκεντρώνοντας πλήθος επισκεπτών που αποτίνουν τον δικό τους φόρο τιμής στα θύματα.

Κάνε μια στάση και πάρε ένα ζεστό κρασάκι –κι ας μην έχουν σημάνει οι καμπάνες των Χριστουγέννων- πριν πάρεις μάτι το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης, ένα θαυμάσιο νεογοτθικό κτίριο που περηφανεύεται για τον τίτλο του μεγαλύτερου κοινοβουλίου της Ευρώπης κι είναι βέβαιο πως θα σε μαγέψει. Πρόσεχε μονάχα που περπατάς και πού φωτογραφίζεις γύρω από το Κοινοβούλιο, διότι η πρόσβαση είναι περιορισμένη για τους επισκέπτες σε ορισμένα σημεία γύρω από αυτό. Αν έχεις μια δυο μέρες έξτρα στο καλεντάρι σου τότε καλό θα ήταν να τις διαθέσεις για να εκδράμεις στα καρτποσταλικά παραδουνάβια χωριά της Ουγγαρίας που είναι εξίσου πανέμορφα μα κατά τι πιο γραφικά από την ουγγρική πρωτεύουσα.

Από φαγητό τι γίνεται;

Η σούπα γκούλας (με κρέας κρεμμύδια, πάπρικα και μπόλικα τοπικά μπαχάρια) είναι αδιαμφισβήτητα το πιο γνωστό τοπικό έδεσμα που θα μπορέσεις να δοκιμάσεις σχεδόν σε κάθε φαγάδικο της Βουδαπέστης. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και δοκίμασε το libamáj zsírjában (συκώτι πάπιας τηγανισμένο στο λίπος του). Αν ο ουρανίσκος σου έχει μια προτίμηση στις πικάντικες γεύσεις τότε το λουκανικάκι Kolbasz μοιάζει ταμάμ επιλογή ειδικά αν παίζει παράλληλα και μπυροκατάνυξη. Αρκετές καντίνες περιμένουν να σε τρατάρουν και διάφορες εκδοχές του κοσμαγάπητου  Lángos, (μια τηγανιτή πίτα από ζυμάρι που τρώγεται ζεστή και αλειμμένη με sour cream και τριμμένο τυρί ή βούτυρο αρωματισμένο με σκόρδο) ενώ αντίστοιχα η διάσημη καμινάδα (παραδοσιακό ουγγρικό γλυκό) είναι ένας γλυκός πειρασμός που κερδάει κατά κράτος όλες τις ελληνικές εκδοχές της.

Πού θα μείνουμε;

To Τhe Three Corners Hotel Ann Superior είναι μια εξαιρετική επιλογή με το κόστος του δίκλινου δωματίου να ανέρχεται στα 85€ ανά διανυκτέρευση  συμπεριλαμβανομένου χορταστικού πρωινού.

Πολύ καλή επιλογή και το Hőgyes Chic Central Studio στο κέντρο της Βουδαπέστης με το δίκλινο στα 79€ τη βραδιά. Γλυκύτατο και το Τ 62 με το δίκλινο να κοστίζει 95€ ανά διανυκτέρευση, ενώ στην τιμή περιλαμβάνεται βαρβάτο πρωινό. Τα Premier Inn Appartments είναι η ιδανική επιλογή αν αναζητάς μια οικονομικότερη λύση στο θέμα της διαμονής σου αφού θα βρεις ένα value for money δίκλινο στην τιμή των 34€ ανά διανυκτέρευση. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v